Terveys

Hampaiden valkaisuhoito onnistuu nuorilla usein paremmin kuin iäkkäillä – nämä ovat vaihtoehdot, kun toiveissa on valkea hammasrivi

Ikääntyminen ja monet ruoka-aineet tummentavat hampaita. Yhä useamman hohtavan hymyn salaisuus onkin hampaiden valkaisu. Miten se onnistuu, ja paljonko maksaa?

Mitä hampaiden valkaisuhoito vaatii hampailta, paljonko käsittely maksaa ja kauanko hampaiden valkaisu pysyy? Erikois­hammaslääkäri ­Erika Laukkanen Oral ­Hammaslääkäreistä vastaa kysymyksiin.

1. Voiko hampaiden tummumisen välttää?

Hampaiden tummumista lisäävät väriä sisältävät ruoka-aineet, kuten voimakkaan väriset mausteet, kahvi, tee, punaviini ja kolajuomat. Myös tupakka ja nuuska sekä jotkin lääkkeet tummentavat hampaita. Väriaine takertuu hampaan pintaan, erityisesti kertyneeseen plakkiin. Jos kiilteessä on halkeamia, värjäävät aineet pääsevät kiilteen sisälle ja syvemmälle hampaaseen.

Myös ikääntyminen tummentaa hampaita. Luontaisen hampaiden kulumisen myötä kiille ohenee, ja iän myötä hammasluu paksuuntuu. Hampaan väri on eräänlaista optiikkaa. Kiilteen ohetessa sen kiderakenne muuttuu, jolloin se heijastaa valoa eri tavalla kuin aiemmin.

Eroosio eli hammaskiilteen liukeneminen kiihdyttää hampaiden tummumista. Sitä voi hidastaa omilla elintavoilla välttämällä esimerkiksi happamia ruoka-aineita, kuten energiajuomia ja limsoja. Myös närästys liuottaa hampaiden kiillettä.

Jatkuva napostelu kuluttaa ja siten tummentaa hampaita, joten kannattaa ruokailla korkeintaan viisi kertaa vuorokaudessa. Paras janojuoma on vesi.

Lue myös: Maijan, 44, hampaat alkoivat lohkeilla ja kiille kulua pois: ”Hampaiden eroosiosta puhutaan liian vähän”

2. Millaista on hampaiden valkaisuhoito hammaslääkärissä?

Hammaslääkäriasemat tarjoavat hampaiden valkaisuun niin vastaanotolla kuin kotona tehtäviä valkaisuja sekä näiden yhdistelmiä. Valkaisu perustuu valkaisuaineeseen, jonka vaikuttava aine on vetyperoksidi, esimerkiksi karbamidiperoksidi. Valkaisuaine läpäisee hammaskiilteen ulottuen hammasluuhun ja aiheuttaa hapetusreaktion, jossa väriaineet hajoavat.

Laservalkaisussa suuhygienisti suojaa ensin ikenet ja levittää sen jälkeen hampaiden pinnalle geelimäisen valkaisuaineen. Aineen annetaan vaikuttaa, ja vaikutusta tehostetaan laserin avulla. Kevytvalkaisu on laservalkaisua nopeam­pi käsittely, ja se toimii yllä­pitovalkaisuna tai sellaiselle, jolla on jo melko valkeat hampaat.

Laservalkaisu maksaa noin 300–400 euroa ja kevytvalkaisu noin 200 euroa.

3. Voiko hampaat valkaista kotona?

Hampaita voi valkaista myös kotona hammaslääkärin tai suuhygienistin tekemillä valkaisulusikoilla. Läpinäkyvästä muovista valmistetut hampaiden pintaa myötäilevät lusikat tai muovikalvot tehdään vastaanotolla yksilöllisesti. Niiden mukana saa kotiin valkaisugeeliä, joka on miedompaa kuin vastaanotolla käytettävä valkaisuaine. Kotivalkaisua voidaan käyttää yksin tai yhdessä vastaanotolla tehdyn valkaisun kanssa. Valkaisulusikat maksavat noin 350 euroa, ja valkaisugeeliä voi ostaa myöhemmin lisää.

Valkaisevia hammastahnoja ei yleisesti suositella jatkuvaan käyttöön, koska niissä voi olla hankaavia aineita. Niistä on hampaille enemmän haittaa kuin hyötyä. Samasta syystä varovaisuutta kannattaa noudattaa netin erilaisten valkaisu­tuotteiden ja -kikkojen kanssa.

Hampaiden valkaisuhoito, nainen laservalkaisussa.
Valkaisutuloksen kesto on yksilöllistä. Nuorilla vaalennuskäsittely onnistuu usein iäkkäämpiä paremmin. © iStock

4. Onko hampaiden valkaisuhoito turvallista?

Tutkimusten mukaan hammaslääkärin tai suuhygienistin tekemä valkaisu on varsin turvallista. Valkaisu tekee hampaan rakenteesta väliaikaisesti aiempaa herkemmän. Valkaisua enemmän hampaan kiillettä kuluttavat kuitenkin esimerkiksi happa­mien juomien ja ruokien toistuva nauttiminen. Liian tiheästi valkaisua ei pidä tehdä. Hoitoväli ja -menetelmä arvioi­daan aina yksilöllisesti. Valkaisutulosta voidaan ylläpitää esimerkiksi kotivalkaisulla.

Valkaisun ei pidä sattua, mutta joillain hampaita voi vihloa valkaisun aikana ja sen jälkeen. Vihlonta johtuu siitä, että läpäistessään hammaskiilteen valkaisuaine ujuttautuu hammasluuhun kohti hampaan ydintä ja ärsyttää hermopäätteitä.

Lue myös: Apua, miksi hampaita vihloo? Näin hoidat vaivaa tehokkaasti itse – kahdessa tapauksessa vihlonta on syy lähteä hammaslääkäriin

5. Mitä hampaiden valkaisuhoito vaatii hampailta?

Ennen valkaisua hammaslääkäri tai suuhygienisti tarkistaa, että hampaat ovat ehjät ja ikenet terveet. Reiät on paikattava ja hammaskivi poistettava ennen valkaisua.

Jos hampaissa on laminaatteja, kruunuja tai muovipaikkoja näkyvällä alueella, valkaisun jälkeen voi olla tarpeen uusia ne, sillä ne eivät vaalene käsittelyssä.

Valkaisun jälkeen hampaat ovat erityisen alttiita väriaineille, sillä valkaisuaine tekee hampaan pinnan väliaikaisesti huokoiseksi. Värjääviä aineita on syytä välttää valkaisun jälkeen muutamia päiviä lopputuloksen säilyttämiseksi.

6. Kauanko hampaiden valkaisu pysyy?

Valkaisutulos on aina yksilöllinen, eikä ammattilainenkaan voi taata tiettyä lopputulosta. Toisaalta on hyvin harvinaista, että hampaat eivät ammattilaisen käsittelyssä yhtään vaalenisi.

Nuorilla vaalennuskäsittely onnistuu usein iäkkäämpiä paremmin. Nuorilla hammasluu on iäkkäämpiä ohuempi ja läpäisevämpi, joten valkaisuaine vaikuttaa hammasluussa tehokkaammin.

Valkaisun kesto on yksilöllistä. Siinä missä yhden hampaat pysyvät valkeina vuosia, toinen voi tarvita uuden valkaisun vuosittain. Värjäävien aineiden välttäminen ruokavaliossa auttaa säilyttämään valkaisutuloksen pidempään.

Lue myös Anna.fi: Haaveissa valkoiset hampaat? Näin valitset tehokkaan ja turvallisen valkaisutuotteen

7. Miten edetä valkaisu­haaveiden kanssa?

Suosittelen aina ammattilaisen valkaisuarviota, jota monet hammaslääkäriasemat tarjoavat ilmaiseksi. Siinä suuhygienisti tarkistaa hampaiden kunnon ja sen, onko valkaisu mahdollista ja suosittelee yksilöllisesti sopivaa valkaisumenetelmää.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 9/24.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hampaiden valkaisuhoito onnistuu nuorilla usein paremmin kuin iäkkäillä – nämä ovat vaihtoehdot, kun toiveissa on valkea hammasrivi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.