Terveys

Kuukautishäiriöitä ja liiallista karvankasvua? Näistä merkeistä tiedät, että kehosi sukupuolihormonit ovat epätasapainossa

Hormoneilla on suuri vaikutus kehomme hyvinvointiin. Mikäli hormonitoiminta on epätasapainossa, se voi vaikuttaa ihon ja hiusten kuntoon, kolesteroliin ja jopa muistiin.

Hormonit epätasapainossa? Tupakointi, stressi, liian vähäinen uni ja liikkumattomuus häiritsevät kehon hormonitoimintaa. Myös yli- tai alipaino aiheuttavat hormonihäiriöitä.

Lue myös: Oletko pitänyt PMS-oireita ikävänä mutta luonnollisena osana elämääsi? Homeopaatti: syynä voi olla hormonien epätasapaino

”Kehossa on oltava jonkin verran rasvaa, jotta elimistö pystyisi tuottamaan sukupuolihormoneja. Rasvaprosentti ei saisi olla liian matala, sillä sukupuolihormonit tehdään kolesterolista, eli rasvasta. Liikunta puolestaan parantaa rasvahappojen laatua verenkierrossa, jolloin hyvä kolesteroli lisääntyy ja huono kolesteroli vähenee. Uuden liikuntasuosituksen mukaan pienelläkin, säännöllisellä päivittäisellä liikunnalla, kuten portaiden nousemisella, on vaikutusta. Lisäksi terveellinen ruokavalio, joka sisältää riittävästi kuituja ja puoli kiloa kasviksia ja hedelmiä päivässä auttaa hormonitoiminnan ylläpitämisessä”, LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, gynekologi Kaisu Luiro-Helve sanoo.

Vaihdevuodet aiheuttavat monille naisille hormonitoiminnan häiriöitä. Kaikille vaihdevuosioireita ei kuitenkaan tule, ja tarvittaessa hormonikorvaushoito voi auttaa hankaliin oireisiin.

”Estrogeenin määrän vähentyminen aiheuttaa monia muutoksia naisen elimistössä. Rinnat yleensä pienenevät estrogeenin vähentyessä. Kuukautiskierto voi olla epäsäännöllinen jopa viiden vuoden ajan ennen kuukautisten loppumista. Jaksoon voi liittyä muitakin vaihdevuosioireita, kuten kuumia aaltoja, uniongelmia, lihas- ja nivelsärkyjä, limakalvojen kuivuutta ja muistihäiriöitä. Vaihdevuosien jälkeen seksuaalinen halukkuus saattaa vähentyä, mikä johtuu osittain limakalvojen ohentumisesta ja kuivuudesta. Myös reumaoireet voivat pahentua vaihdevuosien jälkeen.”

Hormonit epätasapainossa: seurauksena kuukautishäiriöitä ja liiallista karvankasvua

Hormonien epätasapaino oireilee monin tavoin. Kuukautishäiriöt ovat yksi yleisimmistä oireista. Kuukautiset voivat olla liian runsaat, kierto voi olla liian lyhyt tai pitkä tai kuukautiset saattavat kadota kokonaan. Lapsettomuudesta kärsivillä naisilla on usein ongelmia hormonitasapainon kanssa.

Naisilla on estrogeenin ja keltarauhashormonin lisäksi veressään pieni määrä testosteronia. Joskus munasarjat tuottavat tätä mieshormonia liikaa, jonka seurauksena on voimakas karvankasvu miehille tyypillisissä paikoissa, kuten leuassa, ylähuulessa ja rinnassa sekä ihon rasvoittumista ja aknea.

Haluttomuuden ja seksuaaliongelmien taustalla saattaa myös olla hormonitoiminnan epätasapaino. Usein haluttomuuden taustalla on kuitenkin monimutkaisempia asioita kuin hormonihäiriö.

”Monet naiset ajattelevat, että haluttomuus johtuu hormoneista, mutta lähes aina kyse on monimutkaisemmasta asiasta. Seksuaaliongelmien taustalla on usein muitakin elämää rasittavia tekijöitä, kuten parisuhteeseen liittyviä huolia”, Luiro-Helve toteaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuukautishäiriöitä ja liiallista karvankasvua? Näistä merkeistä tiedät, että kehosi sukupuolihormonit ovat epätasapainossa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.