hormonit epätasapainossa

Kuukautishäiriöitä ja liiallista karvankasvua? Näistä merkeistä tiedät, että kehosi sukupuolihormonit ovat epätasapainossa

Hormoneilla on suuri vaikutus kehomme hyvinvointiin. Mikäli hormonitoiminta on epätasapainossa, se voi vaikuttaa ihon ja hiusten kuntoon, kolesteroliin ja jopa muistiin.

Hormonit epätasapainossa? Tupakointi, stressi, liian vähäinen uni ja liikkumattomuus häiritsevät kehon hormonitoimintaa. Myös yli- tai alipaino aiheuttavat hormonihäiriöitä.

Lue myös: Oletko pitänyt PMS-oireita ikävänä mutta luonnollisena osana elämääsi? Homeopaatti: syynä voi olla hormonien epätasapaino

”Kehossa on oltava jonkin verran rasvaa, jotta elimistö pystyisi tuottamaan sukupuolihormoneja. Rasvaprosentti ei saisi olla liian matala, sillä sukupuolihormonit tehdään kolesterolista, eli rasvasta. Liikunta puolestaan parantaa rasvahappojen laatua verenkierrossa, jolloin hyvä kolesteroli lisääntyy ja huono kolesteroli vähenee. Uuden liikuntasuosituksen mukaan pienelläkin, säännöllisellä päivittäisellä liikunnalla, kuten portaiden nousemisella, on vaikutusta. Lisäksi terveellinen ruokavalio, joka sisältää riittävästi kuituja ja puoli kiloa kasviksia ja hedelmiä päivässä auttaa hormonitoiminnan ylläpitämisessä”, LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, gynekologi Kaisu Luiro-Helve sanoo.

Sukupuolihormonit estrogeeni ja keltarauhashormoni

Sukupuolihormoneilla, eli estrogeenillä ja keltarauhashormonilla, on monia tehtäviä kehossamme.

Estrogeenin tuotanto munasarjoissa käynnistyy murrosiässä saaden aikaan naiselle ominaisten kehonpiirteiden muodostumisen.

”Estrogeenin vaikutuksesta rinnat ja karvoitus alkavat kasvaa ja rasva kertyä lantiolle ja reisiin. Munasarjojen lisäksi estrogeenia ja keltarauhashormonia tuotetaan lisämunuaisen kuoressa ja rasvakudoksessa. Naisilla, joiden kehossa on enemmän rasvaa, on siten myös enemmän estrogeenia”,  LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, gynekologi Kaisu Luiro-Helve kertoo.

Estrogeeni ja keltarauhashormoni ylläpitävät lisääntymistoimintoja ja kuukautiskiertoa. Yhdessä ne mahdollistavat sen, että munasolu lähtee joka kuukausi kehittymään ja irtoaa eli ovuloituu valmistaen kohtua alkavaa raskautta varten. Keltarauhashormonin tehtävänä on tukea alkavaa raskautta tai saada kuukautiset alkamaan.

”Raskaus on naisen elämän hormonirikkainta aikaa. Istukka tuottaa silloin suuria määriä estrogeenia ja keltarauhashormonia. Suomalaisen naisen elämässä raskaus tosin alkaa suhteellisen harvoin, siksi useimmiten kohdun paksuuntunut limakalvo vuotaa kuukautisverenä ulos.”

Estrogeenin määrä vaikuttaa kehossa muuhunkin kuin lisääntymiseen, kuten ihon ja hiusten kuntoon, kohdun ja ulkoisten sukupuolielinten limakalvon paksuuteen ja kuivuuteen sekä seksuaaliseen halukkuuteen. Estrogeeni vahvistaa luustoa sekä vaikuttaa niveliin ja lihaksiin.

”Naisen luumassa kasvaa aina 30 vuoden ikään saakka. Nuorena kuukautishäiriöistä ja matalasta estrogeenihormonitasosta kärsivät naiset eivät ehdi saavuttaa hyvää luuston tiheyttä, jonka olisivat riittävällä estrogeenitasolla voineet saada.”

Estrogeenin tärkeänä tehtävänä on suojata naisen valtimoita. Estrogeeni laskee huonon kolesterolin määrää ja samalla kasvattaa hyvän kolesterolin osuutta.

”Hedelmällisessä iässä olevilla naisilla, joiden hormonitoiminta on normaali, on varsin pieni riski sairastua sepelvaltimotautiin. Riski on vain 20 prosenttia saman ikäisten miesten riskistä. Kun vaihdevuosista on kulunut 10 vuotta, eli noin 60 vuoden iässä, estrogeenin suojavaikutus on hävinnyt. Naisten ja miesten sairastuvuus sydäntauteihin on tuolloin jo suurin piirtein samalla tasolla. Vaarassa ovat myös naiset, joilla on hormoniongelmia ja matala estrogeenitaso, sillä heillä on suurentunut riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, vaikka he eläisivät muuten terveellisesti”, Luiro-Helve toteaa.

Hormoneilla on vaikutusta myös naisen aivoihin. Ennenaikaisista vaihdevuosista kärsivillä naisilla, joilla estrogeenitaso laskee liian aikaisin, on tutkitusti enemmän dementiaa ja Parkinsonin tautia sekä kognitiivisten kykyjen madaltumista.

Vaihdevuodet aiheuttavat monille naisille hormonitoiminnan häiriöitä. Kaikille vaihdevuosioireita ei kuitenkaan tule, ja tarvittaessa hormonikorvaushoito voi auttaa hankaliin oireisiin.

”Estrogeenin määrän vähentyminen aiheuttaa monia muutoksia naisen elimistössä. Rinnat yleensä pienenevät estrogeenin vähentyessä. Kuukautiskierto voi olla epäsäännöllinen jopa viiden vuoden ajan ennen kuukautisten loppumista. Jaksoon voi liittyä muitakin vaihdevuosioireita, kuten kuumia aaltoja, uniongelmia, lihas- ja nivelsärkyjä, limakalvojen kuivuutta ja muistihäiriöitä. Vaihdevuosien jälkeen seksuaalinen halukkuus saattaa vähentyä, mikä johtuu osittain limakalvojen ohentumisesta ja kuivuudesta. Myös reumaoireet voivat pahentua vaihdevuosien jälkeen.”

Hormonit epätasapainossa: seurauksena kuukautishäiriöitä ja liiallista karvankasvua

Hormonien epätasapaino oireilee monin tavoin. Kuukautishäiriöt ovat yksi yleisimmistä oireista. Kuukautiset voivat olla liian runsaat, kierto voi olla liian lyhyt tai pitkä tai kuukautiset saattavat kadota kokonaan. Lapsettomuudesta kärsivillä naisilla on usein ongelmia hormonitasapainon kanssa.

Naisilla on estrogeenin ja keltarauhashormonin lisäksi veressään pieni määrä testosteronia. Joskus munasarjat tuottavat tätä mieshormonia liikaa, jonka seurauksena on voimakas karvankasvu miehille tyypillisissä paikoissa, kuten leuassa, ylähuulessa ja rinnassa sekä ihon rasvoittumista ja aknea.

Haluttomuuden ja seksuaaliongelmien taustalla saattaa myös olla hormonitoiminnan epätasapaino. Usein haluttomuuden taustalla on kuitenkin monimutkaisempia asioita kuin hormonihäiriö.

”Monet naiset ajattelevat, että haluttomuus johtuu hormoneista, mutta lähes aina kyse on monimutkaisemmasta asiasta. Seksuaaliongelmien taustalla on usein muitakin elämää rasittavia tekijöitä, kuten parisuhteeseen liittyviä huolia”, Luiro-Helve toteaa.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kuukautishäiriöitä ja liiallista karvankasvua? Näistä merkeistä tiedät, että kehosi sukupuolihormonit ovat epätasapainossa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X