Terveys

Eikö ruusu enää tuoksu? Heikentynyttä hajuaistia voi harjoittaa – näin se onnistuu!

Haju- ja makuaistit ovat tiiviissä yhteistyössä keskenään. Monesti makuaistin häiriössä onkin kyse hajuaistin häiriöstä. Heikentynyttä hajuaistia voi onneksi harjoittaa paremmaksi.

Tiesitkö, että haju- ja makuaisti liittyvät toisiinsa? Kielen makureseptoreiden välityksellä maistamme perusmaut makean, happaman, suolaisen ja karvaan.

Syödessä ja juodessa hajut kulkeutuvat nenän ilmavirtauksen lisäksi myös nenänielun kautta hajuepiteelille, ja siten aistimme makujen hienot vivahteet.

Monesti makuaistin häiriössä on kyse todellisuudessa hajuaistin häiriöstä. Esimerkiksi nuhaisena ruoka ei tunnu maistuvan miltään, koska limakalvoturvotuksen vuoksi hajut eivät pääse kosketuksiin hajuepiteelin kanssa.

Lue myös: Mies, ominaistuoksusi voi lisätä naisen seksihalua – haju hurmaa ehkä varmemmin kuin raha tai pituus

Miksi hajuaisti heikentyy? Syinä tulehdusta, turvotusta, traumaa

Hajuaisti voi heikentyä monesta syystä. Yleisimpiä syitä ovat nenän ja sivuonteloiden alueen tulehduksiin liittyvä limakalvoturvotus ja trauma pään alueella. Kun flunssa hellittää, yleensä haju­aistikin palautuu.

Ikääntymisen ja toistuvien ylähengitystietulehdusten myötä hajureseptorisolujen kyky toipua virusinfektioista kuitenkin heikkenee. Osalla hajuaisti ei palaudu flunssan hellitettyä tai palautuu vain osittain.

Myös allergiseen nuhaan liittyvä limakalvoturvotus heikentää hetkellisesti hajuaistia.

Krooniseen nuhaan ja varsinkin nenäpolyyppitautiin liittyy hajuaistin huonontuminen, joka on usein vaihtelevaa. Nenäpolypoosi on pitkäaikainen aikuisiällä alkava limakalvotulehdus.

Polyypit ovat tulehtuneen limakalvon muodostamia pullistumia, jotka ahtauttavat nenäkäytäviä. Oireena on nenän tukkoisuus ja hajuaistin huononeminen.

Päähän ja varsinkin takaraivoon kohdistuvat iskut saattavat aiheuttaa hajureseptorisolujen aksonien vioittumisen. Tuolloin hajuaistin menetys on usein pysyvää.

Iän myötä tapahtuu fysiologista eli normaalia hajuaistin huonontumista. Neurodegeneratiivisissa sairauksissa, esimerkiksi parkinsonismissa ja Alzheimerin taudissa, hajuaistin huonontuminen voi olla ensioire tai multippeliskleroosin (MS-taudin) myöhemmän vaiheen oire.

Kallon etukuopan pohjassa sijaitseva kasvain on harvinainen syy. On myös monia muita harvinaisia syitä, aina syytä ei löydy lainkaan.

Lue myös: Valitsetko parnerisi tuoksun perusteella?

Ruusun terälehtiä
Ruusun tuoksu kuuluu yhtenä neljästä harjuharjoitteluun.

Mitkä syyt heikentävät makuaistia?

Makuaistin heikentyminen voi johtua mistä tahansa makuradan vauriosta. Häiriöt voivat liittyä ikääntymiseen, neurologisiin sairauksiin, moniin systeemisairauksiin, huonoon suuhygie­niaan, lääkkeisiin tai sädehoidon ja suun ja nielun alueen leikkausten jälkitiloihin.

Makuaistin täydellinen puuttuminen on erittäin harvinaista. Heikentynyt makuaisti tai vääristynyt makutuntemus ovat tavallisempia. Vääristyneessä aistimuksessa maistuu usein karvas, hapan tai metalli.

Lääkäriin kannattaa mennä, jos ei tiedä, mistä haju- tai makuaistin heikkeneminen voisi johtua. Yleensä flunssan jälkeen hajuaisti palautuu pikkuhiljaa. Jos näin ei käy, on hyvä käydä lääkärissä. Toispuoleinen eli toisen sieraimen hajuaistin menetys on aina syy mennä lääkäriin.

Pään traumaan liittyvän hajuaistin menetykseen voi liittyä vakuutus­oikeudellisia kysymyksiä, ja tuolloin tulee hakeutua lääkäriin. Esimerkiksi kokkina toimiminen ravintolassa voi olla mahdotonta ilman toimivaa hajuaistia.

Jos arvelee, että makuaistin muuttuminen johtuu lääkkeistä, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

eukalyptuksen lehtiä
Eukalyptusta nuuhkimalla voi harjoittaa hajuaistiaan.

Näin hajuaistin menetystä tutkitaan

Hajuaistipotilaan tutkimisessa anamneesi eli potilaan haastattelu selvittää usein hajuaistin huonontumisen syyn.

Erikoissairaanhoidossa tehdään nenän tähystyksen ja hajutestin lisäksi tarvittaessa kuvantamistutkimuksia. Selvästi ylähengitystieinfektioon liittyvään hajuaistin häviämiseen ei tarvita kuvantamista.

Makuaistihäiriössä myös tarkka anamneesi kertoo monesti, mistä häiriö voisi johtua. Tässä selvitellään perussairaudet, lääkkeet ja niiden aloittamisaika. Erikoissairaanhoidossa voidaan tehdä makutesti.

Molemmissa tapauksissa huolellinen lääkärin tekemä tutkimus on osa diagnoosin tekoa.

Apua hajuaistin menetykseen hajuharjoittelusta

sitruuna
Sitruunan tuoksu on yksi neljästä hajuharjoitteluun kuuluvasta tuoksusta.

Täsmähoitoa hajuaistin palauttamiseksi ei ole, vaikka tutkimusta tehdään paljon.

On kuitenkin havaittu, että haju­harjoittelu voi saada hajuaistin toipumaan paremmin silloin, kun taustalla on infektion aiheuttama haju­aistin alenema. Jonkin verran hyötyä harjoittelusta voi olla myös silloin, kun taustalla on lievä trauma.

Hajuharjoittelu on aloittava alle vuoden kuluessa hajuaistin menettämisestä.

Harjoittelu vaatii motivaatiota ja paneutumista, sillä siinä haistellaan neljää perustuoksua kaksi kertaa aamuin illoin kolmen kuukauden ajan. Nämä perustuoksut ovat ruusu, eukalyptus, sitruuna ja neilikka.

Tämän jälkeen vaihdetaan neljään uuteen tuoksuun. Toisen vaiheen harjoitteluohjelma toteutetaan samalla tavalla kahdesti päivässä kuin ensimmäisen kolmen kuukauden ajan.

Ihanteellisinta olisi, että potilas jaksaa tehdä hajuharjoittelua vuoden ajan, mutta on ymmärrettävää, että harjoitteluaika jää lyhyemmäksi, jos palautumista ei tapahdu. Todennäköisesti harjoittelusta ei ole myöskään odotettavissa hyötyä, jos puolen vuoden harjoittelulla ei ­tule tuloksia.

Makuaistin häiriöihin ei sen sijaan ole olemassa spesifistä hoitoa. Hyvästä suuhygieniasta ja suun limakalvojen kosteudesta huolehtiminen on tärkeää. Makuhäiriöitä aiheuttavat lääkkeet tulisi tunnistaa ja mahdollisuuksien mukaan vaihtaa.

Hajuaisti heikkenee iän myötä, ja sen seurauksena myös makuaistimuksen hienot vivahteet häviävät. On olemassa riski, ettei vanhus enää maista, ­onko ruoka pilaantunutta vai ei, ja tuloksena voi olla ruokamyrkytys.

Neilikoiden tuoksu kuuluu myös hajuharjoitteluun © Neilikat

Pidä huolta hajuaistista

Elintavoilla voi auttaa tilannetta jonkin verran. Lopeta tupakointi ja hoida suuhygienia hyvin. Vältä myös altistumasta toksisille aineille, kuten erilaisille liuottimille ja sinkkihöyrylle.

Maku- ja hajuaistin merkitys on korostunut selvästi entisaikoihin verrattuna. Ennen söimme elääksemme, mutta nykyisin kulinaristiset nautinnot ovat iso osa elämää. Maku- ja hajuaistia on alettu arvostaa ja vaalia aivan uudella tavalla.

Nykyisin tiedetään hajuaistin mekanismista enemmän kuin ennen, ja diagnosointi- ja hoitomenetelmät ovat parantuneet. Myös tutkimusta on ­tehty, mutta läpimurtoa ei ole saavutettu.

­Asiantuntija LKT, dosentti, korva-, nenä- ja kurkkutautien ja allergologian erikoislääkäri Seija Vento HYKS, Korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikka.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Eikö ruusu enää tuoksu? Heikentynyttä hajuaistia voi harjoittaa – näin se onnistuu!

RaiMai

Kiitos hyvasta artikkelista. Nyt yritan parantaa hajuaistiani.

Maija Aho

Olen kohta 3 kk:tta tehnyt hajuharjoitteita mutta vielä ei ole aistit palautuneet kuin silloin tällöin ja vähäksi aikaa kerrallaan. Aion kuitenkin siirtyä kohta toiseen vaiheeseen, en luovuta vielä. Haju- ja makuaistini menetin kun sairastin toissa keväänä keuhkoputken tulehduksen.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.