Terveys

Keuhkokuume on pahimmillaan jopa hengenvaarallinen: Katso, kuulutko riskiryhmään, joka saa taudin muita helpommin

Keuhkokuumeen oireet on hyvä opetella tunnistamaan, koska sairastuneen on hakeuduttava nopeasti lääkäriin. Infektio on erityisen vaarallinen tietyille ihmisryhmille, kertoo erikoislääkäri Kaisa Kujansivu.

Keuhkokuume on viruksen, bakteerin tai molempien aiheuttama keuhkokudoksen tulehdustauti ja vakava yleisinfektio. Tauti iskee useimmiten jonkin virussairauden, kuten influenssan, jälkitautina. Myös virus itsessään voi aiheuttaa keuhkokuumeen.

Taudin oireita ovat yskä, kuume, hengityskipu, pisto keuhkoissa ja voinnin heikentyminen.

Keuhkokuume voi myös vaikeuttaa perussairauden oireita. Etenkin vanhemmille ihmisille tauti saattaa aiheuttaa sekavuutta.

”Kuumetta on tavallisesti yli 38 astetta, mutta keuhkokuumeen voi sairastaa myös kuumeettomana. Keuhkokuumeen oireet voivat kehittyä melko nopeasti. Mikäli flunssa on menossa ohi, mutta vointi yllättäen heikkenee uudelleen, voi se olla merkki keuhkokuumeesta”, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Kaisa Kujansivu Lääkärikeskus Pihlajalinnasta.

Keihin keuhkokuume iskee helpoiten?

Suomessa keuhkokuumeeseen sairastuu vuosittain noin 50 000 ihmistä.

Tauti ei tartu suoraan ihmiseltä toiselle. Samat taudinaiheuttajat voivat aiheuttaa toiselle keuhkokuumeen ja toiselle tavallisen flunssan.

”Periaatteessa kuka tahansa voi sairastua keuhkokuumeeseen, mutta tietyt asiat terveydentilassa nostavat sairastumisriskiä huomattavasti”, Kujansivu kertoo.

Lue myös: Influenssa 2020 kaataa nyt kansaa sängynpohjalle – katso kartalta, missä päin Suomea epidemia jyllää

Elimistö on keuhkokuumeelle alttiimpi silloin, kun tulehdus on jo valmiiksi päällä. Riskiä lisää entisestään tupakointi, perussairaudet, sydämen vajaatoiminta ja krooniset keuhkosairaudet. Myös yli 65-vuoden ikä lisää riskiä sairastua.

”Sekin lisää sairastumisriskiä, jos on aiemmin sairastanut keuhkokuumeen”, Kujansivu kertoo.

Keuhkokuumeelle voi altistaa myös se, ettei malta levätä tarpeeksi flunssan jälkeen, vaan lähtee rehkimään ennen kuin on kunnolla parantunut. Jälkitaudit, kuten sydänlihastulehdus ja keuhkokuume voivat tulla herkemmin, jos toipumiselle ei anna riittävästi aikaa.

Tauti voi olla vaarallinen etenkin yli 75-vuotiaille, huonokuntoisille ja kroonista keuhkosairautta tai diabetesta sairastaville.

”Keuhkokuumeen vuoksi voi joutua tehohoitoon. Tautiin kuolee ihmisiä Suomessakin vuosittain.”

Lue myös: Saako flunssassa mennä töihin? Yleislääkärin yllättävä kommentti: ”Jos on tavallinen flunssa, ei tarvitse levätä”

Jos epäilet keuhkokuumetta, suuntaa lääkäriin

Lääkäriin kannattaa hakeutua aina, jos kärsii keuhkokuumeelle tyypillisistä oireista.

”Epäilyyn keuhkokuumeesta on syytä tarttua heti. Mikäli vointi muuttuu flunssan aikana selkeästi heikommaksi, tulee hengittämisvaikeuksia tai hengittämiseen liittyvää kipua, yskökset lisääntyvät tai kuume jatkuu useita päiviä, kannattaa hakeutua pian lääkäriin”, Kujansivu kertoo.

Lääkäriin on syytä suunnata myös silloin, jos tauti on jo hellittämässä, mutta pahenee yhtäkkiä tai sairaus alkaa todella voimakkailla oireilla.

Keuhkokuumediagnoosia ei voi tehdä puhelimitse tai etävastaanotolla. Siihen vaaditaan tilannearvio lääkärin vastaanotolla.

Lääkärissä keuhkokuume todetaan tulehdusarvojen ja keuhkokuvan perusteella sekä keuhkoja kuuntelemalla. Tarvittaessa mitataan myös happisaturaatiota ja hengitystaajuutta.

”Keuhkokuume näkyy keuhkokuvissa, mutta varhaisessa vaiheessa niissä ei välttämättä näy muutoksia. Jos tauti on iskenyt nopeasti, kuvissa ei aina alussa näy muutoksia. Myöhemmin muutokset tulevat näkyviin keuhkokuviin.”

Miten sairautta hoidetaan?

Keuhkokuume hoidetaan aina antibiootilla. Lääkekuuri kestää yleensä 5–7 päivää, tarvittaessa pidempäänkin.

”Vaikka keuhkokuume ei olisi vielä lääkärin tutkimusten perusteella varmistunut, voidaan antibioottihoito aloittaa heti ja varmentaa diagnoosi myöhemmin”, Kujansivu neuvoo.

Jos yleisvointi on hyvä, tautia voidaan hoitaa kotona suun kautta otettavilla antibiooteilla. Joskus hoito joudutaan aloittamaan sairaalassa suonensisäisillä antibiooteilla. Tilanteen kohennuttua hoitoa voidaan jatkaa kotona.

Lue myös: Antibiootteja ei saa ottaa ”varmuuden vuoksi” – käytä oikein ja ehkäise superbakteerien leviämistä

Keuhkokuumeen varmistuttua omaa oloa voi helpottaa lepäämällä mahdollisimman paljon. Myös lämpimän juotavan nauttiminen voi helpottaa oloa. Sen sijaan yskänlääkkeitä ei suositella hoidoksi. Niistä ei tutkitusti ole erityistä apua keuhkokuumeen aiheuttaman yskän hoidossa.

Jos keuhkot tuntuvat olevan täynnä limaa, kannattaa kokeilla pulloon puhaltamista. Se auttaa poistamaan keuhkoihin kertynyttä limaa. Puhaltamiseen kannattaa kysyä ohjeita lääkäristä.

”Pulloon puhaltaminen on tehokas ja vaaraton limanpoistokonsti. Puhaltaminen vettä sisältävään pulloon pienellä letkulla tai pillillä auttaa poistamaan limaa”, Kujansivu neuvoo.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Keuhkokuume on pahimmillaan jopa hengenvaarallinen: Katso, kuulutko riskiryhmään, joka saa taudin muita helpommin

anis

No voi hitsinpimpula,minähän kuulun riskiryhmään… Nimittäin ikää on 69v. Aina on tuntunut niin nuorelle olo ,joten tämä oli kuin kylmä suihku päin naamaa. Tosin en tupakoi ,mutta verenpainetta on ,joten ei se ainakaan hyväksi ole.. peruinkin tuossa kylään menon toiselle puolen Suomea ja aion pysytellä kotinurkissa. Käsidesi on ostettu jo taannoin.. Mietin tässä itsekseni ,että onko se nyt haitaksi kun kaksi isoa operaatioita tehtiin viime vuoden puolella.. Sain uudet polvinivelet. Ei kait sentään. Olen hyvin tervehtynyt ja ainakin mieli on iloinen ja positiivinen.. A miekun olen puoliksi karjalaisii ,eli mielen laatu on ylen palttisen ilopitoinen…

Sinun täytyy kommentoidaksesi.