Terveys

Uniapnea voi aiheuttaa infarktin – 10 piilevästä apneasta varoittavaa oiretta

Yölliset hengityskatkokset estävät aivoja ja elimistöä saamasta happea. Aamun kurkkukipu ja yöhikoilu voivat varoittaa uniapneasta, joka altistaa sydän- ja aivoinfarkteille.

Uniapnea aiheuttaa yöllisiä hengityskatkoksia. Nielun lihakset veltostuvat unen aikana, jolloin ylähengitystiet ahtautuvat. Tämä aiheuttaa kuorsausta ja hengityskatkoksia.

Aivot eivät saa hengityskatkoksen aikana happea ja verenpaine nousee. Ihminen havahtuu yleensä katkokseen ja korahtaa, vaikka hän ei muistaisi aamulla heränneensä.

Uniapnea on vakava terveysriski

Univaje, verenpaineen nousu ja aivojen hapenpuute lisäävät vakavien sairauksien riskiä. Näitä ovat esimerkiksi 2-tyypin diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet, infarktit ja muistisairaudet.

Kun uni katkeilee, olo on päivällä puuroinen ja havainnointikyky heikentyy. Tämä lisää myös liikenneonnettomuuksien ja työtapaturmien riskiä.

Uniapneaa sairastava ei aina tiedä oireistaan, jos hänellä ei ole unikaveria, joka heräisi kuorsaukseen. Oireet ovat myös vaihtelevia, jolloin ne voidaan yhdistää stressiin, elintapoihin tai kaamosväsymykseen.

Uniapneasta varoittavat oireet:

  1. Tukehtumisen tunteeseen herääminen
  2. Suun kuivuus ja kurkkukipu aamulla
  3. Päänsärky aamulla
  4. Yöllinen hikoilu
  5. Yöllinen virtsaamisentarve ja vessaan heräily
  6. Voimakas päiväväsymys
  7. Korkea verenpaine
  8. Masennus
  9. Apaattisuus ja aloitekyvyttömyys
  10. Muistiongelmat ja keskittymisvaikeudet

Hoikka ja nuorikin voi sairastaa

Vähintään 300 000 suomalaisen arvioidaan sairastavan uniapneaa. Yleisin riskitekijä on ylipaino, joka aiheuttaa nielun ja hengitysteiden ahtautumista.

Sairaus ei kuitenkaan johdu aina ylipainosta. Ikä veltostuttaa kudoksia, joten normaalipainoisenkin nielu voi ahtautua unen aikana. Myös rakenteellisesti ahdas nielu ja pieni leuka lisäävät uniapneariskiä. Lapsikin voi kärsiä yöllisistä hengityskatkoista, jos hänellä on ahdas nielu.

Miten uniapnea hoidetaan?

Uniapnea diagnosoidaan tarkastelemalla oireita, tutkimalla hengitysteiden rakennetta ja elimistön toimintaa unen aikana. Tutkimuksessa mitataan esimerkiksi veren happipitoisuutta, verenpainetta ja nukkujan liikkeitä. Tiedot kerätään usein kotiin lainattavalla laitteella, joskus uniklinikalla.

Hoito riippuu sairauden vaikeudesta. Lievässä uniapneassa hengityskatkoja on tunnin aikana 5−15, keskivaikeassa 16−30 ja vaikeassa yli 30.

Lievää uniapneaa helpottaa usein ylipainon pudottaminen ja tupakoinnin lopettaminen. Myös kuorsauskisko, joka estää kieltä valumasta nieluun, voi helpottaa oireita.

Milloin tarvitaan CPAP-laite?

Jos ylipainoa ei ole tai uniapnea on keskivaikea tai vaikea, ensisijaisena hoitona käytetään ylipainehengityshoitoa eli CPAP:ta. Kasvoille asetetaan yöksi nenämaski, jonka kautta hengitetään pienellä yläpaineella. Tämä estää hengitysteiden tukkeutumista, vaikka laite ei poista sairautta.

Jos CPAP-hoito ei jostain syystä onnistu, oireita voidaan helpottaa nenää avaavalla tai leukoja eteenpäin tuovalla leikkauksella. Leikkauksia pyritään tekemään nykyään harvemmin ja ensin kokeillaan muita hoitokeinoja.

Uniapneaan voi liittyä muita sairauksia

Uniapneassa on usein kyse monesta toisiinsa liittyvästä ja toisiaan voimistavasta sairaudesta. Hengityskatkokset altistavat sydän- ja verisuonisairauksille. Univaje häiritsee myös sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa. Tämä lisää keskivartalolihavuuden, metabolisen oireyhtymän ja 2-tyypin diabeteksen riskiä.

Kilpirauhasen vajaatoiminta nostaa usein painoa ja samalla voi kehittyä uniapnea. Aikuisiän diabeteksen oireet muistuttavat uniapneaa, ja monella diabeetikolla on apnea. On tärkeää, että uniapneatutkimuksessa mitataan myös verensokeri- ja kilpirauhasarvot, jotta potilas saa oikeanlaista hoitoa.

Lue myös Anna.fi: Oletko jatkuvasti väsynyt? Nämä oireet voivat kieliä uniapneasta – lääkäri kertoo

Lähteet: Hengitysliitto, Kilpirauhasliitto, Käypä hoito, Terveyskirjasto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uniapnea voi aiheuttaa infarktin – 10 piilevästä apneasta varoittavaa oiretta

professional.crane@earthlink.net

My Wife Has That Habit, In Quitting Her Breathing,….. So I Have To Awake Her…… Please Honey, BREATH-BREATH!………. It Can Last 10-Seconds…… To……20-Seconds,….. I Always Awake On It,…. For Her Snoring (So nice It Is) Will Quit.
I’m a Finn & She Is 200-Years Way French/German Heritance. She Is Very Healthy, Never Smoke, Never Drink Alcohol,… Slim 110-Pounds. Energetic,….. Always Wants To Have a Walk After Work… (8am……..6pm Work).
I’m 63 & She is 8-Years Younger,…… But I’m Worried About It,…… For Somehow My Intuition A-wakes Me When Her Gentle Quiet Snoring Stops,….That Is For What Awakes Me,…… Hey Mama,,,, BREETH-BREETH!

professional.crane@earthlink.net

She Had A Very Early Menopause,….. But Otherwise She Is Much Heartier Than I.
I’m Just Worried About Her, For Likely She Does NOT Know That She Quits Breathing In The Middle-Of-The Night.
I’m 63 & She Is 8-Years Younger Than I.

ANY ADVISE IS APPRECIATED GREATFULLY!

professional.crane@earthlink.net

She Had A Very Early Menopause,….. But Otherwise She Is Much Heartier Than I.
I’m Just Worried About Her, For Likely She Does NOT Know That She Quits Breathing In The Middle-Of-The Night.
I’m 63 & She Is 8-Years Younger Than I.

ANY ADVISE IS APPRECIATED GREATFULLY!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.