Terveys

Vasikkaripuli yleistyy ihmisillä ja tarttuu lähes yhtä ärhäkästi kuin norovirus – nämä ovat 3 yleisintä tartuntatapaa

Vasikkaripuli eli kryptosporidioosi yleistyy Suomessa. Kyseessä on vatsatauti, joka pitkittyessään voi viedä sairaalahoitoon. Sen ennaltaehkäisyssä yksi keino on ylitse muiden.

Kryptosporidioosi on alkueläimen aiheuttama vatsatauti, jota Suomessa on tavallisimmin tavattu nautatiloilla. Siihen sairastuvat tyypillisesti nuoret vasikat, mistä on seurannut taudin kansankielinen nimi vasikkaripuli. Tauti tarttuu herkästi myös ihmiseen ja ihmisten välillä.

Ihmisillä taudinkuva vaihtelee lähes oireettomasta sairaalahoitoa vaativaan vakavaan vatsatautiin. Leimallinen piirre taudissa on usein pitkittynyt vesiripuli sekä kovat vatsakrampit. Myös lievä kuume on mahdollista. Oksentelua ei läheskään aina esiinny.

Vasikkaripuli voi kestää viikkoja – paras hoito on nesteytys ja lepo

Kryptosporidioosiin ei ole lääkehoitoa, vaan tautia parannellaan hyvällä nesteytyksellä ja levolla. Vasikkaripuli muistuttaa siis monin tavoin monia muita ihmisillä esiintyviä vatsatauteja. Poikkeuksellisen siitä tekee ripuloinnin intensiivisyys ja pitkä kesto.

”Ripuli voi kestää jopa viikkoja ja se voi johtaa sairaalahoitoa vaativaan kuivumiseen”, kertoo epidemiologi-eläinlääkäri ja zoonoosiepidemiologian dosentti Ruska Rimhanen-Finne THL:stä.

Perusterveille tauti on kuitenkin yleensä lievä, joskin pitkittynyt ripuli on heilläkin mahdollinen. Immuunipuutteisilla voi esiintyä henkeä uhkaavaa tautimuotoa sekä sisäelimiin levinneitä infektioita.

Toisaalta vakavampia, sairaalahoitoa vaativia tautimuotoja on viime vuosina tullut tietoon enemmän myös perusterveillä. Tuoreen selvityksen mukaan sairastuneilla oireet kestävät keskimäärin 17 päivää, ja joka kolmas sai ripulin takia nesteytyshoitoa.

Itämisaika taudilla on noin viikon, mutta myös lyhyemmät ja pidemmät itämisajat ovat mahdollisia.

”Tiedetään tapauksia, joissa päivän itämisaika on riittänyt sekä toisaalta tilanteita, joissa tauti on itänyt kuukauden.”

Lue myös: Miten välttää flunssa ja vatsatauti? Hyvä vastustuskyky koostuu monista asioista, ja useisiin niistä voi vaikuttaa itse

Lähes yhtä tarttuva kuin norovirus – käsien pesu avainasemassa

Tauti on erittäin tarttuva ja tartunta tapahtuu, kun tartuntamuoto eli ookysta pääsee elimistöön. Ookystat leviävät sairastuneen eläimen tai ihmisen ulosteen välityksellä uloste-suukontaktin kautta. Vasikkaripulin kohdalla 30 ookystaa riittää tartuntaan. Tarttuvuutta kuvaa, että yhdessä ulostegrammassa voi olla miljoonia ookystia.

”Tyypillisimmät tartuntareitit ihmisten kesken ovat esimerkiksi vaipanvaihdon yhteydessä, seksin välityksellä ja huonon käsihygienian kautta.”

Rimhanen-Finne vertaa tartuttavuutta monille tuttuun norovirukseen ja painottaa hyvän käsihygienian tärkeyttä tartuntojen ennaltaehkäisyssä.

”Hyvä käsihygienia on kaiken a ja o. Kädet on syytä pestä aina vessassa käynnin jälkeen, ennen ruoanlaittoa ja ruokailua”, hän kertaa.

Tautitapaukset 20-kertaistuneet 20 vuodessa”Vain jäävuoren huippu”

Vasikkaripuli on viime vuosina yleistynyt nautatiloilla. Osittain sen vuoksi tautitapaukset myös ihmisillä ovat kasvaneet. Kaiken kaikkiaan tapausmäärät ihmisillä ovat 2000-luvun aikana 20-kertaistuneet. Vuosituhannen alussa tapauksia tavattiin satunnaisesti muutamia vuosittain, mutta tällä hetkellä diagnooseja tehdään yli 500 joka vuosi.

Tapausmäärien kasvua selittää osittain myös se, että tunnistusmenetelmät ovat kehittyneet. Lisäksi vasikkaripuli on otettu osaksi suolistoinfektioisten potilaiden suolistotutkimuspakettia monissa kliinisessä potilasnäytteitä tutkivissa laboratorioissa, vaikkei kryptosporidioosia erikseen epäiltäisi.

Rimhanen-Finne kuitenkin huomauttaa, että testatut tautimäärät ovat vain jäävuoren huippu, sillä läheskään kaikki sairastuneet eivät hakeudu hoitoon eikä heitä testata. Tämä selittää myös sitä, että taudin leviämisreittejä ja tartunnan lähteitä ei tällä hetkellä täysin tunneta.

”Nautakontakti on merkittävä riskitekijä, mutta on selvää, ettei se koko Suomen mittakaavassa voi olla ainoa tartunnan lähde. Kryptosporidioosi on tällä hetkellä toiseksi yleisin zoonoottinen eli eläinten ja ihmisten välillä tarttuva suolistoinfektio kampylobakterioosin jälkeen”, hän huomauttaa.

Tiedetään, että vasikkaripulia aiheuttava alkueläin (Cryptosporidium parvum) viihtyy myös muissa eläimissä kuin naudoissa. Sitä on satunnaisesti tavattu muun muassa porojen, kissojen ja lemmikkimatelijoiden ulostenäytteissä. Myös ihmisellä on oma alkueläintyyppinsä, Cryptosporidium hominis, joka puolestaan ei tartu eläimiin ja aiheuttaa ihmisellä oireiltaan samantyyppistä kryptosporidioosia.

Lue myös Anna.fi: Iskikö norovirus? Oksennustauti alkaa ärhäkästi oksentelulla, kouristavilla vatsakivuilla ja ripulilla – näin ehkäiset ja hoidat norovirustartuntaa

vasikkaripuli eli kryptosporidioosi
Vasikkaripulia esiintyy yleisesti pienillä vasikoilla. Aikuisilla lehmillä tartunta on yleensä oireeton. Nautatilallisille asianmukainen suojautuminen taudilta on tärkeää: kryptosporidioosi on Työterveyslaitoksen tilastoissa toiseksi yleisin ammattitauti koronaviruksen jälkeen. © iStock

Vasikkaripuli on kotoperäinen tauti – riskinä vesivälitteinen epidemia

Huomattavaa on, että lähes kaikki nykyään Suomessa todetut vasikkaripulitapaukset ihmisillä ovat kotoperäisiä. Aiemmin kryptosporidioosia tunnistettiin lähinnä kaukomailta palanneilla turisteilla, jotka olivat tuoneet ikävän tuliaisen mukanaan matkoiltaan.

Maailman mittakaavassa vasikkaripulia aiheuttava alkueläin on hyvin yleinen. Se säilyy tartuttamiskykyisenä ympäristössä jopa kuukausia, ja on ollut useiden laajojen epidemioiden aiheuttaja maailmalla. Yleensä epidemiat ovat olleet juoma- tai uimavesivälitteisiä.

Lähin esimerkki löytyy Ruotsin Östersundista, jossa todettiin vuonna 2010 yli 10 000 tapausta käsittänyt vesivälitteinen Cryptosporidium hominis -epidemia.

Rimhanen-Finne pitää mahdollisena sitä, että epidemioita nähdään myös Suomessa. Vasikkaripuli on tällä hetkellä suuren huomion kohteena tutkijoiden keskuudessa. Suunnitelmissa on tärkeä selvitystyö tartuntalähteistä ja -reiteistä sekä taudinaiheuttajista.

”Haluamme ehkäistä yksittäisten ihmisten sairastumista ja ennaltaehkäistä isoja epidemioita. Kryptosporidioosin tekee hankalaksi erityisesti se, että taudinaiheuttajat ovat hyvin vastustuskykyisiä puhdistus- ja desinfiointiaineille. Esimerkiksi uima- ja juomaveden klooraus ei niihin tehoa.

Lisäksi ihminen voi säilyä tartuntakykyisenä useamman viikon oireiden loppumisen jälkeen.

”Ohjeistus tietenkin on, ettei vatsatautioireisena mennä uimaan, mutta tärkeää olisi välttää uimista myös muutaman viikon kryptosporidioosin oireiden päättymisestä.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vasikkaripuli yleistyy ihmisillä ja tarttuu lähes yhtä ärhäkästi kuin norovirus – nämä ovat 3 yleisintä tartuntatapaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.