Terveys

Sari, 55, kärsi vuosikymmeniä repivistä migreenikivuista – sitten löytyi sopiva hoitokeino: ”Hämmästyin, kun se alkoi vaikuttaa heti”

Migreenin aiheuttama päänsärky oli osa Sarin arkea pitkään. Kun neurologi ehdotti hänelle vuosi sitten uutta biologista lääkettä, Sari oli heti valmis kokeilemaan.

Migreeni hallitsi vuosien ajan Sari Leppälän, 55, koko elämää. Säryt olivat usein niin kovat, että osan kuukaudesta hän oli täysin toimintakyvytön. Lopulta lääkäri ehdotti uutta hoitokeinoa. Voisiko uusi migreenilääke tuoda helpotuksen? Näin Sari kertoo kokemuksistaan: 

”Minulla oli jo yläkouluiässä repiviä kovia päänsärkyjä takaraivolla. Siihen aikaan asiaan ei kuitenkaan kauheasti kiinnitetty huomiota. Itsekin ajattelin, että pään särkeminen oli aivan normaalia.

Myöhemmin päänsärkykohtaukset voimistuivat, ja niihin alkoi liittyä myös voimakasta pahoinvointia. Aikuisena osasin mieltää, että todennäköisesti kyse oli migreenistä. Terveyskeskuslääkäri määräsi minulle kivun hoitoon triptaaneja eli kohtauskipulääkkeitä. Vaivaa ei kuitenkaan tutkittu sen enempää.

Triptaanit eivät auttaneet kovin kauan. Muistan saaneeni pahoja päänsärkykohtauksia muun muassa silloin, kun lapseni olivat pieniä.

Erityisesti harmitti kerta, kun sain kohtauksen juuri ennen tyttäreni Hildan eskarin joulujuhlaa. Hilda oli juuri oppinut sanoman r:n ja hän esitti säkeistön runosta, jossa oli paljon r-äänteitä. Olisin tietysti halunnut päästä katsomaan esitystä, mutta sen sijaan makasinkin kotona sohvalla.

Päänsäryn lisäksi kärsin myös voimakkaista nivelkivuista. Opiskelin parikymppisenä baletinopettajaksi. Vaikka rakastin työtäni, oli selvää, että se myös kuormitti kehoani. Baletissa on paljon muun muassa syviä taaksetaivutuksia, jotka eivät ole keholle luontaisia.

Kroonistuneiden nivelkipujen takia sain lähetteen Taysin kipupoliklinikalle. Siellä minulla todettiin laajalle levinnyt nivelrikko. Samalla lääkäri kiinnitti huomiota myös jatkuviin päänsärkyihini. Pääsin tutkimuksiin, joiden perusteella minulla diagnosoitiin virallisesti migreeni.”

Auttaisiko Botox migreeniin?

”Diagnoosin jälkeen neurologi määräsi minulle migreenin estolääkityksen ja Botox-hoidon. Botox on paremmin tunnettu ryppyjä häivyttävänä aineena, mutta migreenikoilla sitä käytetään kivun lievittämiseen.

Käyn hoidossa kolmen kuukauden välein, ja neurologi pistää ainetta ohuella piikillä muun muassa kulmakarvojen yläpuolelle, hiusrajaan, ohimoille ja niskaan.

Botox-hoidot alkoivat heti alusta asti tehota hyvin. Ne helpottivat huomattavasti migreeniin liittyvää pahoinvointia.

Uusista hoidoista huolimatta minulla oli kuitenkin edelleen paljon särkypäiviä, yleensä yli 15 päivää kuussa. Niiden aikana saatoin olla täysin toimintakyvytön. Useimmiten lääkkeet tehosivat kuitenkin niin, että pystyin menemään töihin, vaikka en ollutkaan parhaimmillani.

Baletin opettaminen on jatkuvaa vuorovaikutusta, jossa pitäisi olla valppaana ja aistit auki. Päänsäryn aikana ja sen jälkeisenä päivänä saatoin kuitenkin olla hieman pöpperöinen.”

Lue myös: Aurallista migreeniä sairastaa huomattavasti useampi kuin tiedetään – näin opit tunnistamaan aurat ja välttämään kohtauksia

Sari Leppälä
Sari on tanssinut balettia kolmevuo­tiaasta lähtien. Parikymppisenä sen opettamisesta tuli hänelle ammatti. Uusi migreenilääke on helpottanut Sarin elämää niin, että hän ei ole joutunut olemaan enää pois töistä päänsäryn takia. © Sara Pihlaja

Uusi migreenilääke toi avun

”Muutama vuosi sitten markkinoille alkoi tulla uusia biologisia migreenilääkkeitä. Neurologini ehdotti, että kokeilisin niistä yhtä, ja olin heti valmis. Käytin lääkettä puolisen vuotta, mutta säryt jatkuivat siitä huolimatta.

Neurologini totesi, että lääke ei tehoa tarpeeksi hyvin. Biologiset lääkkeet ovat kalliita, ja jotta Kela korvaa niitä, särkypäivien määrässä täytyy tapahtua selvä lasku. Jouduin siis jättämään lääkkeen.

Reilu vuosi sitten neurologi ehdotti minulle toista biologista lääkettä. Olin jälleen valmis kokeilemaan.

Uutta lääkettä pistän itse ihoni alle kynän näköisellä vekottimella, jota säilytän jääkaapissa. Hämmästykseni oli suuri, kun se alkoi vaikuttaa heti. Särkypäivät alkoivat vähentyä heti. Viime kuukausien aikana minulla on ollut enää 1–4 särkypäivää, enkä ole joutunut olemaan poissa töistä kertaakaan.

Uusi migreenilääke sai aikaan sen, että minulla alkoi kokonaan uusi elämä. Aikaisemmin päänsärky hallitsi koko elämääni. Se oli aina joko tulossa, päällä tai menossa ohi, mutta koskaan en pystynyt unohtamaan sitä kokonaan.

Nykyään voin nauttia tavallisesta arjesta. Rakastan hitaita aamuja, kun voin istua aamiaispöydässä, katsella pihalla lentäviä lintuja ja lukea sanomalehteä ilman kauheaa päänsärkyä. Töissä jaksan paljon paremmin. Olen jälleen oma virkeä ja luova itseni.

Minusta on myös ihanaa, että voin jälleen tavata vapaasti ystäviä ja käydä tapahtumissa. Viime kesäkuussa uskalsin jopa lähteä Hilda-tyttäreni kanssa matkalle Lontooseen.

Kävimme Abba Arenalla kuuntelemassa Voyage-konserttia, jossa Abban jäsenet esiintyivät hologrammeina. Konsertti oli todellinen elämys. Vielä suurempi elämys oli kuitenkin se, että vaikka minulla oli kohtauslääkkeet koko matkan ajan käsilaukussa mukana, en tarvinnut niitä kertaakaan.”

Lue myös Anna.fi: Migreeni on alidiagnosoitu sairaus, jota moni sairastaa tiedostamattaan: ”Estolääkitys aloitetaan liian myöhään”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 7/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sari, 55, kärsi vuosikymmeniä repivistä migreenikivuista – sitten löytyi sopiva hoitokeino: ”Hämmästyin, kun se alkoi vaikuttaa heti”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.