Terveys

Melatoniinia otetaan purkista usein väärään kellonaikaan ja tarkoitukseen – lääkäri kertoo, milloin melatoniini auttaa unettomuuteen

Unettomuus on ikävä vaiva ja moni pohtii, voisiko apu löytyä melatoniinista. Lääkäri kertoo, milloin ja miten melatoniini auttaa nukkumaan.

Milloin univaikeuksista kärsivän kannattaa ottaa melatoniinia? Miten melatoniini toimii? Miten melatoniinista saa parhaan hyödyn ja voiko sitä käyttää väärin? Neurologiaan erikoistuva yleislääkäri Eemil Partinen Terveystalosta vastaa kysymyksiin melatoniinista.

1. Mitä melatoniini on?

Melatoniini on aivojen erittämä niin kutsuttu pimeähormoni, joka säätelee ja tahdistaa ihmisen vuorokausirytmiä.

Ihmisen aivot ja suolisto tuottavat luontaisesti melatoniinia, mutta iän myötä tuotanto vähenee. Melatoniinin eritys on voimakkaimmillaan varhaisessa teini-iässä, minkä jälkeen se vähitellen laskee.

Monesti iäkkäiden henkilöiden uniongelmat pistetään iän piikkiin ja mielletään vanhuuteen liittyviksi. Usein kyse on nimenomaan elimistön melatoniinivajeesta, jota voidaan paikata purkista napattavalla melatoniinivalmisteella.

2. Miten melatoniini toimii?

Melatoniinin eritys alkaa lisääntyä iltaisin pimeän laskeutuessa. Silloin elimistö alkaa lähettää ensimmäisiä signaaleja siitä, että pian on aika käydä nukkumaan. Vähitellen fysiologinen melatoniinin eritys kasvaa. Se saavuttaa huippunsa kahden–kolmen aikaan yöllä, mistä se vähitellen alkaa laskea.

Illalla kirkkaassa valaistuksessa oleileminen estää ja häiritsee hormonin tuotantoa. Lisäksi on olemassa vuorokausirytmin häiriöitä, joissa pimeähormonin toiminta voi häiriintyä tai muuttua.

Purkista otettava melatoniini antaa keinotekoisesti saman signaalin aiheuttaen elimistössä voimakkaan melatoniinipiikin.

Unettomuuden hoidossa melatoniinista saadaan paras hyöty nukahtamisvaikeuksissa ja silloin, kun melatoniini otetaan hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoaikaa.

3. Miten melatoniinista saa parhaan hyödyn?

Melatoniinia saa apteekista ilman reseptiä, eli sitä voi käyttää itsenäisesti. Melatoniinin käyttö on hyvin yleistä.

Usein sitä kuitenkin käytetään väärin unilääkkeenä pitkäkestoisen unettomuuden hoitoon. Monet ottavat melatoniinin liian myöhään suhteessa nukkumaanmenoaikaan tai käyttävät sitä lääkkeenä yöheräilyyn tai liian aikaiseen heräämiseen.

Melatoniinilääkkeestä ei ole apua yöheräilyyn tai liian aikaisiin aamuheräilyihin, eikä se sovi myöskään unettomuuden hoitoon. Tehokkaimmin lääke toimii lyhytkestoisen aikaeroon liittyvän unettomuuden hoitona.

Siitä on apua myös univalverytmin häiriössä, jos nukahtamisvaikeudet johtuvat vuorokausirytmin viivästymisestä. Melatoniini lyhentää nukahtamisaikaa jonkin verran.

Lue myös: Jos et meinaa saada illalla unta, sujauta jalkaan unisukat – aivotutkija kertoo, miksi sukat jalassa nukkuu paremmin

4. Milloin melatoniini kannattaa ottaa?

Lyhytvaikutteinen melatoniini kannattaa ottaa hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa, eli pääsääntöisesti kahdeksan–yhdeksän aikaan illalla. Melatoniinin ottaminen tulisi tahdistaa oman yksilöllisen vuorokausirytmin mukaan.

Ohjeistuksena on, että käyttötarkoituksesta riippuen melatoniinia otetaan noin pari tuntia ennen nukkumaan menoa, mutta ei kuitenkaan enää klo 23 jälkeen illalla.

Jos melatoniinia otetaan liian myöhään illalla tai yöllä, lääke voi säätää vuorokausirytmiä väärään suuntaan. Sen seurauksena voi tuntea itsensä aamulla tokkuraisemmaksi ja päivällä väsyneemmäksi.

5. Mikä on sopiva annostus melatoniinia?

Riittävä melatoniiniannostus on 0,5 mg–1 mg. Pienemmät annokset ovat yhtä tehokkaita kuin isot annokset. Joidenkin unihäiriöiden hoidossa käytetään tavallista isompia annoksia.

Melatoniini on auttanut miestä nukahtamaan
Melatoniinia ei kannata ottaa enää kello 23 jälkeen illalla.  © iStockphoto

6. Voiko melatoniinia ottaa yliannostuksen?

Ei voi. Lääke on turvallinen, eikä sillä ole kovinkaan helppoa aiheuttaa yliannostusta.

7. Mitä tarkoittaa pitkävaikutteinen melatoniini?

Pitkävaikutteinen melatoniini on tarkoitettu iäkkäämpien henkilöiden lyhytkestoisen unettomuuden hoitoon. Apteekista ilman reseptiä saatava pitkävaikutteinen melatoniini nostaa elimistön melatoniinitasoa pidemmäksi ajaksi.

8. Mitä haittavaikutuksia melatoniinilla on?

Melatoniini on pääsääntöisesti varsin turvallinen lääke, eikä sillä ole tiedettyjä yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa.

On kuitenkin olemassa viitteitä siitä, että melatoniinin käytöllä saattaa olla vaikutusta insuliinitoleranssin kehittymiseen. Melatoniini voi pahentaa unettomuutta sekä aiheuttaa päiväaikaista väsymystä ja yöheräilyä.

Lapsille ei suositella melatoniinin käyttöä ilman lääkärin ohjeistusta.

On myös joitakin erityistapauksia, joissa melatoniinin käyttöä ei suositella, kuten maksan vajaatoiminta.

9. Voiko melatoniinia käyttää, jos on juonut alkoholia?

Melatoniinia voi turvallisesti käyttää, vaikka olisi nauttinut alkoholia.

10. Voiko melatoniinia käyttää jatkuvasti? 

Melatoniinia voi käyttää jatkuvasti. Sitä ei ole kuitenkaan suositeltu jatkuvaan käyttöön, vaan lyhytkestoisen unettomuuden hoitoon.

Melatoniini ei aiheuta riippuvuutta, mutta siihen voi syntyä niin sanottu tapariippuvuus, kuten muihinkin lääkkeisiin ja tapoihin. Koitapa mennä nukkumaan pesemättä hampaitasi. Tiukkaa tekee, mutta se ei tarkoita, että olisit hampaiden pesusta riippuvainen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Melatoniinia otetaan purkista usein väärään kellonaikaan ja tarkoitukseen – lääkäri kertoo, milloin melatoniini auttaa unettomuuteen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.