Hyvinvointi

Vääränkokoiset sukat voivat aiheuttaa monenlaista haittaa jaloille – näin valitset sopivat sukat

Sukka ei saisi hangata, hiostaa tai vetää varpaita lyttyyn. Miten sopivat sukat valitaan?

Oikeankokoiset ja sopivasta materiaalista valmistetut sukat ovat tärkeämmät kuin moni uskookaan. Jalkaterapeutti Pia Kallio kertoo, miten valitaan jalkojen terveyden kannalta parhaat sukat.

1. Mitä haittaa epäsopivista sukista voi olla?

Sukan tehtävä on suojata ihoa hankaukselta ja vaurioilta sekä ehkäistä iho- ja kynsimuutoksia. Epäsopiva sukka ei tähän pysty.

Liian pieni sukka voi vetää varpaat lyttyyn ja aiheuttaa kynsiin painetta. Kynsi voi alkaa kasvaa sisäänpäin, painua ihoon ja rikkoa sen. Pieni sukka puristaa, jolloin jalkoihin kerääntyy nestettä ja jalat turpoavat. Kooltaan sopimattomassa sukassa saumat osuvat väärään paikkaan. Yhdessä kengän kanssa ne hankaavat ja ihoon voi tulla rakko.

Materiaaliltaan vääränlainen sukka hiostaa. Se voi altistaa ihoinfektioille, ja siitä voi olla hajuhaittaa.

Lue myös: Vasaravarvas voi syntyä liian pienistä kengistä tai nivelreuman seurauksena – näin tunnistat ja hoidat kivuliaan vaivan

2. Saako yhden koon polvisukkia käyttää lainkaan?

Ohut polyamidista ja elastaanista valmistettu, niin sanottu yhden koon sukka on monella juhlasukka. Reisimittaiset stay up -sukat ovat niitä parempi vaihtoehto.

Sukka tarvitsee resorin, jotta se pysyy jalassa. Yhden koon polvisukissa resori on useimmiten liian kireä, jolloin se haittaa jalkojen nestekiertoa. Niissä voi olla myös kova kärkisauma, joka hiertää.

Paksummasta nilkkasukastakin voi jäädä nilkkaan riisumisen jälkeen rantu, mutta sen tulisi hävitä vartissa. Kiristämättömänä myytävä sukka ei purista, mutta valahtaa usein käytössä nopeasti. Sukkaa kannattaa venyttää kokeilumielessä kädellä kaupassa.

3. Miten valita sopivan­kokoiset sukat, kun niitä ei saa kokeilla?

Sukka on oikeankokoinen, kun sen kärki ei ole kiinni varpaissa, vaan varpaille jää tilaa liikkua ja koukistua.

Koska sukat kutistuvat jonkin verran pesussa, kannattaa valita numeroa, kahta suuremmat sukat kuin mitä kengät ovat. Sukat on pääosin mitoitettu niin, että sama sukka sopii esimerkiksi numeron 36–38-jalkaan. Neljän numeron kokovaihtelu on liikaa: ison kokohaitarin sukka todennäköisesti puristaa isoimpien jalkojen varpaita ja kynsiä.

Vaikka putkisukka tuntuisi hyvältä ratkaisulta, jättäisin sen ostamatta. Se sopii vilukissalle yösukaksi, mutta liikkuessa se on huono. Sukassa pitää olla kantapää, jotta se pysyy kävellessä jalassa eikä hankaa. Sopivankokoiset ja saumattomat sukat eivät hankaa.

Kun kerran löytää hyvältä tuntuvat sukat, kannattaa ostaa useampi pari. Muuten joutuu pyykkäämään tiuhaan, sillä sukat vaihdetaan päivittäin puhtaisiin. Likainen sukka altistaa infektioille.

4. Onko villasukka kumisaappaaseen paras sukka?

Osalla ihmisistä villasukka kuivattaa jalkojen ihoa. Toisilla se taas hiostaa ja hautoo. Villasukka on hyvä saapassukka, mutta sen alle kannattaa pukea sekoitesukka.

Sekoitesukka on materiaaleiltaan paras sukka. Siitä valtaosa on puuvillaa ja loppu tekokuitua. Toisin kuin puuvilla- tai villasukka, sekoitesukka hengittää ja pitää muotonsa pitkään.

Jos jalat hikoilevat runsaasti, sekoitesukat voi vaihtaa hopeasukkiin. Niihin kudottu metalli säätelee lämpöä, mikä pitää jalat viileinä. Hopea voi antibakteerisena aineena auttaa ehkäisemään ihoinfektioita.

Hyvästä sukkavalinnasta huolimatta kumisaappaat kannattaa säästää marjametsään ja sadesäälle. Koska kumppareista puuttuu kiinnitysmekanismi, jalat joutuvat kannattelemaan niitä. Kun jalkaterän pikkulihakset ovat jatkuvassa jännityksessä, jalkapohjat kipeytyvät ja varpaisiin tulee kovettumia.

5. Voiko sukat pukea tai pestä väärin?

Jotkut sukat on merkitty R- ja L-kirjaimilla: R on oikean- ja L vasemman jalan sukka. Tällainen sukka on yleensä muotoiltu sukka, jossa pikkuvarpaan kohtaa on pyöristetty tavallista enemmän. Sukka puristaa takuulla, jos sekoittaa kirjaimet ja yrittää pukea pikkuvarpaan kohtaa isovarpaan paikalle. Viimeistään muutaman askeleen jälkeen on pakko vaihtaa sukat oikeisiin jalkoihin.

Pesu väärässä lämpötilassa ja rumpukuivaus vähentävät sukan elastisuutta ja kutistavat sitä. Huuhteluaineen käyttö teknisen, liikuntaan tarkoitetun sukan pesussa heikentää sen käyttöominaisuuksia.

6. Milloin sukka saa puristaa?

Pitkään samana pysyvä asento heikentää veren ja nesteiden virtausta jaloissa. Se tuntuu painontunteena, väsymyksenä ja särkynä. Vaivoja voi ehkäistä kompressiosukilla, joiden teho perustuu niihin kudottuun paineeseen.

Kompressiosukat jaetaan tehonsa mukaan eri paineluokkiin. Lentomatkustamiseen suositellaan paineluokan 0,5 sukkaa. Urheilukaupan kompressiosukka on luokan 1 sukka. Sitä kannattaa pitää, jos työ edellyttää paikallaoloa tai jalat turpoilevat.

Kompressisukka käännetään puettaessa väärinpäin, sovitetaan kanta kohdalleen ja rullataan sukka tasaisesti varpaiden päältä polvitaipeeseen asti.

Lue myös Anna.fi: Jos jalkojasi turvottaa ja särkee, saatat kärsiä laskimoiden vajaatoiminnasta – lue lääkärin vinkit vaivan hoitoon

7. Milloin on parempi jättää sukat kokonaan jaloista?

Kauniina kesäpäivänä voi hyvin jättää sukan kengästä, kunhan kenkä on hyvä ja hengittää. Vaikka kengän pinta olisi hengittävää materiaalia, vuori ei välttämättä ole.

Jaloista voi erittyä päivässä desilitroittain hikeä. Sukka pehmentää kengän sauman tuntumaa ihoon, imee hikeä ja pidentää kengän käyttöikää.

Välillä kannattaa riisua kengät ja antaa jalkojen nauttia pehmeästä nurmikosta ja lämpimästä hiekasta. Avojaloin kävely turvallisella alustalla on loistavaa jalkajumppaa, joka vahvistaa jalkaterän lihaksia. Diabeetikon on kuitenkin hyvä pitää kengät jalassa jalkojen mahdollisten tuntopuutosten vuoksi.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 16/2022. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vääränkokoiset sukat voivat aiheuttaa monenlaista haittaa jaloille – näin valitset sopivat sukat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.