Terveys

Korvalääkäri tyrmää tutut tavat puhdistaa korvat – listaa 7 asiaa, joita ei omille korvilleen tekisi

Erikoislääkäri miettisi tarkkaan, mitä kaikkea korviin laittaa. Jotkin perinteiset korvan puhdistusmenetelmät ja korvakäytävätulehduksen hoitokeinot voivat olla haitaksi korvien terveydelle.

Korva on erittäin herkkä elin, jonka terveydestä tulee huolehtia hyvin. Korvan vahingoittuminen voi aiheuttaa kuulon heikentymistä, joka voi pahimmillaan johtaa kuuroutumiseen. Esimerkiksi korvan puhdistus on toimenpide, jonka kanssa voi käydä köpelösti.

Kysyimme korva-, nenä- ja kurkkutautien sekä allergologian erikoislääkäri Matti Penttilältä, mitä hän ei tekisi korvilleen. Penttilä on toiminut alalla lähes 50 vuotta.

Lue myös: Ruohonleikkurin ääni tai festarikonsertti voi vaurioittaa korvia vaarallisen nopeasti – näin tunnistat alkavan meluvamman

1. En puhdistaisi korviani puikolla, korvasuihkeella tai vahanliotustipoilla

”Korvavahaa muodostuu korvakäytävän ulommassa osassa ja se suojaa korvakäytävää. Korvaa ei yleensä tarvitse erikseen putsata vahasta, ylimääräinen vaha kuivuu korvakäytävässä ja poistuu itsekseen leukojen liikkeen avulla.

En suosittele käyttämään korvapuikkoja, korvasuihkeita tai korvavahaa pehmentäviä tippoja korvien puhdistamiseen, sillä ne voivat painaa korvavahan syvemmälle korvaan. Jos korvavaha painuu syvemmälle luiseen korvakäytävään, saati tärykalvon pinnalle, se voi aiheuttaa vaivoja eikä poistu itsekseen yhtä hyvin.

Mikrobit voivat päästä korvakäytävän ihon sisään korvapuikon aiheuttamasta pienestä haavasta ja tulehduttaa, jolloin korva voi kerätä tulehduseritettä, lukkoutua ja kipeytyä. Joskus käytävä voi turvota jopa umpeen.

Jos korva lukkiutuu vahatulpan vuoksi, sitä voi yrittää huuhdella 37-asteisella vedellä pois. Myös sairaanhoitajat tekevät näitä huuhteluita. Jos tämä ei onnistu tai tukos on hankala, on paras antaa lääkärin poistaa se pihdeillä, imulla tai huuhtelulla.”

2. En päästäisi korviin turhaan vettä

”Jos korvakäytäväongelmiin tai vahatulpan muodostumiseen on taipumusta, kannattaa välttää tarpeetonta veden pääsyä korvaan esimerkiksi suihkussa käydessä.

Käytän esimerkiksi itse uinnin jälkeen korvien kuivaamiseen talouspaperia. Teen talouspaperin kulmasta soiron, käännän pääni alaspäin ja imen veden pois korvasta soiron avulla. Jos vesi ei pääse kunnolla pois korvakäytävästä, se aiheuttaa lukkoisuutta, josta voi seurata korvakäytävän tulehtuminen. Etenkin hiivasienet pitävät kosteudesta.”

Lue myös: Miten ihmeessä korvat puhdistetaan, kun vanupuikkoa ei saa koskaan työntää korvaan? Erikoislääkäri vastaa

3. En unohtaisi välikorvien paineentasausta lentokoneen laskeutuessa

”Lentokoneen laskeutuessa ympäröivä paine nousee, jolloin pääonteloiden ja etenkin välikorvaonteloiden paine täytyy saada tasaantumaan. Paineentasaus on aloitettava heti, kun kone alkaa laskeutua ja korvat alkavat mennä lukkoon. Jos sen aloittaa liian myöhään, välikorvaan tulee liikaa alipainetta eikä paineen tasaus enää onnistu liian suuren paine-eron vuoksi.

Paine tasataan vetämällä keuhkoihin ilmaa, sulkemalla suu ja pitämällä sormilla nenä kiinni. Tämän jälkeen puristetaan kurkun päällä ilmaa keuhkoista korviin varovasti lyhyen aikaa kerrallaan. Ilmaa ei saa puhaltaa korviin liian kovaa ja rajusti, jotta sisäkorva ei vaurioidu. Korvia tulee puhallella auki koko laskun ajan aina, kun ne lukkiutuvat. Jos paine-eron päästää liian suureksi, puhaltelu ei enää auta ja korvat voivat kipeytyä.

Jotkut voivat tasata korvien paineen pelkästään nielemällä tai haukottelemalla.

Tasaaminen on tärkeä tehdä etenkin nuhaisena lentäessä. Jos korvien painetta ei tasaa, seurauksena voi olla välikorvan painevamma. Silloin korva kipeytyy ja jää lukkoiseksi lennon jälkeen. Välikorvassa voi näkyä punotusta, verestystä, eritteen kertymistä tai jopa puhjennut tärykalvo. Välikorvan painevamma paranee yleensä itsekseen eikä vaadi antibioottikuuria. Huonolla tuurilla siihen voi kuitenkin liittyä sisäkorvan painevamma, josta voi seurata pysyvääkin kuulon alenemista.”

Korvakipu lentokoneessa. Nainen pitelee korviaan.
Paineentasausongelmiin taipuvaisen kannattaa käyttää limakalvoa supistavia nuhatabletteja, joita saa lääkärin määräämällä reseptillä, Matti Penttilä vinkkaa. Lääke otetaan hyvissä ajoin ennen kuin lentokone aloittaa laskeutumisen. © iStock

4. En laittaisi kortisonipitoisia korvatippoja korvakäytävään

”En yleensä suosittele kortisonipitoisia korvatippoja korvakäytävätulehduksen hoitoon, vaikka monet lääkärit niitä määräävätkin. Kortisonipitoisista korvatipoista jää korvakäytävään sameaa nöyhtää, joka vaatii puhdistusta. Lisäksi ne voivat aiheuttaa hiivatulehduksen, johon liittyy valkoisen tukkivan karstan kertymistä korvakäytävään.

Korvavaha ja ihon rasvakerros suojaavat korvien ihoa tulehdukselta. Korvakäytävän tulehdus johtuu siitä, että mikrobit pääsevät jostain syystä korvan ihon sisään. Vaiva on hyvin tavallinen helteellä kesäaikaan ja etelän matkoilla, kun lämpö heikentää ihon puolustuskykyä. Tulehduksen voi todeta itse painamalla korvan suuta. Jos se on painoarka, on kyseessä korvakäytävän tulehdus.

Jos korvakäytävässä on paljon turvotusta tai se on muurautunut kokonaan umpeen, korva on lukkoinen, ja särky on kovaa, kannattaa lähteä lääkäriin. Korvakäytävän tulehduksen hoito perustuu siihen, että lääkäri pyrkii poistamaan kaikki eritteet huolella korvakäytävästä joko huuhtelemalla tai imemällä tai näillä molemmilla menetelmillä.

Kotihoitona kipuun voi käyttää tulehduskipulääkettä. Sisäisesti otettavat antibiootit ovat mielestäni varsin tehottomia lääkkeitä korvakäytävän tulehdukseen.”

5. En laittaisi viidensiä putkia 6-vuotiaalle välikorvan tulehduksen vuoksi

”Lasten välikorvan tulehdukseen käytetään usein hoitona tärykalvojen putkitusta, kun korvaan kertyy eritettä. Noin 6-vuotiaan lapsen korviin ei tarvitse laittaa viidensiä putkia, sen sijaan välikorvan ilmastointia voidaan parantaa pysyvästi korvatorven pallolaajennuksella.

Jos välikorvan tulehduksia tulee toistuvasti ja oireet eivät millään helpotu, suosittelen tutkituttamaan myös nenän ja nenän sivuontelot tarkemmin, sillä poskiontelot ja välikorvat ovat molemmat kapealla kanavalla yhteydessä nenänieluun. Poskionteloiden tulehduserite kulkee nenänieluun korvatorvien suuaukkojen päälle ja aiheuttaa niihin limakalvoturvotusta.

Äkillisen välikorvatulehduksen ensiapuna käytettiin tärykalvon puhkaisua oireiden helpottamiseksi, mutta tästä hoidosta on nykyisin lapsilla lähes luovuttu. Vaivan perushoitona ovat tulehduskipulääkkeet ja tarvittaessa antibioottihoito etenkin alle 3-vuotiaille tai yli 13-vuotiaille.”

6. En jättäisi korvia suojaamatta voimakkaalta melulta

”Korvat kannattaa suojata voimakkaalta melualtistukselta tinnituksen ja kuulon heikkenemisen estämiseksi. Jos työympäristössä on kovaa melua, työsuojelumääräysten mukaisesti tulee käyttää kuulosuojaimia. Myös konserteissa on hyvä suojata korvat äkillisen meluvamman estämiseksi.

Tinnitukseen ei ole keksitty varmaa hoitokeinoa. Sitä hoidetaan monella eri menetelmällä riippuen tinnituksen vaikeusasteesta. Toispuoleisesta korvan soimisesta kärsivän olisi hyvä kääntyä herkemmin lääkärin puoleen, jotta varmistetaan ettei taustalla ole hoitoa vaativaa syytä. Kuulo kannattaa mitata myös silloin, jos molemmat korvat soivat.

Jos toisen korvan kuulo heikkenee äkillisesti, on hyvä huomioida, että kyseessä ei ole aina korvavahan aiheuttama tai muu harmiton vaiva, vaan kyseessä voi olla äkillinen sisäkorvaperäinen kuulonmenetys. Tällaisessa tilanteessa kannattaa käydä hyvin pian lääkärillä.”

Lue myös: Jatkuva melusaaste nostaa verenpainetta ja häiritsee unta – lääkäri kertoo, miksi hiljaisuus tekee ihmiselle hyvää

7. En herkkäkorvaisena varoisi normaalin elämän ääniä

”Tinnitus voi liittyä kuulovikoihin, ja tinnitusta on herkemmin niillä, joilla on aistiyliherkkyys meluun liittyen. Kehotan yleensä herkkäkorvaisia altistumaan normaalin elämän äänille. Jos niitä varoo liikaa esimerkiksi nukkumalla korvatulpat korvissa, aivot voivat herkistää entistä enemmän äänille.

Jos molemmissa korvissa on tinnitusta, pyrkisin kiinnittämään vaivaan mahdollisimman vähän huomiota. Tinnituksessa ääni-impulssit lähtevät pyörimään aivojen kuuloradoissa, ja ajatusten suuntaaminen saattaa voimistaa tinnitusta.

Myös lihasjännitykset ja liiallinen melu voivat lisätä tinnitusta. Esimerkiksi hampaiden yhteen pureminen nukkuessa aiheuttaa lihasjännitystä ja voi voimistaa tinnitusta.”

Lue myös anna.fi: Käytätkö usein korvatulppia? Tämän takia niitä ei pidä työntää liian syvälle korvakäytävään

Kommentoi

Kommentoi juttua: Korvalääkäri tyrmää tutut tavat puhdistaa korvat – listaa 7 asiaa, joita ei omille korvilleen tekisi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.