Terveys

Nämä 5 valmisruokaa ovat suomalaisten suosikkeja – ravitsemustutkija arvioi ateriat ja löysi klassikosta hyvää sanottavaa

Ravitsemustutkija arvioi viisi valmisruokaa Suomen myydyimpien joukosta. Harva eines on itsessään täysipainoinen ateria, joten olennaista on, mitä niiden kanssa syö.

Kuinka terveellistä valmisruoka on? Tätä saattaa moni kuluttaja pohtia kaupan valmisruokavalikoiman äärellä. Arjen kiireet pakottavat sinne yhä useammat, ja valinnanvaraa riittää.

Ravitsemustutkija Satu Kinnunen Helsingin yliopistosta sanoo, että monet valmisruoat sisältävät runsaasti suolaa ja tyydyttynyttä rasvaa. Toinen valmisruokien yleinen epäkohta on alhainen kuitupitoisuus.

Olkoon terveellinen tai ei, valmisruoka harvoin sellaisenaan riittää täysipainoiseksi ateriaksi, Kinnunen sanoo. Alhaisen kuitupitoisuuden lisäksi ne kun sisältävät vain vähän kasviksia.

”Asia muuttuu, jos valmisruoan kylkeen lautaselle ottaa kasviksia, kuten juuresraasteita, värikästä salaattia tai vaikkapa pakastevihanneksia. Moni myydyimmistäkin aterioista paranisi kokonaisuudeltaan heti, jos niiden kanssa nauttisi kasvisten lisäksi palan tai pari ruisleipää. Näin korjaantuisi sekä kuidun saanti että kasvisten puute”, Kinnunen huomauttaa.

Lue myös: Sinäkin syöt todennäköisesti liian vähän kuituja – se kasvattaa riskiä sairastua diabetekseen ja perä- ja paksusuolen syöpiin

Sydänmerkki ohjaa parempiin einesvalintoihin

Valmisruokahyllyllä Kinnunen kehottaa kiinnittämään tuotteen ravintosisällössä huomiota erityisesti tyydyttyneen rasvan ja suolan määrään. Mitä korkeampia ne ovat, sitä epäterveellisempänä tuotetta voi pitää.

Hyvä ohjenuora terveellisiin valintoihin on Sydänmerkki. Sydänmerkin voivat saada tuotteet, joissa rasvan laatu on hyvää eli pehmeää ja suolan ja sokerin määrä on maltillinen. Valmisruokakategoriassa Sydänmerkin voivat saada tuotteet, joissa on suolaa enintään 0,75 g / 100 g. Logo ei kuitenkaan välttämättä kerro, että tuote olisi terveellinen, vaan että se on terveellisempi valinta omassa tuoteryhmässään.

Monet valmisruoat voivat olla terveellisyydeltään kohtalaisia ja jopa hyviä, mutta yleisesti ottaen Kinnunen ei suosittelisi syömään mitään valmisruokaa joka päivä. Hän painottaa monipuolisuuden tärkeyttä.

”Satunnaisessa käytössä ja jopa viikkotasolla valmisruoat ovat oikein mainioita pelastajia arjen kiireessä. Mutta jos ajattelee, että viikossa nautitaan 14 lämmintä ateriaa, niin ei niistä jokaisen kannata olla valmisruoka.”

Lue myös: Terveellinen valmisruoka pelastaa kiireisen kotikokin – ravitsemusterapeutti paljastaa parhaat einekset

Suomen myydyimmät valmisruoat vertailussa

Pyysimme ravitsemustutkija Satu Kinnusta arvioimaan viiden Suomen myydyimpiin kuuluvan valmisruoan terveellisyyttä, ravintosisältöä ja valmistusaineita. Ateriat valittiin K- ja S- ryhmien kymmenen myydyimmän valmisruoan joukosta niin, että ne muodostivat kattavan kokonaisuuden molempien ketjujen myydyimmistä valmisaterioista. Aterian osia, kuten valmislihapullia, ei valittu vertailuun.

Esimerkiksi jos molempien ketjujen myydyimpien joukossa oli sama valmisruoka mutta kahden eri valmistajan tuotemerkillä, vertailuun valittiin niistä toinen. Jos sama valmisruoka oli molempien ketjujen myydyimpien valmisruokien joukossa mutta vain toisella viiden kärjessä, tuote otettiin vertailuun mukaan sen kokonaissuosion perusteella.

Tuotteet ovat vertailussa aakkosjärjestyksessä.

Jauhelihapizza (Atria)

jauhelihapitsa.
© Atria

Ravintosisältö 100 grammassa:

Valmistusaineet:

Vehnäjauho, vesi, Valio® juusto 10 %, liha 10 % (viljaporsas, nauta, broileri), tomaattipyre, rypsiöljy, sokeri, soijaproteiinivalmiste, silava, mausteet (mm. valkosipuli, mustapippuri, valkopippuri, basilika, oregano, cayenne), muunnettu perunatärkkelys, kaurakuitu, perunatärkkelys, jodioitu suola, nostatusaineet (E 450, E 500), perunakuitu, hiiva, happamuudensäätöaine sitruunahappo, dekstroosi, aromit. Viljaporsaan, naudan- ja broilerinlihan alkuperä Suomi.

Asiantuntijan kommentti:

”Vehnäjauhoon tehty pohja ja kasvisten puuttuminen tekevät tästä tuotteesta valitettavan vähäkuituisen. Plussana voisi mainita jodioidun suolan käytön ja lihan suomalaisuuden. En suosittelisi tätä valmisruokaa päivittäiseen käyttöön, sillä siinä on suolaa sekä lihasta ja juustosta peräisin olevaa tyydyttynyttä rasvaa yli suositusten.”

Kana-caesar-salaatti (Fresh Hetki)

terveellinen valmisruoka: kana-caesarsalaatti
© Anna Ferrante

Ravintosisältö 100 grammassa:

Valmistusaineet:

Salaattisekoitus (jäävuori- ja romainesalaatti), broileri 24 % (broilerin filee (EU), vesi, tapiokatärkkelys, suola, maltodekstriini). Caesar-kastike 40 g: Rapsiöljy, vesi, väkiviinaetikka, sokeri, suola, sokerisiirappi, mausteet (valkosipuli, paprika, kaneli, neilikka, inkivääri, mustapippuri), keltuaisjauhevalmiste (kananmunankeltuaisjauhe, suola, maltodekstriini), valkosipuli, sakeuttamisaine (E415), säilöntäaine (E202), muunnettu maissitärkkelys, happamuudensäätöaine (E330), hiivauute, anjovisaromi (ei kalaperäinen). Leipäkuutio 15 g: vehnäjauho, auringonkukkaöljy, suola, hiiva. Juusto 5 g: Pastöroitu maito, suola, hapate, mikrobiologinen juoksute

Asiantuntijan kommentti:

”Tämä valmisruoka on ihan kelpo proteiinin ja pehmeän rasvan lähde ja siinä mielessä terveellinen. Salaatti on pelkkää salaattisekoitusta, mikä tekee siitä hieman yksipuolisen. Suuri osa ateriasta on salaattia, minkä vuoksi se ei välttämättä pidä nälkää kovin kauaa. Kokonaisuutta voi kuitenkin parantaa lisäämällä kotona salaattiin lempikasviksia ja syömällä salaatin kanssa vaikka ruisleipää. Suolaa ateria sisältää kastikkeen vuoksi harmillisen paljon.”

Lue myös Anna.fi: 6 myydyintä leipää ravitsemusterapeutin vertailussa – tarkista arkileivästäsi kaksi asiaa

Lohikiusaus (Kokkikartano)

Lohikiusaus.
© Kokkikartano

Ravintosisältö 100 grammassa:

Valmistusaineet:

Peruna (Suomi), suomalainen kerma, kirjolohi 17 % (Suomi), sipuli, jodioitu suola, tilli, maissitärkkelys, valkopippuri

Asiantuntijan kommentti:

”Ainesosaluettelo on lyhyt, ja siinä on kotona tehdyn kiusauksen tuntua. Valmistuksessa on käytetty suomalaista perunaa, lohta ja kermaa, mistä plussaa. Kerman määrä tosin on huomattavan suuri ja nostaa tyydyttyneen rasvan osuuden suureksi. Toisaalta lohen hyvät rasvat tasapainottavat kokonaisuutta. Mikäli osa kermasta olisi korvattu kasvisrasvakermalla, tämä valmisruoka olisi jollei nyt terveellinen, niin ainakin terveellisempi. Kasvikset toki puuttuvat tästäkin ateriasta.”

Maksalaatikko (Saarioinen)

terveellinen valmisruoka: maksalaatikko.
© Anna Ferrante

Ravintosisältö 100 grammassa:

Asiantuntijan kommentti:

”Kotimaisen lihan ja kasviöljyjen käyttö on tässä ateriassa hyvää. Maksalaatikko on klassikon asemassa suomalaisessa ruokakulttuurissa, mutta harva sitä valmistaa itse kotona. Siinä mielessä näen hyvänä, että sitä on mahdollisuus saada helposti valmisruokana. Maksa on hyvä raudan ja A-vitamiinin lähde, ja lihapitoisuudesta huolimatta aterian kovan rasvan osuus on kohtuullinen, samoin kuin suolan määrä.”

Pinaattiohukainen (Atria)

Terveellinen valmisruoka: pinaattiletut.
© Atria

Ravintosisältö 100 grammassa:

Valmistusaineet:

Vehnäjauho, vesi, pinaatti 16 % (EU), kananmuna, margariini (rapsiöljy, emulgointiaine E 471, suola), vehnä- ja riisitärkkelys, dekstroosi, sokeri, jodioitu suola, auringonkukkaöljy, vehnä- ja maitoproteiinivalmiste, nostatusaineet (E 450, E 500), aromit.

Asiantuntijan kommentti:

”Tämä tuotteen terveellisyys riippuu paljon siitä, minkä kanssa ja miten sen syö. Yksinään pinaattilettu on kovin köykäinen ja vähäkuituinen ateria, mutta jos sen lämmittää kevyesti rypsiöljyssä ja nauttii vaikkapa puolukkasurvoksen, perunamuusin ja/tai raastesalaatin kanssa, ruokaisuus ja ravintoaineiden saanti paranee. Tyydyttynyttä rasvaa ei ole juurikaan ja kokonaisrasvan määräkin on kohtuullinen, mutta samaa ei voi sanoa suolasta. Markkinoilla on olemassa myös Sydänmerkillä varustettuja pinaattiohukaisia, mutta tämä ei siihen läheskään yllä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nämä 5 valmisruokaa ovat suomalaisten suosikkeja – ravitsemustutkija arvioi ateriat ja löysi klassikosta hyvää sanottavaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.