Terveys

Nielutulehdus vaivaa – mistä erottaa bakteerin ja viruksen aiheuttaman tulehduksen?

Ensin sen huomaa ikävästä pistelyn tunteesta niellessä. Kun uskaltautuu kurkkaamaan nieluun, se punoittaa ja nielurisoja voi peittää valkoiset katteet. Nielutulehduksen oireet voivat olla hyvin samankaltaiset aiheuttajasta riippumatta, joten on parasta selvittää, milloin on aika hakeutua hoitoon.

Nielutulehdus on pahimmillaan hyvin kivulias ja voi aiheuttaa rajujakin oireita. Noin 5–10 prosenttia aikuisten nielutulehduksista on bakteerin aiheuttamia, lapsilla vastaava luku on 15–30 prosenttia. Loput ovat virusperäisiä.

Miten nielutulehdus oireilee?

Virusten ja bakteerien aiheuttamat nielutulehdukset voivat oireilla hyvinkin samalla tavalla. Bakteeritulehdukselle on tyypillistä, että niellessä tuntuu kovaa kipua, kurkku on punainen, potilaalle nousee nopeasti korkea kuume, nielurisat ovat turvonneet ja niillä voi näkyä valkoisia peitteitä eli katteita. Tautiin voi kuulua myös päänsärkyä ja pahoinvointia.

Viruksen aiheuttaman tulehduksen oireet vaihtelevat enemmän. Ainoa vaiva voi olla lievä aristus niellessä. Virustulehdukseen liittyy kurkkukivun lisäksi tyypillisesti nuha ja yskä, jotka usein alkavat päivän tai pari nielukivun jälkeen. Etenkin pienillä lapsilla voi virustulehduksessakin olla korkea kuume.

Viruksen aiheuttaman nielutulehduksen oireet voivat kuitenkin vastata bakteeritulehduksen oireita, eli pelkästään oireiden perusteella ei välttämättä voida sanoa, mikä taudin on aiheuttanut.

Miten nielutulehdus tarttuu?

Tulehdus tarttuu esimerkiksi käsien kautta tai pisaratartuntana. Näin päiväkodeissa ja kouluissa voi joskus esiintyä pieniä epidemioita, joskin nielutulehduksia tavataan kaikenikäisillä.

Milloin lääkäriin?

Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö neuvoo hakeutumaan terveydenhoitajan tai lääkärin pakeille seuraavista oireista:

Angiina on bakteeriperäinen nielutulehdus.

Miten taudinaiheuttaja todetaan?

Ainoa luotettava tapa tunnistaa antibioottihoitoa vaativa bakteeritulehdus on nielun bakteeriviljely tai streptokokki-bakteerin paljastava pikatesti. Pikatesti toteaa kuitenkin vain kaksi kolmasosaa streptokokin aiheuttamista taudeista ja vain A-ryhmän streptokokit.

Siksi kaikki terveyskeskukset eivät käytä pikatestiä vaan yksinomaan bakteerin viljelyä. Tällöin alustava tulos saadaan yhdessä tai kahdessa päivässä ja lopullinen tulos kolmessa päivässä.

Miten nielutulehdusta hoidetaan?

Bakteeriperäisen nielutulehduksen hoito on useimmiten 10 päivän penisilliinikuuri. Pitkän antibioottikuurin tavoite on streptokokin hävittäminen nielusta ja jälkitautien estäminen.

Virusperäiselle nielutulehdukselle ei ole hoitoa. Oireita lievittämään voi ottaa ohjeiden mukaan tulehduskipulääkettä.

Sairauslomaa määrätään tarpeen mukaan. Bakteeriperäisen tulehduksen oireet helpottavat yleensä pari päivää hoidon aloittamisen jälkeen eikä tulehdus myöskään tartu, kun hoidon aloittamisesta on kulunut noin vuorokausi.

Voiko toistuvia nielutulehduksia ehkäistä?

Nielutulehduksia voi yrittää ehkäistä muiden infektiotautien tapaan hyvällä käsihygienialla. Joskus nielutulehdus kuitenkin vaivaa potilasta vähän väliä. Oulun yliopistossa julkaistiin vuonna 2015 väitöstutkimus, jonka mukaan nielurisaleikkaus hyödyttää suurinta osaa toistuvista nielurisatulehduksista kärsiviä.

Leikkauksen riskinä on leikkauskomplikaatio ja lisäksi leikkausta seuraa kahden viikon sairausloma, mutta toisaalta toistuvat nielutulehdukset aiheuttavat myös paljon sairauslomia.

Lähteet: Käypä hoito, Terveyskirjasto, THL, YTHS

Lue myös:

Flunssa vai influenssa? Näistä merkeistä tunnistat taudit Kiristääkö? Jännityspäänsärky on yleinen vaiva – lue 15 faktaa Päänsärky vaivaa ajoittain lähes jokaista – tiedätkö, milloin on aihetta huoleen? Hoitamaton keliakia aiheuttaa monia suolistovaivoja – kotitesti voi paljastaa sairauden

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nielutulehdus vaivaa – mistä erottaa bakteerin ja viruksen aiheuttaman tulehduksen?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.