Terveys

Aunin, 63, kummallisia oireita luultiin lääkärissä ensin vaihdevuosivaivoiksi – paljastuivat rintasyöväksi

Kun ystävän halaus teki kipeää, Auni havahtui ja päätti tutkia rintansa. Löytyi kaksi kovaa pattia, jotka paljastuivat aggressiiviseksi rintasyöväksi.

Ultraäänitutkimuksessa ja mammografiassa ei näkynyt mitään huolestuttavaa. Onneksi Auni Kyttälä, 63, sai vielä lähetteen ohutneulanäytteeseen. Selvisi, että Aunilla oli aggressiivinen rintasyöpä. Näin hän kertoo kokemuksistaan: 

Rintasyöpä aiheutti pahoinvointia, vatsakipua ja mielialamuutoksia

”Kun olin 49-vuotias, havahduin siihen, että minulla oli ­koko ajan vähän huono ja kiukkuinen olo. Kärsin samanlaisesta pahoinvoinnista kuin aikanaan raskaana ollessani. Ruoka ei maittanut, minkä takia laihduin paljon. Ylävatsallani oli myös kovia kipuja. Kävin työterveyslääkärillä, joka oli sitä mieltä, että kyse oli vain vaihdevuosivaivoista.

Puoli vuotta myöhemmin uudenvuodenaaton juhlissa työkaverini halasi minua lujasti. Rintalii­vieni kaarituki painui syvälle ihoon, mikä sattui kummallisen paljon. Kotona tutkin rintani vielä samana iltana ja löysin niistä kaksi kovaa pattia.

Menin uudelleen työterveyslääkärille, joka lähetti minut ensin ultra­äänitutkimukseen ja sen jälkeen mammografiaan. Kummassakaan ei löytynyt mitään huolestuttavaa.

Onneksi sain vielä lähetteen ohutneulanäytteeseen. Toimenpiteen jälkeen lääkärin ilme oli hyvin vakava. Hän totesi, että kyseessä oli pahanlaatuinen rintasyöpä.

Vastaanoton jälkeen suuntasin ­heti töihin. Itkin koko matkan ajan. Olin aivan sumussa ja poissa tolaltani.

Lue myös: ”Mitä vauraampi maa, sitä useampi sairastuu” – elintasosairaudeksi muuttunut rintasyöpä yleistyy hurjaa vauhtia: nämä asiat altistavat sille

”Henkisesti tunsin jääväni yksin”

Vähän myöhemmin lääkäri vahvisti, että minulta oli löydetty aggressiivinen hormonipositiivinen ja HER2-negatiivinen rintasyöpä, joka leviää helposti.

Helmikuun alussa vasen rintani ja vasemman kainaloni imusolmukkeet leikattiin pois. Pian sen jälkeen aloin saada solunsalpaajahoitoa kolmen viikon välein. Reilun neljän kuukauden päästä ne vaihdettiin sädehoitoihin.

Jo rinnan menetys oli tuntunut rajulta, mutta sädehoitojen myötä tunsin menettäväni viimeisetkin rippeet naiseudestani. Pitkät ja tuuheat hiukseni lähtivät yhtäkkisesti. Onneksi hoidot tehosivat.

Henkisesti tunsin jääväni yksin, sillä en saanut mistään keskusteluapua. Pääsin kuitenkin palaamaan mieluisaan työhöni pankkiin ja elämään melko normaalia elämää. Kävin tasaisin välein mammografiakontrolleissa, eikä niissä löydetty mitään huolestuttavaa moneen vuoteen.

Viisi vuotta sitten aloin saada hengitystieoireita. Sairastin monta keuhkoputken- ja poskiontelotulehdusta, ja minulla oli jatkuvasti kuivaa yskää. Kolme vuotta sitten pääsiäisenä olin henkisesti ja fyysisesti niin loppu, että työterveyslääkäri lähetti minut Taysin Acuta-päivystykseen. Siellä havaittiin, että keuhkoissani oli 2,7 litraa nestettä. Sitä alettiin poistaa, ja makasin viikon sairaalassa.

Kuukautta myöhemmin otettiin koepala keuhkoista ja maksasta. Rintasyöpäni oli vuosien kuluessa levinnyt. Sitä ei vain ollut huomattu mammografiatutkimuksissa.

Jo toisen kerran elämässäni jouduin soittamaan aikuisille lapsilleni, että olen vakavasti sairas. Tällä kerralla pahinta oli se, että tiesin, etten voisi parantua.

Auni Kyttälä
Päivittäinen kävelylenkki on rintasyöpää sairastavalle Auni Kyttälälle tärkeä rutiini. Ulkona raittiissa ilmassa lääkkeen aiheuttama pahoinvointi aina vähenee. © Sara Pihlaja

Lue myös Anna.fi: Vaikuttaako rintojen koko tai hiusvärin käyttö riskiin saada rintasyöpä? Erikoislääkäri kertoo, mitkä väitteet ovat totta ja mitkä tarua

Auni osallistui tutkimukseen, jossa tutkitaan uusia lääkkeitä

Heti löydöksen jälkeen syöpälääkärini teki minulle ehdotuksen. Hän kysyi, olisinko kiinnostunut lähtemään mukaan tutkimukseen, jossa tutkitaan uutta tablettimuotoista solunsalpaajalääkettä.

Tiesin, että en ­itse ehtisi hyötyä tutkimuksesta, mutta voisin olla hyödyksi muille. Vastasin siis myöntävästi ja aloin heti käyttää solunsalpaajalääkettä. Sitä otetaan kolmen viikon kuurina, minkä jälkeen pidetään viikon tauko.

Lääkkeen takia minulla on koko kolmen viikon ajan pahoinvoiva olo ja vatsani on sekaisin. Taukoviikolla olo hieman helpottaa, mutta silloin suu tulee jostakin syystä kauhean kipeäksi.

Lääke ei pysty parantamaan minua, mutta se hidastaa sairauden etenemistä. Tiedän myös, että keskimäärin lääke toimii vain kolme vuotta, minkä jälkeen se joudutaan vaihtamaan toiseen. Minulla kolme vuotta tulee täyteen ensi kesänä.

Nykyään olen tottunut elämään parantumattoman syövän kanssa. Erilaisista rutiineista on tullut minulle todella tärkeitä. Joka aamu herään kiitollisena siitä, että olen vielä elossa.

Otan kolme eri lääkettä tunnin välein, jolloin pääsen syömään aamupuuroa kymmenen maissa. Sen jälkeen katselen televisiota tai kuuntelen äänikirjaa. Iltapäivällä lähden ulos lenkille. Illalla siistin kotini niin, että seuraavana aamuna on taas mukava herätä.

Voimaa jaksaa saan kolmesta lastenlapsestani. Kaksi vanhinta käy luonani yökylässä kerran kuukaudessa. Se on aina kuukauden juhlahetki, jonka aikana en ajattele mitään muuta.”

Lue myös: Rintasyöpä on Suomen yleisin syöpä – näin tutkit rintasi muutosten varalta

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 6/2023. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aunin, 63, kummallisia oireita luultiin lääkärissä ensin vaihdevuosivaivoiksi – paljastuivat rintasyöväksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.