Terveys

Kosmetiikka-allergia voi oireilla päivien viiveellä – nämä kosmetiikan ainesosat allergisoivat eniten

Kutiava ja punoittava ihottuma voi johtua kosmetiikasta, jota kokeilit kolme päivää aiemmin. Mitä pidempään suosikkituotetta käyttää, sitä todennäköisempää sille allergisoituminen on.

Mistä kosmetiikka-allergia johtuu, millaisia oireet ovat ja miten allergista ihottumaa hoidetaan? Iho- ja kosmetiikka-asiantuntija Merike Laine Helsingin allergia- ja astmayhdistyksestä vastaa kysymyksiin.

Mistä kosmetiikka-allergiassa on kyse?

Kosmetiikan aiheuttamat allergiset reaktiot ovat yleisimmin viivästynyttä kosketusallergiaa. Se tarkoittaa sitä, että ihossa käynnistyy allerginen reaktio, kun jokin kosmetiikassa käytettävä kemikaali joutuu toistuvasti kosketuksiin ihon kanssa. Iho herkistyy allergisesti, ja silloin ihosoluissa syntyy pysyvä, allerginen muistireaktio allergisoivaa kemikaalia kohtaan.

Ihoreaktio syntyy viiveellä altistumisesta: allergian alkuvaiheessa voi kulua päiviäkin, ennen kuin oireet kehittyvät. Jos allergisoivan valmisteen käyttöä jatketaan, reaktio alkaa sitä nopeammin, mitä useammin kemikaali pääsee kosketuksiin ihon kanssa. Silloin oireet kehittyvät jopa tunneissa.

Allergian alkuvaiheessa voi olla vaikeaa tunnistaa, mistä iho-oireet johtuvat. On hyvä muistella, ottiko muutama päivä aiemmin käyttöön vaikkapa uuden kasvonaamion tai kävikö tuolloin kampaajalla värjäyttämässä hiuksensa.

Miten kosmetiikka-allergia oireilee?

Kosmetiikka-allergia oirehtii ihottumana eli ekseemana. Aluksi oireet voivat olla lievempiä: iho punoittaa ja kutisee jonkin verran. Jos allergisoivan tuotteen käyttöä jatkaa, oireet tapaavat vaikeutua.

Tyypillisesti kosmetiikka-allergian nostattama ihottuma on punoittava ja pieninäppyläinen ja kutisee lopulta niin voimakkaasti, että iho tekisi mieli raapia rikki. Joskus iholle voi nousta jopa vesikelloja. Myöhemmässä vaiheessa iho usein myös hilseilee.

Viivästyneen allergisen reaktion voi aiheuttaa niin kosmetiikka kuin pesuainekin, kasvovoiteesta työpaikan käsisaippuaan ja kodin käsitiskiaineeseen. Alkuvaiheessa allerginen ihottuma kehittyy sille ihoalueelle, jolle allergisoivaa tuotetta on käytetty. Useimmiten oirehtivat kädet, kasvot, silmäluomet, kaula ja kainalot. Jos allergisoivan tuotteen käyttöä jatketaan, ihottuma voi lehahtaa laaja-alaiseksi.

Lue myös: Hiusväreistä voi olla monenlaista haittaa terveydelle – mitä tehdä, jos hiusten värjääminen polttelee tai ärsyttää päänahkaa?

Kosmetiika-allergia. Henkilö annostelee pumppupullosta pesuainetta kämmenelle.
Pesuaineissa ja saip­puoissa ­allergisoivat ­tavallisimmin ­hajusteet (pakkauk­sissa parfum tai aroma) ja säilöntä­aineet, kuten methyli­sothiazolinone ­sekä form­aldehydiä ­vapauttavat säilöntäaineet. © iStock

Johtuuko kosmetiikka-allergia tuotteen sisältämistä myrkyistä?

Kosmetiikka-allergia ei tarkoita sitä, että valmisteessa oleva, allergisoiva ainesosa olisi jollakin tapaa vaarallinen tai myrkyllinen. Miksi joidenkin ihmisten iho sitten reagoi johonkin kemikaaliin nostattamalla ihottuman? Tätä ei täysin tiedetä.

Kenelle kehittyy kosmetiikka-allergia?

Kosmetiikka-allergian yleisyydestä ei ole tarkkoja lukuja – se on kuitenkin harvinaisempaa kuin esimerkiksi siite­pölyallergia, jota potee arviolta viidesosa suomalaisista.

Jotkut ovat herkempiä allergisoitumaan kosmeettisille tuotteille tai vaikkapa pesuaineille – mutta miksi, se on arvoitus. Se tiedetään, että jos tiettyä tuotetta käyttää vuosia tai vuosikymmeniä, on todennäköisempää, että iho alkaa reagoida siihen allergisesti. Allergisoituminen onkin sitä tavallisempaa, mitä pidempään suosikkituotetta käyttää.

Rikkinäiselle iholle käytetty kosmetiikka lisää riskiä allergisoitumiselle.

Naiset käyttävät miehiä enemmän erilaisia kosmeettisia kemikaaleja, ja siksi kosmetiikka-allergia on naisilla tavallisempaa. Lapsilla kosmetiikka-allergia on harvinainen, sillä kosmeettisille kemikaaleille allergisoituminen vaatii usein pitkän altistumisajan.

Miten kosmetiikka-allergiaa hoidetaan?

Allergisoivan tuotteen käyttö kannattaa ensinnäkin lopettaa. Ihottuma menee silloin ohi päivissä tai viimeistään muutamassa viikossa. Ihottumaa voi kotioloissa hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavalla miedolla hydrokortisonivoiteella, joka lievittää kutinaa ja punoitusta.

Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että jos on kerran saanut allergisen reaktion yhdenlaisesta kosmetiikasta, on mahdollista, että iho reagoi jatkossa myös toisentyyppisiin valmisteisiin.

Tarvittaessa voi varmuuden vuoksi siirtyä käyttämään hajusteettomia tuotteita, sillä hajusteet kuuluvat yleisimmin allergisoiviin kosmetiikan ainesosiin. Yksi vaihtoehto ovat suomalaisella allergiatunnuksella merkityt kosmeettiset valmisteet, sillä ne eivät sisällä hajusteita tai muitakaan yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä aineita.

Niin harmillista ja rahaa vievää kuin se onkin, kosmetiikalle allergisoitunut saattaa joutua kulkemaan pitkän tien etsiessään iholleen sopivia tuotteita.

Milloin ihottuman kanssa on syytä lähteä lääkäriin?

Jos erilaisten tuotteiden kokeilu ei tunnu auttavan ja iho jatkaa oireilua, kannattaa hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle. Lääkäri voi määrätä ihottuman hoitoon vahvempia kortisonivoiteita.

Allergian aiheuttajan selvittämiseksi on näissä tapauksissa hyvä tehdä allergiatestit. Epikutaani- eli lappu­testeissä selän ihoa altistetaan kymmenin oletetuin allergeenein. Testit kestävät noin viikon.

Jos kosmeettinen testiaine on nostattanut ihottuman, oireiden aiheuttaja on varmistunut. Testin tulokset auttavat allergikkoa valitsemaan jatkossa tuotteet, joissa allergisoivaa ainesosaa ei ole.

Lue myös Anna.fi: Rakennekynsien geeli aiheutti Maria Purmoselle akrylaattiallergian – kynsien ja ripsien laitto on lisännyt allergisoitumista

Mistä allerginen voi etsiä itselleen sopivaa kosmetiikkaa?

Helsingin allergia- ja astmayhdistys on perustanut maksuttoman verkkoportaalin, josta allerginen voi etsiä itselleen sopivia kosmetiikkatuotteita ja kodin pesuaineita.

Yhdistys tarjoaa maksutonta iho- ja kosmetiikkaneuvontaa myös sähköpostitse (kosmetiikka@allergiahelsinki.fi) ja puhelimitse (040 834 8803).

Asiantuntijana iho- ja kosmetiikka-asiantuntija Merike Laine, Helsingin allergia- ja astmayhdistys

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 1/24.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kosmetiikka-allergia voi oireilla päivien viiveellä – nämä kosmetiikan ainesosat allergisoivat eniten

Sinun täytyy kommentoidaksesi.