Terveys

Sydän- tai keuhkosairaus voi näkyä kynsissä – tältä näyttävät pyöristyneet kellonlasikynnet

Kellonlasikynnet ovat epätavallisesti pyöristyneet ja alaspäin kaareutuvat. Kynsimuutos johtuu hapenpuutteesta ja liittyy usein keuhko- tai sydänsairauteen.

Oho, kynsi alkoi pyöristyä. Voisiko kyseessä olla kellonlasikynnet? Keuhkosairauksien ja työterveyshuollon erikoislääkäri Esko Kurttila Terveystalosta kertoo, mitkä kellonlasikynnet ovat ja mistä ne johtuvat.

1. Mitkä ovat kellonlasikynnet?

Kynteen tuleva epätavallinen, kaikkiin suuntiin pyöristynyt ja alaspäin kaareutuva muoto kertoo kellonlasikynnestä. Kellonlasikynsi huomataan yleisemmin sormista, mutta se voi tulla myös varpaan kynsiin.

Kellonlasikynsi muodostuu hitaasti. Aina ihminen ei välttämättä huomaa muutosta, sillä se voi tapahtua vuosien aikana.

2. Mikä aiheuttaa kynsimuutoksen?

Kellonlasikynnet liittyvät krooniseen hapenpuutteeseen, joka muodostuu pitkällä aikavälillä. Kynteen tulee ikään kuin krooninen tila, jossa kynsi reagoi hapenpuutteeseen ja muuttuu kellonlasimaiseksi.

Monesti kellonlasikynnet liittyvät keuhko- tai sydänsairauksiin, jolloin hapensaanti on heikentynyt. Myös huono ääreisverenkierto voi aiheuttaa kellonlasikynnet pitkällä aikavälillä. Muut syyt ovat Kurttilan mukaan erittäin harvinaisia.

Lue myös: Erotatko hengenahdistuksen hengästymisestä? Lääkäri listaa sairaudet, joihin hengenahdistus yleensä liittyy

Kellonlasikynnet sormien ja varpaan kynsissä.
Kellonlasikynnet voivat muodostua sormiin tai varpaisiin. © iStockphoto

3. Mistä kellonlasikynnet tunnistaa?

Kellonlasikynnen tunnistaa kynnen pyöristyneestä muodosta. Nimi kellonlasikynsi tulee kynnen muodosta, joka muistuttaa kuperaa kellonlasia, jollaisia on varsinkin vanhoissa kelloissa.

Muutos on Kurttilan mukaan helppo tunnistaa kynsistä, sillä ne ovat todella tyypillisen näköiset. Myös sormenpäät voivat muuttua niin sanottujen rumpupalikkasormien näköisiksi. Silloin sormenpää on paksuuntunut siten, että sormi muistuttaa muodoltaan rumpupalikkaa.

kellonlasikynnet ja tavalliset kynnet.
Vasemmalla kuvassa kellonlasikynnet rumpupalikkasormissa. Oikealla tavalliset kynnet. © iStockphoto

4. Miten kellonlasikynsiä hoidetaan?

Kellonlasikynsiin ei ole erillistä hoitokeinoa, eivätkä kynnet enää muututtuaan palaudu samanlaisiksi, kuin ne aikaisemmin olivat.

Kellonlasikynsien sijaan hoidetaan perussairautta, joka aiheuttaa kynsien muutokset.

”Jos ihmisellä on hapenpuutetta, niin mietitään esimerkiksi hapenantoa, tai potilaalla voi olla esimerkiksi kotona happihoito. Hoidetaan siis sitä itse sairautta”, Kurttila kertoo.

Kellonlasikynnet eivät itsessään aiheuta ihmiselle mitään haittaa. Kyse on kosmeettisesta häiriöstä.

5. Milloin vaivan kanssa kannattaa lähteä lääkäriin?

Ihmiset eivät hakeudu lääkäriin kellonlasikynsien vuoksi vaan kynsimuutoksia aiheuttavan sairauden takia, Kurttila kertoo. Joskus hän on kuitenkin itse huomannut potilaan kynsissä kellonlasikynsimäistä muodostumaa ja myöhemmissä tutkimuksissa on löytynyt keuhko- tai sydänsairaus.

Luen myös Anna.fi: Kellonlasikynnet eli kynsien epätavallinen pyöristymä voi viitata sairauteen – tai sitten ei

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sydän- tai keuhkosairaus voi näkyä kynsissä – tältä näyttävät pyöristyneet kellonlasikynnet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.