Terveys

Tinnitus on yleinen vaiva, joka haittaa elämää ja vie unet – nämä asiat voivat pahentaa korvien soimista

Moni on varmasti jossain vaiheessa elämäänsä kokenut sen, miten korvat soivat meluisan konsertin tai yökerhossa vietetyn illan jälkeen. Korvien soiminen on aina varoitusmerkki siitä, että on altistunut liian voimakkaalle äänenpaineelle. Mistä johtuu, ettei korvien soiminen lopukaan, vaan tinnituksesta tulee pysyvä riesa?

Korvien soiminen eli tinnitus on varsin yleinen vaiva. Jopa 10 prosentilla väestöstä se on jatkuvaa.

Kyseessä ei ole mikään uusi vaiva. Ensimmäisiä mainintoja tinnituksesta on egyptiläisissä papyruksissa jo 17. vuosisadalta eKr. Historia tuntee lukuisia merkkihenkilöitä, jotka ovat kärsineet tinnituksesta. Filosofi Jean-Jacques Rousseaulla, uskonpuhdistaja Martti Lutherilla ja säveltäjä Ludwig van Beethovenilla tiedetään olleen tinnitus.

Lue myös: Tarvitsetko kuulokojeen? Näistä merkeistä tiedät, että sinulla on kuulonalenema

Mikä ihmeen tinnitus?

Tinnituksella tarkoitetaan vinkuvaa tai kohisevaa kuulohavaintoa, joka ei aiheudu ulkoisesta äänestä. Kyse ei ole myöskään korvan kuulemista oman elimis­tön ää­nistä, vaan kuuloa palvelevan hermo­järjestelmän tuottamista ääniais­timuk­sista.

Kimmo Väyrynen.

”Useimmiten ääni kuulostaa vinkumiselta, suhinalta tai jyrinältä. Se voi olla tasaista tai vaih­della, olla syk­kivää tai epäsäännöllisin välein toistu­vaa”, kertoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Kimmo Väyrynen.

Tinnitus johtuu sisäkorvan vauriosta, jonka perussyytä ei useinkaan suoraan tunneta. Vaurio voi syntyä melusta: joko pitkäaikaisesta altistuksesta kovalle äänelle tai yhdestä rajusta altistuksesta. Esimerkiksi räjähdys tai korvan seutuun osunut isku voi laukaista tinnituksen.

Pahinta myrkkyä sisäkorvalle on piikkimäinen impulssimelu. Konserteissa ja vapaa-ajan harrastuksissa voi syntyä hyvin korkeita äänipiikkejä, kuten kovalla soitettua musiikkia, nikkaroinneissa käytettäviä kovaäänisiä kojeita tai ammunnan laukauksia.

”Jos melu on ollut kovaa ja pitkäkestoista, sisäkorvan karvasolujen hermopäätteet vaurioituvat, mikä aiheuttaa tinnitusta.”

Lue myös Seura.fi: Tiesitkö? Pysyvä tinnitus voi olla peräisin yhdestä rajusta melualtistuksesta

Taustalla voi olla sairaus – nämä vaivat voivat pahentaa tinnitusta

Melu ja mekkala eivät ole ainoita tinnituksen syitä. Kun kuulo heikkenee ikääntyessä, siihen voi liittyä tinnitusta. Myös pitkäaikainen niskalihasten jännitys ja esimerkiksi tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa korvien soimista.

Tinnitusta esiintyy muita useammin myös henkilöillä, jotka kärsivät:

”Tilapäisesti tinnitus voi pahentua, jos korvakäytävä on tukkeutunut vaikusta. Myös henkinen ja ruumiillinen rasitus, väsymys, leukanivelten purentavirhe, tupakointi tai alkoholin käyttö voivat pahentaa sitä”, Väyrynen kertoo.

Tinnitus on yleinen korvasairauksiin ja kuulovaurioihin liittyvä oire. Harvinaisempia syitä korvien soimiseen ovat korvan sairaudet, kuten Ménièren tauti tai otoskleroosi.

”Sen puhkeamiselle voi olla tietty alttius, jos suvussa esiintyy Ménièren tautia tai otoskleroosia. Jos suvussa on huonokuuloisuutta ja esiintyy tinnitusta, on syytä välttää melua ja suojata kuulo meluisassa ympäristössä.”

Lue myös: Sari, 41, sai kuulonsa takaisin: ”Sisäkorvaimplantti herätti eloon 20 vuoden hiljaisuudesta”

Tinnitus voi aiheuttaa vaikeita uniongelmia

On yksilöllistä, miten häiritsevänä kukakin tinnituksen kokee. Jotkut eivät huomaa korvien vinkumista juuri lainkaan, kun taas toisille korvien jatkuva soiminen saattaa aiheuttaa keskittymisen ja nukahtamisen vaikeuksia ja muistihäiriöitä.

”Enemmistö tinnitusta potevista selviää lievän tinnituksensa kanssa ongelmitta. Pahimmillaan tinnitus kuitenkin häiritsee päivittäistä elämää, tunkeutuu syvälle tietoisuuteen ja aiheuttaa keskittymisvaikeuksia sekä vaikeita uniongelmia. Tällaisesta voimakkaasta tinnituksesta kärsii 1,5-2 prosenttia väestöstä.”

Tinnituksen vuoksi kannattaa hakeutua lääkäriin, jos:

”Tinnituksesta kärsivän potilaan tutkimus voi olla aiheellista myös sen selvittämiseksi, onko tinnituksen taustalla hoidettava sairaus, kuten Ménièren tauti tai otoskleroosi.”

Lue myös: Ratsastus häivytti Pirkon, 58, Menieren taudin oireet: ”Hevonen opetti luottamaan”

Tinnituksen oireita voidaan helpottaa monin tavoin

Varsinaista parantavaa hoitoa ei sisäkorvan hermovaurioon ole, mutta tinnitusoiretta voidaan helpottaa monin tavoin.

Vaihtoehtoja tinnituksen hoitoon on monia:

  1. TRT-hoito. Häiritsevää tinnitusta voidaan hoitaa poisoppimiseen perustuvalla TRT-ohjelmalla (tinnitus retraining therapy), joka kestää useita kuukausia.
  2. Äänihoidot. TRT-hoidon lisäksi tinnitusta voidaan hoitaa äänihoidoilla, joissa käytetään kohinaa tai esimerkiksi luontoääniä, pyritään peittämään tinnitusta ja virkistetään kuulorataa.
  3. Taustaäänien käyttäminen. Kuulolaitetta käyttävillä äänen vahvistaminen voi peittää tinnitusta. Taustaäänillä voidaan yleensäkin peittää häiritsevää tinnitusta.
  4. Vertaistuesta voi olla tinnituspotilaalle apua.

Tinnituksen lääkehoidoista ei ole luotettavaa tutkimusnäyttöä. Joillekin voi olla apua sisäkorvan verenkiertoa parantavista lääkkeistä tai Ménièren taudissa nesteenpoistolääkkeestä.

”Jos tinnituksen taustalla on Ménièren tauti, oiretta voi helpottaa vähentämällä suolan ravinnossa korkeintaan kahteen grammaan päivässä. Hyvin häiritsevästä tinnituksesta kärsiviä voidaan joissakin tapauksissa auttaa seurannaisvaikutusten, kuten masennuksen ja unettomuuden hoidolla. Otoskleroosi voidaan myös leikata, mutta takeita tinnituksen poistumisesta ei ole”, Väyrynen kertoo.

Tinnitusta voi helpottaa itse ääniympäristöään rikastamalla ja melualtistusta välttämällä. Vaimea taustahäly vähentää tinnitusäänen häiritsevyyttä ja helpottaa nukahtamista.

Myös rentoutuminen ja luonnossa auttavat.

”Tinnituksen hoitomuodosta riippumatta tavoitteena on, ettei tinnitus häiritsisi elämistä. Vaivan hoitamista helpottaa se, että kykenee tunnistamaan omassa elämässään tinnituksen häiritsevyyttä lisäävät tekijät. Usein stressi, väsymys ja epäsäännölliset elämäntavat pahentavat tinnitusta. Miellyttävän ääniympäristön luominen ja hiljaisuuden välttäminen auttavat monia.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tinnitus on yleinen vaiva, joka haittaa elämää ja vie unet – nämä asiat voivat pahentaa korvien soimista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.