Hyvinvointi

SOS-tiedot ja ICE-tiedot puhelimessa voivat pelastaa henkesi – auttaja näkee omaisesi numeron myös lukitulta näytöltä

Mikäli joudut onnettomuuteen, puhelimeen tallennetut SOS-tiedot auttavat saamaan yhteyden lähiomaiseesi. SOS-tietoihin voi tallentaa myös tiedot allergioista ja sairauksista.

Oletko koskaan miettinyt, miten lähiomaiseesi saadaan yhteys, mikäli joudut onnettomuuteen tai saat sairaskohtauksen kaupungilla? Näppärä tapa varmistaa, että auttajat tavoittavat oikean omaisen, on tallentaa puhelimeen SOS-tiedot ja ICE-yhteyshenkilö. Kun tiedot tallentaa oikein, niitä pääsee tarkastelemaan kuka tahansa, vaikka puhelimessa olisi lukituskoodi.

Kotiliesi listasi helpot ohjeet SOS-tietojen ja ICE-yhteyshenkilön lisäämiseen iPhonessa. Myös Android-puhelimen käyttäjät pystyvät tallentamaan puhelimeen tietoja auttajalle onnettomuustilanteen varalta. Alla olevat ohjeet toimivat kuitenkin vain iPhonessa.

Lue myös: Selaatko puhelinta vessassa käydessäsi? Se voi vahingoittaa aivojasi

Mitä ovat SOS-tiedot?

SOS-tiedot kertovat auttajalle tärkeitä tietoja autettavasta onnettomuustilanteessa. Omaan puhelimeen voi tallentaa tiedot esimerkiksi veriryhmästään, sairauksistaan ja allergioistaan, jotka voivat vaikuttaa annettavaan hoitoon. Kovinkaan moni ei kuitenkaan tiedä ominaisuudesta, eikä osaa sitä välttämättä käyttää.

SOS-tiedot sisältävät myös ICE-tiedot eli ICE-yhteyshenkilöt. ICE-yhteyshenkilö eli In Case of Emergency -yhteyshenkilö on ihminen, johon otetaan yhteyttä, mikäli joudut onnettomuuteen. Ennen puhelimien lukituskoodien yleistymistä yhteyshenkilö ilmaistiin lisäämällä yhteystiedoissa kirjaintunnus ICE henkilön nimen perään. Nykyään lähes kaikkien puhelimia suojaa salasana tai koodilukitus, joten perinteinen menetelmä ei enää toimi.

Apple on kuitenkin kehittänyt tavan, jolla ICE-yhteyshenkilön pääsee näkemään, vaikka puhelin olisi lukittu.

Lue myös: Pia selvisi täpärästi kolarista ja se muutti hänet pysyvästi: ”Arvomaailma heitti onnettomuuden jälkeen kuperkeikkaa”

SOS-tietoja pääsee tarkastelemaan lukitusta puhelimesta kuka tahansa

sos-tiedot, iphone, ice-tiedot

Näin SOS-tiedot ja ICE-yhteyshenkilöt löytyvät iPhonesta:

  1. Kuten kuvassa 1 näkyy, lukitusnäytön alareunassa lukee ”Hätätilanne”. Paina tekstin kohdalta. Painamalla tästä et soita automaattisesti hätäpuhelua, vaan siirryt kuvan 2 näkymään.
  2. Jos olet määrittänyt SOS-tiedot, kuka vain pääsee tarkastelemaan niitä painamalla vasemmassa alanurkassa näkyvää ”SOS-tiedot”-tekstiä. Mikäli et ole vielä määritellyt SOS-tietoja, alanurkka on todennäköisesti tyhjä.
  3. Kuvassa 3 näkyy, miltä SOS-tiedot näyttävät. Nimen, iän ja syntymäajan, painon ja pituuden lisäksi näkyvät käyttäjän itse määrittämät ICE-yhteyshenkilöt. Lisäksi SOS-tietodeoissa voi kertoa sairautensa, hoitotietonsa, allergiat ja reaktiot, lääkitykset sekä oman veriryhmänsä.

SOS-tiedot lisätään iPhonen Terveys-sovelluksessa

sos-tiedot, iphone, ice-tiedot

Näin lisäät omat SOS-tietosi ja ICE-yhteyshenkilösi iPhoneen:

  1. Etsi iPhone-puhelimestasi Terveys-sovellus. Sovelluksen pitäisi olla valmiiksi asennettuna puhelimessa. Sovelluksen kuvakkeena on vaaleanpunainen sydän valkoisella pohjalla.
  2. Kun sovellus avautuu, oikeassa alareunassa lukee ”SOS-tiedot”. Paina tekstiä ja paina oikeassa ylänurkassa olevaa tekstiä ”muokkaa”. Avautuu kuvan 4 näkymä.
  3. Varmista, että Hätäkäyttö-väliotsikin alla näkyvä Näytä lukittuna -valinta on vihreänä. Tämä tarkoittaa, että kuka tahansa pääsee tarkastelemaan SOS-tietojasi tarvittaessa hätätilanteessa.
  4. Muokkaa seuraavaksi haluamasi tiedot SOS-tietoihisi. Voit halutessasi jakaa SOS-tiedoissasi sairautesi, hoitotietosi, allergiasi ja lääkityksesi, mikäli uskot niistä olevan apua auttajallesi.
  5. Täydennä seuraavaksi ICE-yhteyshenkilöt. Heihin otetaan yhteyttä, mikäli sinulle sattuu jotakin. Voit lisätä ICE-yhteyshenkilön painamalla vihreää plussaa, jonka perässä lukee ”lisää ICE-yhteyshenkilö”. Yhteyshenkilöitä voi lisätä yhden tai useampia. Pystyt myös määrittämään, mikä on henkilön suhde sinuun: onko hän esimerkiksi puolisosi, vanhempasi, lapsesi, sisaruksesi, esimiehesi tai lääkärisi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: SOS-tiedot ja ICE-tiedot puhelimessa voivat pelastaa henkesi – auttaja näkee omaisesi numeron myös lukitulta näytöltä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.