Hyvinvointi

Ruohonleikkurin ääni tai festarikonsertti voi vaurioittaa korvia vaarallisen nopeasti – näin tunnistat alkavan meluvamman

Kun musiikki soi ja moottorisaha laulaa, meteli voi nousta korville liian korkeaksi. Äkillinen meluvamma on helpompi ehkäistä kuin hoitaa.

Korvien soiminen voi olla ensimmäinen merkki siitä, että korvat ovat vaurioitumassa. Akuutti meluvamma iskee voimakkaan äänen seurauksena. Sellaisen voi aiheuttaa esimerkiksi ilotulitteet, räjähteet, rock-konsertti, aseen laukaus ja iskuporakone. Toipuvatko korvat vielä ennalleen? Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Liisa Airaksinen Työterveyslaitokselta kertoo. 

1. Mikä on akuutti meluvamma? Mistä oireista sen tunnistaa?

Akuutti meluvamma on voimakkaan äänen aiheuttama vaurio sisäkorvaan ja sen hermoliitoksiin. Voimakas ääni on paineaalto, joka saa tärykalvon liikkumaan normaalia enemmän. Se vaurioittaa sisäkorvassa sijaitsevan simpukan ulompia karvasoluja ja aiheuttaa sinne hapenpuutetta sekä rappeuttaa ja arpeuttaa korvaa.

Korvien soiminen on yleensä ensimmäinen merkki korvan sietokyvyn ylittymisestä ja tulollaan olevasta meluvammasta. Korvissa voi tuntua kipua ja lukkoisuutta – ikään kuin niissä olisi pumpulia. Kuultu ääni voi säröytyä ja kuulo alentua. Joskus tasapaino voi heikentyä ja tulla huimauksen tunnetta.

Meluvamman oireet helpottavat yleensä muutamassa tunnissa tai vuorokaudessa. Vaikka kuulo tuntuisi palautuvan ennalleen, sisäkorvaan jää pysyvääkin vauriota. Korva saattavat soida tai kuulo voi herkistyä niin, että tietyt äänet kuulostavat epämiellyttäviltä.

Lue myös: Tinnitus on yleinen vaiva, joka haittaa elämää ja vie unet – nämä asiat voivat pahentaa korvien soimista

2. Mikä voi aiheuttaa akuutin meluvamman?

Meluvamman kehittyminen riippuu äänen voimakkuudesta, altistuksen kestosta ja toistuvuudesta. Mitä voimakkaampi ääni on, sitä vähemmän aikaa korva sietää sitä. Kun desibelejä on 125, ääni alkaa olla korvalle sietämätön. Jos desibelejä on 135–137, korva voi vau­rioitua hetkessä.

Nopea, iskumainen melu on korvalle vaarallisinta, sillä siinä on eniten energiaa. Emme ehdi reagoida ja suojautua siltä ennen kuin vahinko on jo tapahtunut. Esimerkiksi jotkin äänitehosteet, ilotulitteet, räjähteet, aseen lau­kaus, iskuporakone, metallin työstö, rock-konsertti ja diskomusiikki aiheuttavat iskumaista melua.

3. Vaurioituuko iäkkään korva herkemmin?

Ikään liittyvä kuulonalenema altistaa hieman meluvammoille. Meluvamma myös itsessään ikään kuin vanhentaa korvaa, sillä se aikaistaa ikähuonokuuloisuuden syntymistä.

Meluvamma vaikuttaa kuuloon pitkälti samoin kuin ikään liittyvä kuuloelimen rappeutuminen. Varsinkin hälyssä on vaikea saada selvää puheesta ja konsonanttien erottaminen toisistaan tulee hankalaksi, jolloin huonokuuloinen ei tiedä, puhutaanko kuusta, suusta vai luusta.

Meluvammat kumuloituvat. Jos elämän varrella saa monta akuuttia meluvammaa, vanhana huonontunut kuulo rasittaa ja heikentää merkittävästi elämänlaatua ja itsenäistä pärjäämistä.

Lue myös: Kun Viljami, 11, syntyi huonokuuloisena, sukulaiset puhkesivat kyyneliin – vain äiti ei surrut

4. Miten akuutti meluvamma hoidetaan?

Meluvammaa ei voi hoitaa tehokkaasti. Jos korvakipu häiritsee, voi käyttää apteekista ilman reseptiä saatavaa kipulääkettä.

Kun vahinko on tapahtunut, tärkeintä on pyrkiä pois äänilähteen luota ja välttää vähänkin kovempia ääniä siihen saakka, kun tuntuu, että kuulo on toipunut ennalleen. Korvalla on keinonsa parantaa itse itsensä, ja äänilevolla sille annetaan rauha tehdä se mahdollisimman hyvin.

Meluvammassa sisäkorvan kudosten hapensaanti on heikentynyt. Nikotiini heikentää sisäkorvan verenkiertoa ja hapetusta entisestään. Kaikkien tupakkatuotteiden käyttö kannattaa aina lopettaa.

5. Kannattaisiko varmuuden vuoksi suosia hiljaisuutta arjessa?

Maailmaan mahtuu paljon erilaisia ääniä, mikä on vain hyvä asia. Rikas äänimaailma harjoittaa ja ylläpitää kykyä hahmottaa ympäristöä, ja se myös tukee vireyttä. Kaikenlaisista äänistä voi nauttia, kunhan huolehtii, että äänen voimakkuus säilyy kohtuullisena.

Suojautuminen tavallisilta arjen ja ympäristön ääniltä voi joskus mennä liiallisuuksiin. Tällöin kyse on ääniyliherkkyydestä, jossa jo tavanomaiset äänet tuntuvat häiritseviltä. On hyvä huomata, että monesti ihmiset häiriintyvät enemmänkin ympäristön hälystä kuin äänistä. Jatkuva häly voi ärsyttää, väsyttää ja aiheuttaa stressiä.

6. Mitä musiikin kuuntelu kuulokkeilla tekee kuulolle?

Korvan näkökulmasta katsottuna kaikki liian kova ääni on haitallista melua. Tutkitusti 20–30 prosenttia ihmisistä kuuntelee musiikkia liian kovaa. Tavanomaisista kuulokkeista kuuluva musiikki on liian kovalla, jos vierustoverin puhe ei kuulu sen yli tai jos hän kuulee, mitä toinen kuulokkeista kuuntelee.

Aikuinen voi käyttää yhtä lailla nappi- kuin kuppikuulokkeita. Musiikin kuuntelussa kannattaa käyttää äänenvoimakkuuden rajoitinta, joka estää 85 desibeliä kovemman äänen.

Vastamelukuulokkeet ovat hyvät meluisissa paikoissa. Kun musiikki ei peity ympäristön äänien alle, sitä ei tarvitse säätää kovemmalle.

7. Miten melulta suojaudutaan?

Korvat pitäisi varjella suojaimilla aina, jos harrastuksissa tai työssä altistuu kovalle melulle. Aivan kuten auto ei käynnisty, elleivät turvavyöt ole kiinnitettyinä, esimerkiksi polttomoottorikäyttöistä ruohonleikkuria ei startata, ellei ruohonleikkaaja käytä kuulosuojaimia.

Konserteissa ei kannata oleskella äänentoistolaitteiden lähellä ja pitäämuistaa korvatulpat. Jotta vaahtokumiset korvatulpat suojaavat kunnolla, ne pitää työntää riittävän syvälle korvakäytävään.

Vaahtokumitulpat vääristävät jonkin verran äänen taajuuksien kuulemista ja siksi musiikkiliikkeissä myytävät hifitulpat tai yksilölliset suojaimet ovat innokkaalle musiikin harrastajalle paremmat.

Jos korvat soivat vielä konsertin jälkeen, korva on saanut liikaa melua. Jatkossa on viisasta suojautua melulta ja huolehtia omasta kuulosta tarkemmin.

Kannattaa muistaa, että alkoholi vähentää kykyä huomata voimakkaita äänenpaineita.

Mies on suojannut korvansa kuulosuojaimilla
© iStockphoto

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 14/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruohonleikkurin ääni tai festarikonsertti voi vaurioittaa korvia vaarallisen nopeasti – näin tunnistat alkavan meluvamman

Sinun täytyy kommentoidaksesi.