Terveys

Puristavat kengät voivat aiheuttaa kivuliaan jalkavaivan, joka voi tehdä kävelemisestä liki mahdotonta – piinaa erityisesti naisia

Mortonin neurooma oireilee kipuna, tunnottomuutena tai sähköiskuilta tuntuvina pistoksina päkiässä. Asiantuntija antaa neuvot vaivan hoitoon.

Kipua jalkapohjassa? Syyllinen voi olla Mortonin neurooma eli Mortonin neuralgia. Se on kolmannen ja neljännen varpaan väliin syntyvää hermopinne, joka oireilee usein kipuna päkiän alueella. Vaiva on yleisin yleisin 20–60-vuotiailla naisilla.

Nilkan ja jalkaterän hoitoon erikoistunut ortopedi Sampo Auro Terveystalosta kertoo, mistä Mortonin neuroomassa on kyse, ja miten siitä pääsee eroon.

Lue myös Anna.fi: Mortonin neurooma voi yllättää korkokenkiä käyttävän – päkiäkipu tuntuu joskus kuin sähköiskulta

1. Vältä puristavia kenkiä

Mortonin neurooma oireilee polttavana kipuna, tunnottomuutena tai sähköiskuilta tuntuvina pistoksina päkiässä tai kolmannen ja neljännen varpaan välissä. Kävellessä kipu hellittää yleensä vasta, kun kengän riisuu jalasta ja jalkaa hieroo ja venyttelee. Vaiva ei välttämättä näy päälle päin lainkaan. Vain hyvin harvinaisissa tapauksissa jalka turpoaa.

Mortonin neurooma on usein yhteydessä päkiään kohdistuneeseen rasitukseen. Jalkoja kuormittava ammatti, aktiivinen urheilu tai liian ahtaat kengät tai korolliset kengät voivat olla vaivan taustalla. Kipukokemus on kuitenkin yksilöllinen, eivätkä korkokengät tai vaikka maratonjuoksu ole kaikille mikään ongelma. Jos jalkoihin sattuu, kannattaa suosia leveälestisiä kenkiä.

2. Teetä pohjalliset

Mortonin neurooma on usein niin kivulias, että jalalle astuminen vaikeutuu tai on jopa mahdotonta. Seurauksena moni vaivasta kärsivä välttelee liikkumista. Lepo ja tulehduskipulääkkeet ovatkin hyviä ensimmäisiä hoitokeinoja, mutta ne harvemmin poistavat kivun pysyvästi.

Jos lepo ei auta, kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen. Ensisijaisia Mortonin neurooman hoitokeinoja ovat fysioterapia ja yksilölliset pohjalliset tai niin sanotut pelotit, jotka laitetaan kengän sisään päkiän kohdalle.

Pelotti tukee jalan poikittaista holvea ja vähentää päkiään kohdistuvaa painetta. Jos hoidolla ei saavuteta toivottua vastetta, voidaan kokeilla järeämpiä hoitokeinoja, kuten kortisonipistosta.

Lue myös: Vääränkokoiset sukat voivat aiheuttaa monenlaista haittaa jaloille – näin valitset sopivat sukat

Nainen pitelee jalkapohjiaan
Mortonin neurooman voi aiheuttaa pinnetila kolmannen ja neljännen varpaan jalkapöydänluun välisen siteen alla. © iStockphoto

3. Kokeile kortisonipistosta, kun Mortonin neurooma vaivaa

Osa Mortonin neuroomasta kärsivistä hyötyvät kolmanteen varvasväliin pistettävästä kortisonipistoksesta. Kortisoni on voimakas tulehdusta vähentävä lääke, joka voi lievittää turvotusta ja kipua. Kortisonipistoksen antaminen on nopea ja kohtuullisen kivuton toimenpide, jonka tekee aina lääkäri.

Kortisoni ei sovellu pitkäaikaiseen käyttöön ja siksi pistos annetaan yleensä enimmillään kolmen kerran hoitona. Jos kortisoni tehoaa, kipu hellittää pian pistoksen antamisen jälkeen. Jos kivut palaavat, voidaan antaa uusi pistos. Jos kortisonipistoksella ei ole ensimmäisellä kerralla vaikutusta, sitä ei yleensä ole syytä kokeilla uudestaan.

4. Viimeisenä keinona leikkaushoito

Vaikka jalkavaivat olisivat jo kerran kadonneet, ne voivat palata uudestaan. Kivuille ei välttämättä edes löydy mitään selkeätä syytä. Jos mistään kevyemmästä hoitokeinosta ei ole apua, päädytään usein viimeisenä keinona leikkaushoitoon. Moni Mortonista kärsivä päätyy leikkaukseen, koska se on ainoa keino päästä kivusta eroon pysyvästi.

Leikkauksessa kolmannen ja neljännen varpaan välinen hermo vapautetaan tai katkaistaan. Toimenpiteen jälkeen kipu poistuu kokonaan, mutta samalla kyseisestä varvasvälistä tulee tunnoton. Yksinkertainen ja nopea leikkaus ei vaadi pitkiä parantumisaikoja, eikä hermon katkaiseminen rajoita jalan käyttämistä jatkossa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puristavat kengät voivat aiheuttaa kivuliaan jalkavaivan, joka voi tehdä kävelemisestä liki mahdotonta – piinaa erityisesti naisia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.