Terveys

Kulkeeko syöpä suvussa? Tietyt syövät ja sairastuminen nuorena voivat kertoa, että syöpä on perinnöllinen

Perinnöllisiin syöpiin sairastutaan usein jo kolme-viisikymppisinä. Tietyt tautiyhdistelmät ja useat syöpätapaukset suvussa viittaavat syöpäsukuun.

”Meidän suku on sellainen syöpäsuku”, saatetaan tokaista, koska syöpätapauksia löytyy nykyisin monesta suvusta.  Ihmiset elävät yhä vanhemmiksi, ja joka kolmas suomalainen sairastaa elämänsä aikana syövän. Perinnöllinen syöpä on kuitenkin paljon harvemmin. Sukusolujen linjassa periytyvien syöpien osuus on noin 5–10 prosenttia kaikista syövistä.

Lue lisää: Lääkkeiden saatavuushäiriöt yhä vakavampia – syöpäsairas Minna ei saa aina välttämättömiä lääkkeitä

”Ne ovat onneksi siis kohtuullisen harvinaisia”, sanoo Suomen Syöpärekisterin tilastojohtaja ja Tampereen yliopiston syöpäepidemiologian professori Janne Pitkäniemi.

Perinnöllinen syöpä: Mitkä syövät saattavat olla perinnöllisiä?

Tietyt tautiyhdistelmät eli syndroomat ovat selkeimpiä merkkejä, joista voi päätellä, että suvussa on todennäköisesti perinnöllisen syöpägeenin kantaja ja että voidaan puhua syöpäsuvusta.

Tunnetuimpia perinnöllisiä syöpä­oireyhtymiä on Lynchin syndrooma. Se synnyttää alttiuden muun muassa suolistosyöpiin sekä kohdun runko-osan syöpään.

Lynchin syndrooma johtuu mutaatiosta yhdessä MMR-järjestelmän geeneistä.

Toinen tunnettu perinnöllinen geenivirhe aiheuttaa rintasyöpää ja munasarjasyöpää.

Taustalla on mutaatio BRCA1- ja BRCA2-geeneissä. Jos naiselta löytyy periytyvä virhe jommassakummassa geenissä, hänellä on 40–80 prosentin riski sairastua rintasyöpään.

Lue lisää: Kuka sairastuu rintasyöpään? Sairaus on yleisempää tietyissä ammateissa ja tietyillä paikkakunnilla – tarkista jutusta, kuulutko riskiryhmään

Nuorena sairastuminen kertoo, että syöpä voi olla periytyvä

Perinnöllistä syöpää voi ryhtyä epäilemään myös silloin, jos useampi suvun jäsen on sairastanut saman syövän ja suvussa on sairastuttu nuorena.

Perinnölliseen rintasyöpään sairastutaan usein jo kolmenkympin kieppeillä, munasarjasyöpään nelissäkymmenissä ja kohdun runko-osan syöpään sekä suolistosyöpiin alle viisikymppisenä.

Näin syöpä periytyy vanhemmalta lapselle

Useimmat perinnölliset syövät, kuten Lynchin syndrooma, ovat niin sanotusti vallitsevasti periytyviä. Riittää, että lapsi perii viallisen geenin toiselta vanhemmaltaan.

Lynchissä lapsen riski periä mutaatio on 50 prosenttia.

”Joskus voi olla niin, että kaikki perheen lapset perivät alttiuden, mutta joskus ei yksikään”, sanoo kirurgi ja emeritusprofessori Jukka-Pekka Mecklin Jyväskylän yliopistosta.

Kuva: Vesa Tuukkanen
Kuva: Vesa Tuukkanen

Lynchille altistavia mutaatiota kantavia sukuja on tunnistettu Suomessa 312. Kantajia arvioidaan olevan noin 10 000. Monet suomalaiset Lynch-suvut polveutuvat samasta kantaisästä tai -äidistä.

”Itä- ja Pohjois-Suomesta sekä Oulun ympäristöstä on löydetty eniten näitä sukuja eli paikallisia rikastumia, länsirannikolta ei niinkään”, Jukka-Pekka  Mecklin sanoo.

Pelkäätkö, että suvussasi on perinnöllinen syöpä? Piirrä sukupuu

Ennen kuin voidaan todella puhua perinnöllisestä syövästä, sukua on selvitettävä mahdollisimman monta polvea taaksepäin. On piirrettävä sukupuu ja sijoitettavasiihen terveet ja sairaat.

Kaikkia geenejä, jotka virheellisinä altistavat syövälle, ei vielä tunneta.

”Meillä, jotka hoidamme syöpätauteja, on tuntuma, että Suomessa on sukuja, joita testataan ja testataan, mutta emme löydä mutaatioita. Olemme kuitenkin varmoja, että siellä on mutaatio, jota emme vielä tunne”, sanoo OYS:n ylilääkäri ja vuoden syöpälääkäri Ulla Puistola, joka on tehnyt pitkän uran gynekologisten syöpien parissa.

Luit lyhennelmän  jutusta, joka käsittelee perinnöllistä syöpää. Lue Kotilieden numerosta 2/2020 koko juttu, jossa yhteensä 11 syöpää sairasteneet Kristiina ja Mia kertovat tilanteestaan. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kulkeeko syöpä suvussa? Tietyt syövät ja sairastuminen nuorena voivat kertoa, että syöpä on perinnöllinen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.