Terveys

Käsienpesu on tehokkain tapa välttää flunssa – näin monta pesukertaa päivässä on tarpeeksi

Flunssien torjunnasta tiedetään, että kun käsiä pestään vähintään 10 kertaa päivässä, flunssatartuntoja tulee puolet vähemmän. Mutta missä tilanteissa ja miten kädet kannattaa pestä?

Flunssatartunnoilta on lähes mahdoton välttyä kokonaan. Mitä enemmän olemme yhteydessä ihmisiin, joilla tauteja on, sitä enemmän tartuntoja saamme.

Julkiset tilat, joissa liikkuu paljon ihmisiä, ovat varsinaisia pöpöpesäkkeitä. Esimerkiksi lentokentillä, julkisissa liikennevälineissä ja yleisissä käymälöissä on paljon taudinaiheuttajia.

Jos itseään ei voi eristää muulta maailmalta, paras tapa välttää flunssatartuntoja on huolehtia käsihygieniasta.

Lapset sairastavat keskimäärin 6–8 flunssaa vuodessa, aikuiset 2–4 flunssaa. Jos näistä onnistuu hyvällä käsihygienialla välttämään muutaman, sillä on iso merkitys.

Miten välttää flunssa? Pese kädet vähintään 10 kertaa päivässä

Käsienpesun merkitys huomattiin vuonna 2003 Aasiassa levinneen sars-epidemian yhteydessä. Vakavan hengitystieinfektion tuolloin aiheuttanut koronavirus on hyvin samantyyppinen kuin tavalliset flunssavirukset.

”Kun käsiä pestään vähintään 10 kertaa päivässä, infektioita tulee puolet vähemmän. Sillä on valtava merkitys, kun tiedetään, että Suomessa on vuosittain 10–20 miljoonaa flunssaa ja miljoonia ripulitautitartuntoja”, sanoo bakteeriopin professori Pentti Huovinen Turun yliopistosta.

Lue myös: Miksi jotkut ovat jatkuvasti flunssassa? Miten flunssakierteestä pääsee eroon? Erikoislääkäri kertoo

Käytä käsienpesuun lämmintä vettä ja saippuaa

Kädet kannattaa pestä lämpimällä vedellä ja saippualla, kun

Lue myös Anna.fi: Vastustuskyky ei parane yksittäisillä tempuilla – nämä 7+1 asiaa auttavat pitämään flunssat loitolla

Käsienpesuohje: näin peset kädet oikein

Pikainen huljautus tai vain sormenpäiden hinkkaus ei kuitenkaan riitä. Tutkitusti pöpöjen karkoitukseen tarvitaan huolellista pesua.

Muut lähteet: THL, Duodecim, Ruokavirasto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Käsienpesu on tehokkain tapa välttää flunssa – näin monta pesukertaa päivässä on tarpeeksi

Hkky

Eiköhän tämä ole taas niitä uusia humputuksia kuten jatkuva veden juonti ym. Paras on pitää yleiskunto hyvänä. Kyse on pohjimmiltaan siitä, mitä ihminen ja kansakunta kestää. Kyllä niitä bakteereja ja pöpöjä riittää. -Muuten. Äsken oli tutkimus, että kylmällä vedellä pesu on yhtä tehokasta kuin lämpimällä…

ïtse asia

Kymmenen kertaa päivässä!? Noin tunti päivässä käsien pesua.
Pesemmekö itsemme sairaiksi?

Ei flunssaa

Omaan elämäntapaanhan tätä ohjeistusta tulee soveltaa. Toiset joutuvat pesemään vielä useammin (esim. ravintolatyöntekijät) ja toisille riittää vähemmänkin. Jokatapauksessa hyvin tehokas keino vähentää flunssatartuntojen määrää!

Muuta lukija

Kaikki kommentoijat lienevät nyt kuulleet kokonaista. Tätä ohjetta olisi kannattanut kaikkien noudattaa jo kauan ja varsinkin nyt!

Marja-Terttu

Eikö terve harkinta jo säätele ihmisen eri toimintoja? Käsienpesu on yksi niistä ja automatic. Yskimisohjeet ovat paikallaan.

Kuivat kädet

Pesen käteni varmaan 20 kertaa päivässä.huomaamatta vaan pesukertoja kertyy.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.