Hyvinvointi

Mistä ummetus johtuu ja milloin se on vaarallista? Ummetus voi olla riskitekijä sairaudelle tai merkki sairaudesta

Ummetus on kiusallinen vaiva, jota voi kuitenkin hoitaa kotikonstein. Ummetuksen hoidossa ovat avainasemassa kuitupitoinen ruoka, vedenjuonti ja liikunta.

Miten ummetusta hoidetaan ja milloin ummetus on vaarallista? Vanhempi ravitsemusasiantuntija Laura Sinisalo Nutrinet Oy vastaa kysymyksiin ummetuksesta.

Lue myös: Piinaavatko peräpukamat? Näin pääset niistä eroon

Miten ummetus määritellään?

Ummetusta ei ole, jos ihminen ulostaa säännöllisesti, uloste on pehmeää ja tulee helposti ulos. Terve ihminen ulostaa keskimäärin kerran päivässä, mutta kolmestikin viikossakin on normaalia.

Päivärytmi on ihmisillä niin omanlainen, että ulostamisen ajankohdalla ei ole väliä. Ihmisiä on vuorotyössäkin, joten mikä vuorokaudenaika vain on hyvä. Oleellisempaa on säännöllisyys, eli suolen pitäisi siis toimia samaan aikaan päivästä.

Käypä hoito -suosituksissa kehotetaan istumaan pöntöllä polvet koholla eli jakkara jalkojen alla. Tällainen asento on suotuisin ulostamiselle.

Ummetuksen syyt: mikä aiheuttaa ummetusta?

Ummetuksen taustalla voi olla todella monta tekijää ja useita niistä jopa samanaikaisesti.

Yleisiä syitä ovat vähäinen liikunta ja liiallinen istuminen sekä vähäkuituinen ruoka. Jos ei syö kasviksia, marjoja, hedelmiä, pähkinöitä ja kokojyväviljaa, kuten leipää, muroja ja mysliä, on vaikea saada riittävästi kuitua.

Yllättävän usein vähäkuituisen ruokavalion taustalla erityisesti iäkkäillä on sopimaton hammasproteesi tai puuttuvat tai huonot hampaat.

Myös liian vähäinen tai vääränlainen juominen ummettaa. Monelle esimerkiksi tee aiheuttaa ummetusta, jos sitä juo usein ja runsaasti.

Useat lääkkeet, kuten nesteenpoistolääkkeet, psyykenlääkkeet ja Parkinsonin taudin lääkkeet, voivat myös aiheuttaa ummetusta.

Huoletkin voivat vaikuttaa: stressaantuneena ei ehkä tule liikuttua eikä huolehdittua veden juomisesta. Ruokahalu saattaa kärsiä, minkä takia syöminen voi olla yksipuolista ja vähäkuituista.

Kaikkeen ei voi itse vaikuttaa, sillä esimerkiksi raskaus lisää usein ummetustaipumusta.

  Ummetuksen hoito: tarkista ensimmäiseksi ruokavaliosi

  Ruokavalion tarkistaminen on ummetuksesta kärsivälle aina paikallaan. Yleensä vaivan taustalta löytyy muitakin tekijöitä, mutta ruokavaliosta on helppo aloittaa.

  Juomisen määrää kannattaa tarkkailla. Erityisesti ikääntyneillä se yleensä tarkoittaa nesteen ­lisäämistä.

  Ruokavalioon on syytä lisätä reilusti kasviksia. Jos raa’at kasvikset aiheuttavat vatsakipuja tai jos niitä on huonojen hampaiden takia hankala rouskutella, on hyvä muistaa, että kuitua saa yhtä hyvin myös keitetyistä kasviksista. Marjat ja hedelmät ovat hyviä myös soseina, jos purukalusto ei muuta salli.

  Kokojyvätuotteet ovat tärkeitä. Nauti siis leipää, mysliä ja puuroja, joiden päälle kannattaa vielä lisätä marjoja.

  Moni saa apua myös hapanmaitotuotteista, kuten piimästä, viilistä ja jogurtista. Näitä voi vielä vahvistaa marjoilla, luumusoseella tai vaikka vehnäleseillä.

  Vanhastaan tunnettu ”luumuhoito” on laittaa illalla lasiin vettä ja lisätä sinne likoamaan 3–4 kuivattua luumua, jotka sitten aamulla syödään ja neste juodaan.

  Tämän voi korvata myös vauvojen valmiilla luumusoseella ja luumumehulla. Kuivattuja luumuja, taateleita tai viikunoita kannattaa syödä myös sellaisenaan.

  Mitään tiettyjä ruoka-aineita ei tarvitse kieltää. Kun perusasiat syömisessä ovat kunnossa, voi välillä herkutellakin.

  On totta, että valkoinen vehnäjauho on kuidutonta, samoin sokeri. Niinpä ranskanleipä ja erilaiset vehnää ja runsaasti sokeria sisältävät leivonnaiset ovat ummettavia, jos niitä syö päivittäin.

  Veden juonti on tärkeää, mutta ainoana keinona se harvoin auttaa. Lisäksi varsinkin ikääntyneet ovat usein hyvin haluttomia juomaan runsaasti, koska he eivät halua joutua juoksemaan vessassa ainakaan yöllä tai jos he käyttävät vaippoja.

  Ummetuksen hoito: lisää liikuntaa

  Liikuntaa kannattaa suosia, eikä sen tarvitse olla kovin rankkaa. Kävely, uinti, ­hiihto, ­tanssi sekä tavallinen arkiliikunta kuten pyöräily  tai kävely riittävät tarpeeksi usein harrastettuina.

  Liikkuvat ihmiset myös kiinnittävät yleensä paremmin huomiota terveelliseen syömiseen. Esi­merkiksi joogaan kuuluu usein varsin kasvisvoittoinen ruokavalio.

  Hyvä lihaskunto puolestaan helpottaa, kun ponnistaa ulostetta.

  Ummetuksen hoito: milloin pitää mennä lääkäriin?

  Lääkäriin on mentävä viipymättä, jos ulosteessa on kirkasta verta tai uloste on mustaa.

  Tarkkaile tilannetta, jos uloste on pidemmän aikaa kovaa ja ulostamisväli harvenee merkittävästi tai ummetukseen liittyy kovia kipuja. Kova uloste ei sinänsä ole vielä huono merkki, jos sen saa pehmeäksi ja ulostamisen kivuttomaksi omin konstein.

  Tyypillistä on se, että vieraissa oloissa maha ei toimi normaalisti, joten ennen lääkäriin kiirehtimistä ulkomailla kannattaa kokeilla juomisen lisäämistä – ei kuitenkaan alkoholin.

  Lääkärille on syytä mainita, jos huomaa, että ummetus liittyy lääkitykseen.

  Milloin ummetus on vaarallista?

  Ummetus on eräs merkittävä riskitekijä esimerkiksi divertikkeleiden kehittymiseen. Divertekkelit ovat suolen seinämiin syntyviä pullistumia, jotka voivat tulehtua ja aiheuttaa koviakin kipuja.

  Ummetus voi liittyä esimerkiksi moniin suolistosairauksiin, kuten suolisto­syöpään tai ärtyvän suolen oireyhtymään. Se voi liittyä myös lääkitykseen tai sairauden hoitoon, kuten sädehoitoon tai leikkaustoimenpiteisiin. Tällöin potilaan on usein pidättäydyttävä kiinteästä ravinnosta joksikin aikaa, mikä vähentää kuidun saantia ja lisää siten ummetusta.

  Jos joudutaan turvautumaan lääkkeisiin, parhaat vaihtoehdot löytyvät apteekkihenkilökunnan avulla. He voivat tarkistaa samalla asiakkaan mahdollisen lääkityksen ja suositella siihen sopivan ummetuslääkkeen.

  Apteekista voidaan myös olla yhteydessä potilasta hoitavaan lääkäriin mahdollisen lääkitysmuutoksen takia. Vatsaystävällisempiä lääkkeitä pyydetään usein varsinkin ikääntyneiden puolesta.

  Ilman reseptiä myytäviä ummetukseen hoitoon tarkoitettuja valmisteita on useita erilaisia. On kuitua sisältäviä tuotteita ja ulosteen nestepitoisuutta lisääviä ja suolen liikettä lisääviä valmisteita. Ne sopivat suurimmalle osalle väliaikaisesti käytettyinä.

  Ne eivät voi olla kuitenkaan ainoa ratkaisu, vaan samalla on saatava ruokavalio ja elintavat kuntoon.

  ­Asiantuntijana vanhempi ravitsemusasiantuntija Laura Sinisalo, Nutrinet Oy.

  Kommentoi

  Kommentoi juttua: Mistä ummetus johtuu ja milloin se on vaarallista? Ummetus voi olla riskitekijä sairaudelle tai merkki sairaudesta

  Sinun täytyy kommentoidaksesi.