Terveys

Miksi haava ei parane? Asiantuntija vastaa haavanhoidon arkisiin ja kroonisiin ongelmiin

Tiesitkö, että haavan paranemisprosessi jopa kaksinkertaistaa proteiinitarpeen? Lue haavahoitajan monipuoliset ohjeet haavanhoitoon.

1. Haava heikentää puolustuskykyä

”Haava rikkoo ihon. Mitä pinnan alla tapahtuu?”

Tyypillisin haava on ihoon tapaturman seurauksena syntyvä vaurio, kun vaikka veitsi vetää sormeen viillon tai polvi kaatuessa naarmuuntuu. Kun iho rikkoutuu, sen kyky suojata alempia kudoksia ulkoisilta tekijöiltä heikkenee. Elimistö vastaa tähän omilla, haavan paranemiseen tähtäävillä keinoillaan. Se käynnistää heti tulehdusvaiheen, jonka aikana haava puhdistuu kuolleista soluista.

Uusiutumisvaiheessa kuolleet solut korvautuvat elävillä soluilla ja valkuaisaineilla, ja tilalle kasvaa uusi iho. Haavan sidekudosten vahvistuminen ja entisen vetolujuuden saavuttaminen voi viedä haavan laadusta riippuen kuukausia.

Joskus haavan paraneminen pysähtyy tulehdusvaiheeseen, ja haava kroonistuu. Huono hoito ja iän tuomat sairaudet hidastavat haavojen paranemista. Tällaisia sairauksia ovat verenkiertoa haittaavat sairaudet kuten diabetes ja valtimoiden tai laskimoiden vajaatoiminta. Ne voivat tehdä kroonisesta haavasta kuukausien, jopa loppuiän kiusan.

2. Haava paranee kehonlämmössä

”Ennen haavalle annettiin ilmahoitoa, nyt se peitetään. Miksi?”

Puhtaus, kosteus ja kehon lämpö luovat haavalle hyvät paranemisolosuhteet. Haavaa käsitellään puhtain käsin ja verenvuoto tyrehdytetään puhtaalla taitoksella, minkä jälkeen haava huuhdellaan puhtaaksi juoksevalla vedellä.

Haava peitetään hengittävällä, mutta vedenpitävällä sidoksella. Kostunut ja likainen sidos vaihdetaan uuteen, ja samassa yhteydessä haavaa suihkutellaan ja se taputellaan kuivaksi. Muuten haavan annetaan parantua rauhassa sidoksen alla, eikä sille tarjota ilmakylpyjä, kuten muutama vuosikymmen sitten ohjeistettiin.

Haava paranee parhaiten peiton alla, kehonlämmössä. Viileämmässä se kuivuu ja rupeutuu, mikä hidastaa haavan paranemista. Kiristävä rupi tekee haavasta kivuliaan.

Haavan hoito

3. Pikkuhaavasta paljon pahaa

”Pikkunirhamat voi hoitaa itse. Vai voiko? Koska haavaa pitää näyttää lääkärille?”

Pikkuhaavat voi pääosin hoitaa itse. Mutta jos haavaan on päässyt likaa, ja jäykkäkouristusrokotteesta on aikaa, pitää hakea tehosterokote. Puremavammoihin ja vaikkapa ruosteisesta naulasta tulleeseen haavaan liittyy jäykkäkouristusvaara. Jäykkäkouristusrokote otetaan 10 vuoden välein, mutta haittaa siitä ei ole tiheämmin otettunakaan. Kuumotus, kipu, punoitus, turvotus ja märkäinen erite ovat haavatulehduksen merkkejä, ja tällöin tarvitaan lääkäriä. Samoin ellei haava ala viikossa, parissa umpeutua. Jotkut lääkkeet kuten kortisoni ja solunsalpaajat hidastavat haavan paranemista. Jos sattuu sairastamaan diabetesta, pikkunirhamatkin voivat olla vakavia ja kynnys lähteä näyttämään haavaa lääkärille madaltuu. Diabeetikon haavat jäävät sairauteen liittyvien tuntopuutosten vuoksi herkästi huomaamatta ja hoitamatta ja pienestäkin haavasta voi tulla iso murhe. Tulehtunut haava voi kenellä tahansa olla alku verenmyrkytykselle. Diabeetikolla tulehtunut jalkahaava voi pahimmillaan johtaa alaraaja-amputaatioon.

4. Hunaja häätää pöpöt

”Pihkaa ja hunajaa on perinteisesti käytetty haavoihin. Kannattaako kansan konsteja kokeilla?”

Pihka puree haitallisiin mikrobeihin. Hunaja on antibakteerinen aine, joka muuttaa haavan olosuhteiltaan bakteereille epäedulliseksi. Kumpikin estää haavaa tulehtumasta, ja niitä sisältäviä tuotteita saa apteekista ilman reseptiä. Niiden käytöstä omaan haavaan kannattaa kysyä apteekista. Vastaavia ainesosia löytyy myös ammattikäyttöön tarkoitetuista hoitotuotteista, mutta pelkästään luonnontuotteiden varaan ei haavanhoitoa kannata jättää.

5. Haava kaipaa proteiinia ja vitamiineja

”Tarvitaanko apteekin haavapotilaille tarkoitettuja täydennysravintovalmisteita?”

Jos haava ei ala parantua, syy voi olla vajaaravitsemuksessa ja ravintoaineiden puutoksessa – ja ylipainoinenkin voi olla vajaaravittu.

Haava tarvitsee paranemiseensa riittävästi energiaa, vitamiineja ja proteiineja. Paranemisprosessi voi jopa kaksinkertaistaa proteiinintarpeen. Aina ruokavalioon ei ole mahdollista lisätä proteiinipitoista tai ylipäänsä mitään syötävää, jos vaikka sairaus on heikentänyt ruokahalua. Tällöin on perusteltua käyttää täydennysravintovalmisteita.

6. Tukisukalla tuloksia

”Ammattilainen hoitaa kroonisen haavan. Mitä pitää tehdä itse?”

Ammattilainen puhdistaa haavaa ja vaihtaa sidoksen, mutta usein haavaa pitää puhdistaa itse suihkuttelemalla. Suihkuttelu ja ympäröivän ihon voitelu perusvoiteella kosteuttavat haavaa.

Vastaanotolla saa yksilölliset kotihoito-ohjeet, joihin usein liitetty ohje tukisukkien käytöstä voi tuntua ikävältä. Jos haava on jalassa, mahdollinen turvotus hidastaa sen paranemista. Tukisukka tehostaa veren ja nesteiden takaisinvirtausta kudoksissa ja vähentää turvotusta.

7. Jalkasyyni ehkäisee

”Miten kroonista haavaa ehkäistään?”

Verenkiertoa haittaavien sairauksien tutkiminen ja hyvä hoito ehkäisevät kroonisia haavoja, samoin akuutin haavan hyvä hoito.

Diabeetikon jalkahaavat ovat kroonisia, ja niiden syntyä ehkäistään tarkastamalla päivittäin jalkojen kunto. Hyvillä kengillä välttyy hiertymiltä.

Asiantuntija Suomen Haavanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja, asiantuntijasairaanhoitaja, auktorisoitu haavahoitaja Heli Kallio, Turun yliopistollinen keskussairaala.

Juttu on julkaistu Kotiliesi 5/2017 -lehdessä.

Lue lisää terveydestä täältä:

Tiesitkö, että pieni likinäkö voi suojata ikänäöltä? Esitimme silmälääkärille 10 kysymystä ikänäöstä

Ortopedi vastaa: 8 kysymystä jalan asentovirheistä

Aktiivinen arki suojaa muistia – näin ehkäiset ja tunnistat alkavan muistisairauden

Kahvi onkin terveyspommi! Se ehkäisee dementiaa, nostaa kipukynnystä ja on tärkeä antioksidantin lähde

Nappaa vinkit: näin saat vauhtia aineenvaihduntaan

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miksi haava ei parane? Asiantuntija vastaa haavanhoidon arkisiin ja kroonisiin ongelmiin

A:M:T

Hei,voiko haavaan laittaa ihan syötävää hunajaa kysyy epätietoinen.
Minulla hoidettiin liian kauan pelkällä hopealla ja haava ei parantunut.Sanoin hoitajille että olisiko paremmin hunajasta apua mutta eivät ottanee kantaa siihen mitenkään.Tämä on täällä kiteellä niin epämiellyttävää käyvä,koska hoitajat ovat niin tympeitä ja puuttuvat muihin asioihin liikaa.Ovat olevinaan kiireisiä en päässyt maanantaina näyttämään nilkkaa.Olen hoitanut sitä kotona itse.

tiinahannele

Hei, kannattaa kokeilla pihkavoidetta tai manukahunajaa.

Zoomari

Ota kännykällä kuva ja zoomaa haava.Siellä voi asustaa niin pienen pieniä mustia punkkeja,jotka pitävät haavan auki,vähän niinkuin tikku sormessa.Itse olen saanut kynsiharjaa ja kuorinta ainetta hankaamalla haavasta poistettua punkit ja nopeasti haava umpeutui.Iholle punkit tulevat sukista ja housuista.Elävät vaatteiden saumoissa ja vaikea poistaa niitä.Pesukoneeseen sumutan ensin tuholaismyrkkyä,annan vaikuttaa puol tuntia ja sitten laitan koneen käyntiin.Punkit voivat tulla myös lemmikkien mukana.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.