Terveys

Ruusufinni: oireet, hoito ja ehkäiseminen – nämä asiat haluat tietää!

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri vastaa kysymyksiin ruusufinnistä. Tiedätkö, mitkä ovat ruusufinnin oireet ja miten ruusufinniä hoidetaan?

Ruusufinni (acne rosacea) on aikuisilla esiintyvä kasvojen ihotauti, jonka tyypilliset oireet ovat kasvojen ihon kokoaikainen tai lehahteleva punoitus ja tulehdukselliset näpyt.

”Ruusufinni on yleensä pitkäaikainen ihotauti. Se voi olla hyvin vaihteleva, välillä vähäoireinen ja välillä hyvinkin voimakasoireinen”, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Anna Haahtela Mehiläisestä kertoo.

”Taudin kirjo on laaja, ja muotoja on monenlaisia, joillakin punoittaa enemmän ja joillakin on enemmän näppylöitä. Näppylät voivat olla pieniä tai isoja. Iho voi olla tulehtunut ja kipeä, turvonnut, tuntua kireältä, epämiellyttävältä, polttelevalta tai pistelevältä.”

Pyysimme Haahtelaa vastaamaan yleisiin kysymyksiin ihotaudista.

Lue myös: Eroon couperosasta ja ruusufinnistä? Uutuushoito testissä

1. Kenelle tulee ruusufinni?

Ruusufinni on tavallinen ihotauti erityisesti vaalea- ja ohutihoisilla aikuisilla.

”Se ei ole nuorten tauti. Se alkaa tyypillisesti vaivata kolmenkymmenen ikävuoden kieppeillä. Keskimäärin tautia on 30–60-vuotiailla”, Haahtela kertoo.

Haahtela kertoo, ettei tiedetä, mistä ihotauti johtuu. Aihetta on tutkittu, muttei ole löydetty yhtä selittävää tekijää.

”Se on monen tekijän summa, geneettiset tekijät ja ulkoiset ympäristötekijät sekä lääkitykset vaikuttavat yhdessä. Stressilläkin voi olla vaikutusta.”

”Yksi tekijä, josta on paljon näyttöä, liittyy ihon vaurioitumiseen auringossa. Siksi ruusufinni alkaa näkyä vasta kolmenkympin kieppeillä, kun auringon vaurioittaman ihon puolustusjärjestelmä muuttuu.”

Ruusufinni ei tartu ihmisestä toiseen eikä automaattisesti periydy vanhemmalta lapselle.

”Ruusufinnin puhkeamista ei voi estää dieetillä tai välttelemällä jotain tiettyä ruoka-ainetta. Terveet elämäntavat, tarpeeksi unta ja stressinhallintaa sekä terveellinen ruokavalio ovat kaikista tehokkaimpia keinoja auringolta suojautumisen lisäksi.”

2. Miten ruusufinni eroaa aknesta ja couperosa-ihosta?

Tavallisesti akne alkaa teini-iässä ja siihen liittyy ihon rasvoittumista, mitä ruusufinnissä ei välttämättä ole lainkaan. Aknessa on yleensä myös mustapäitä ja finneiksi puhkeavia tukkeutumia, joita ruusufinnissä ei yleensä ole.

”Tavalliseen akneen ei liity myöskään keskikasvojen punottelu, mikä on ruusufinnin tavallinen oire.”

Ruusufinni saa kasvot punoittamaan.

Couperosa-iho oireilee korostuneina pintaverisuonina, punoituksena ja lehahteluna. Couperosa voikin olla ruusufinnin esiaste, sillä usein ruusufinni alkaa lehahtelevalla punoituksella, josta tauti etenee. Punoitus voi kestää vuosia ennen ruusufinnin varsinaista puhkeamista.

”Couperosa ei aina johda ruusufinniin tai ole sen alkua, mutta usein on.”

”Jos kasvojen keskiosa, posket ja nenä punoittavat tai lehahtavat punaiseksi, iho on ärtyisä ja ihossa on näppylöitä ja ikää on yli kolmekymmentä, kyseessä on todennäköisesti ruusufinni.”

Lue myös: Hoida myös lievästi oireilevaa couperosa-ihoa – voit välttää hankalan ruusufinnin synnyn

3. Miten ruusufinniä hoidetaan?

Ruusufinniä voi hoitaa kotikonstein. Tärkeintä on suojautua auringolta aurinkosuojavoiteella, sillä yleensä auringon säteily pahentaa ruusufinniä. Suomessa aurinkosuojaa tulisi käyttää keväästä syksyyn.

”Yli 30 suojakerroin on hyvä. Valitse aurinkosuoja, joka sopii herkälle iholle, ettei aurinkovoide itsessään ärsytä ihoa. Pelkän voiteen varaan ei kannata jättäytyä, vaan kannattaa käyttää hattua ja siirtyä varjoon suorasta säteilystä.”

Jos iho lehahtaa punaiseksi esimerkiksi alkoholista, maustetusta ruoasta tai saunasta, kannattaa ärsyttäviä tekijöitä välttää mahdollisuuksien mukaan.

Ruusufinnistä kärsivä iho on herkkä, joten ihoa ärsyttävät, hankaavat ja kuorivat tuotteet sekä hoidot kannattaa karsia ja hoitaa ihoa sen sijaan hellävaraisilla tuotteilla. Esimerkiksi retinolia sisältävät tuotteet eivät ole hyviä ruusufinnistä kärsivälle iholle.

”Ihon puhdistus ja kosteutus on tärkeää. Jos iho on punainen, se on tulehtunut ja haihduttaa paljon kosteutta, joten hyvä kosteutus on oleellista ihon kosteustasapainon ylläpidossa.”

”Apteekista ilman reseptiä saatava metronidatsonia sisältävä antibioottivoide voi rauhoittaa ihoa, jos ruusufinni ei ole kovin hankala. Myös kosmeettisista hoidoista tai tuotteista voi olla apua.”

”Äkäinen ruusufinni voi rauhoittua lääkärin määräämällä tehokkaammalla tetrasykliini-antibioottikuurilla. Antibioottikuurissa on se ongelma, ettei hoito ole pitkäaikainen ja on riski, että ruusufinni palaa. Ruusufinnin hoitamiseen voidaan käyttää myös erilaisia reseptillä määrättäviä lääkevoiteita.”

Jos ruusufinni on hankala, eivätkä muut hoidot auta, lääkäri voi määrätä isotretinoinia, jota käytetään myös vaikean aknen hoidossa. Haahtela kertoo, että isotretinoin tehoaa ruusufinniin hyvin jo pieninä annoksina.

Haahtelan mukaan ruusufinni on harvoin vakava. Suuri ongelma on se, että se näkyy. Ruusufinniä voi peittää meikillä.

”Hyvä hoito hankalaan punoitukseen on verisuonilaser.”

”Vaikka tauti on pitkäaikainen, sitä todellakin voi ja kannattaa hoitaa. Jos se pääsee kovin äkäiseksi, sen hoitaminenkin on työläämpää.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruusufinni: oireet, hoito ja ehkäiseminen – nämä asiat haluat tietää!

Punaposki

Kas kummaa!
Ruusufinnini taltutti nimenomaan
A-vitamiinia sisältävä nenäöljy ja silmäluomilta A-vitamiinivoide.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.