Hyvinvointi

Sauna hellii ja hoivaa

Saunomisen tärkein hyöty terveydelle on sen stressiä laukaiseva vaikutus.

Sauna ei paranna sairauksia, vaikka kaikenlaisia oireita se saattaakin hiukan helpottaa. Esimerkiksi sydämen vajaatoiminnasta kärsiville saunomisesta on tutkitusti apua.

Myös astmaatikot voivat hyötyä löylyistä, sillä keuhkoputkien laajentuessa lämpimässä hengityskin helpottuu.

Iho on elimistön suurin elin ja merkittävässä roolissa elimistön kuona-aineiden poistossa. Hikoilu saunassa syväpuhdistaa ihon ja kuolleista ihosoluistakin pääsee samalla eroon.

Todennäköisesti epäpuhtaudet alkavat kuitenkin irrota vasta jonkin aikaa löylyissä olon jälkeen, joten kannattaa saunoa mukavan lempeissä löylyissä, joissa viihtyy pitkään.

Vihdo itsesi virkeäksi

Vihtominen kuuluu suomalaiseen saunaan. Saunavihdan ainesten hakeminen ja vihdan valmistaminen huolella ovat osa kesäillan rituaalia.

Itse vihtominen on monin tavoin hyödyllistä. Se parantaa pintakudosten verenkiertoa ja edistää aineenvaihduntaa ja vastaa näin hellävaraista hierontaa.

Jos jotakin paikkaa erityisesti kolottaa, vihtomalla voi tuoda lämpöä ja juuri kipuilevaan kohtaan.

Ihon kuorinta hoituu vihtoessa tehokkaasti ja vieläpä aivan luonnonmukaisesti, sillä koivunlehdistä irtoaa luontaisia ihoa hoitavia aineita.

Turve ja hunaja hoitavat

Kehoa voi hoitaa saunassa myös turpeella tai hunajalla.

Turpeen terapeuttiset vaikutukset on tunnettu jo kauan: muinaiset roomalaiset tiesivät turpeen tehon, ja kerrotaanpa muun muassa Ranskan aurinkokuninkaan sekä Napoleonin käyttäneen suohoitoja.

Turvehoidon luvataan poistavan kuona-aineita sekä rentouttavan ja ehkäisevän fyysisten vaivojen ja stressin syntymistä. Turvesaunaa ei suositella kuitenkaan raskaan oleville tai akuutista tulehduksesta kärsiville.

Hunajassa on ihoa suojaavia ja hoitavia entsyymejä, kasvihappoja sekä lihasten palautumista edistäviä aineita. Saunahunaja kuorii ihon pintasolukkoa, parantaa verenkiertoa ja kirkastaa ihoa.

Keho kaipaa kosteutusta

Saunomisen lomassa ja sen jälkeen on hyvä juoda riittävästi. Vesi on paras janojuoma saunojallekin. Humaltuminen ja sauna eivät sovi yhteen.

Saunan jälkeen myös iho voi kaivat kosteutusta. Sanan jälkeen on otollinen hetki hoitaa myös käsiä ja jalkoja, kun iho on pehmennyt löylyissä.

Saunan jälkeen on ilo kääriytyä puhtaaseen pyyhkeeseen, kylpytakkiin tai yöpaitaan, istua ja jäähdytellä rauhassa ja antaa sekä mielen että kehon tyyntyä lepoon.

Lue myös:
Saunaeväitä kesäiltaan
Saunan peseminen
Mökkeile vihreämmin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sauna hellii ja hoivaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.