Terveys

Mitä muutokset kynsissä kertovat, mistä muutoksista on syytä hakeutua lääkäriin? Ihotautien erikoislääkäri vastaa 10+1 kysymykseen

Terve kynsi on sileä ja läpikuultava. Vanhemmiten kynsi paksuuntuu ja voi vaihtaa väriä. Kynnen uurteet ja rosot voivat liittyä ihosairauksiin.

Erilaiset muutokset kynsissä voivat aiheuttaa päänvaivaa. Ne ovat esteettinen haitta, ja joskus kynsimuutokset voivat olla merkki sairaudestakin.

Mitä kynsimuutoksia voi hoitaa itse ja mistä muutoksista on syytä hakeutua lääkäriin? Ihotautien erikoislääkäri Katriina Lehtinen vastaa 10+1 kysymykseen.

1. Näkyykö ihmisen ikä kynsistä?

Iän myötä kynsien pituuskasvu hidastuu, kynnet paksuuntuvat ja erilaiset kynsimuutokset yleistyvät. Kynsiin elämän aikana tulleet iskut ja kolhut paksuntavat kynttä, samoin heikentynyt ääreisverenkierto – diabetekseen ja sydänsairauksiin liittyvä vaiva.

Ääreisverenkierron heikkeneminen tekee kynsistä paitsi paksut usein myös hauraat ja kellertävät. Kynsi voi kaartua sivulle koukkumaisena kotkankyntenä. Varpaassa tällainen kotkankynsi voi aiheuttaa kipua ja haavan viereiseen varpaaseen.

2. Tuleeko kynsiinkin ryppyjä?

Vanhemmiten kynsiin tulee monesti pitkittäisiä uurteita. Leveähkö, yksittäinen uurre on usein kynsivallissa olevan limarakkulan eli myksoidin kystan aiheuttama vaaraton muutos.

Limarakkula voi näkyä myös kohoumana, syylämäisenä muutoksena tai läpikuultavana pallukkana kynsivallin päällä. Limarakkula liittyy usein nivelkulumaan tai nivelsairauksiin. Jos se on kipeä, se voidaan tyhjentää, jäädyttää tai leikata.

Poikittainen juova on merkki kynnen kasvun hetkellisestä hidastumisesta. Kova stressi tai tapaturma voi pysäyttää kynnen kasvun kokonaan, jolloin kynteen voi tulla kokonainen rako.

Lue myös: Keltaiset kynnet tai mustia viivoja? Kynsien muutokset voivat paljastaa jopa syövän

3. Voivatko kynsimuutokset olla merkki sairaudesta?

Kynnen rakenteen muutokset, uurteet, rosoisuus ja oheneminen voivat liittyä ihosairauksiin, kuten psoriaasiin, punajäkälään tai pälvikaljuun. Myös krooninen, sormiin ulottuva käsi-ihottuma ja krooninen kynsivallintulehdus heijastuvat usein kynsiin. Hoitamaton keliakia voi haurastuttaa kynsiä.

Jos kynsi muuttuu ilman tapaturmaa ja muutos laajenee eikä lähde paranemaan muutamassa kuukaudessa, kynttä kannattaa lähteä näyttämään lääkärille. Tummien muutosten kanssa ei pidä odotella.

4. Miksi tumman kynsimuutoksen kanssa ei aikailla?

Kynnen alla oleva tumma, koko kynnen mittainen pitkittäinen juova voi olla melanoomaa, eli ihosyöpää. Tarvittaessa lääkäri ottaa kynnen alta kynsipatjasta koepalan.

Tavallisin tumma läiskä kynnen alla on tapaturmasta aiheutunut verenpurkauma. Kun kynsi kasvaa, kynnen alle ilmaantunut mustelma kasvaa mukana ja paranee itsekseen.

Muutosta voi seurata nappaamalla siitä valokuvan. Jos muutos pysyy paikallaan, sitä kannattaa näyttää lääkärille.

5. Mikä värjää kynnen vihertäväksi ja kellertäväksi?

Bakteeritulehdus saa kynnen vihertämään. Sen tavallisin aiheuttaja on pseudomonas-bakteeri. Pitkittyessään tulehdus voi aiheuttaa kipua ja levitä kynnen ympäristöön. Vaivaa hoidetaan antibioottikuurilla.

Sieni-infektio tekee kynnestä kellertävän, rusehtavan ja joskus vihertävänkin. Se alkaa yleensä kynnen kärjestä, josta se voi myös irrottaa kynttä. Jos kynnessä on sientä, kannattaa kurkata varvasväliin: kynsi- ja jalkasieni ovat tiivis pari.

6. Voiko sienikynnen hoitaa itse?

Kynsisienen hoidon pitäisi perustua aina tarkkaan diagnoosiin, joka varmennetaan joko sieniviljely- tai PCR-tutkimuksella. Ilman reseptiä myytävät voiteet ja puuterit vaikeuttavat diagnoosiin pääsyä ja viivästyttävät hoitoa.

Sienikynttä kannattaa tulla näyttämään matalalla kynnyksellä. Pitkälle levinnyttä sientä on hankala hoitaa.

Hoitona on useita kuukausia kestävä lääkitys. Koska sienilääkkeillä on yhteisvaikutuksia ja mahdollisia haittoja, lääkityksen aloittamista punnitaan tarkkaan. Pieniä sienimuutoksia voidaan hoitaa lääkelakalla.

Jos yhdellä perheenjäsenellä on kynsisieni, jokainen käyttää vain omaa pyyhettään. Kylpyhuoneen lattiaa ei tarvitse desinfioida.

Lue myös: Kun aikuinen pureskelee kynsiään, syynä on yleensä stressi – terapeutti kertoo, miten tavasta voi päästä eroon

7. Mikä on kova kipu kynnen reunassa?

Kynsivallin tulehdus voi olla tosi kipeä. Iho punoittaa, turpoaa ja kynsivallin alta voi tulla märkää.

Kyseessä on bakteerin aiheuttama tauti, jota voi alkuun hoitaa itse ilman reseptiä saatavalla antibioottivoiteella. Kylvettely lämpimässä vedessä pari kertaa päivässä lievittää kipua. Alueen puhtaudesta huolehditaan desinfektioaineella.

Vaikeammissa tulehduksissa voidaan tarvita antibioottikuuria ja märkäpesäke avataan.

8. Voiko kynsivaurio olla itse aiheutettu?

Varpaiden kynsiin kohdistuu usein toistuva paine ja pieniä iskuja, jonka vuoksi kynnet voivat jopa halkeilla. Liian pienet ja kapeat kengät sekä jalan virheasennot, kuten vasaravarpaat, aiheuttavat kynsiongelmia. Jalkaterapeutit osaavat hoitaa virheasentoja ja neuvoa varvassuojien hankinnassa.

Kynnen alustoja ei kannata kaivella eikä kynsinauhoja työntää millään välineellä kohti kynsinauhaa. Kynsinauhan tuuppaaminen voi altistaa kynsivallin tulehdukselle ja aiheuttaa kynsiin pyykkilautaa muistuttavat uurteet. Kynnen alustan kaivelu voi irrottaa kynttä alustastaan.

Kynttä tarvitaan suojaamaan herkkää kynsipatjaa. Kynnen puuttuminen haittaa jopa sorminäppäryyttä. Lääkäritkään eivät enää poista kynsiä kuin hyvin, hyvin harvoin.

9. Voiko kynsiin vaikuttaa syömällä?

Laaja ravintoaineiden puute heikentää kynsien kasvua, mutta millään yksittäisellä ravintoaineella ei voi vaikuttaa kynsien kuntoon. Vaikea raudanpuute voi näkyä ohuina, lusikan lailla kuopalla olevina kynsinä.

Kun kynnen kärkiosat liuskottuvat tai kynsiin tulee valkoisia pilkkuja, syynä ei ole kalkin, sinkin tai vitamiinien puute. Liuskoittuminen johtuu kynsilevyn kuivumisesta ja hauraudesta. Jatkuva kosteus ja kynsilakanpoistoaine kuivattavat ja haurastuttavat kynttä.

Pinnallinen sieni-infektio voi tehdä kynteen valkoisia pilkkuja. Useimmiten ne ovat seurausta kynteen tulleesta kolauksesta.

Lue myös Anna.fi: Rakennekynsien geeli aiheutti Maria Purmoselle akrylaattiallergian – kynsien ja ripsien laitto on lisännyt allergisoitumista

kynsimuutokset

10. Miten kynsistä pidetään huolta?

Hyvä hygienia ja ehjä iho suojaavat infektioilta. Yleisissä kosteissa tiloissa kannattaa käyttää suihkusandaaleita.

Kynnet leikataan varpaan ja sormen päiden muotoisiksi kulmia pyöristämättä. Kynnen pitää tuntua, kun painaa sormella varpaan päätä. Kynsienhoitovälineiden tulisi olla henkilökohtaiset.

Paksuuntuneita kynsiä voi olla mahdotonta leikata itse. Jalkojenhoidon ammattilaiset saavat vaikeatkin kynnet hoidettua.

Paksumpi perusvoide riittää käsien ja jalkojen voiteluun, ja se kannattaa levittää myös kynsille ja kynsinauhoille.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 5/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä muutokset kynsissä kertovat, mistä muutoksista on syytä hakeutua lääkäriin? Ihotautien erikoislääkäri vastaa 10+1 kysymykseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.