Terveys

Ärtyvän suolen oireyhtymä on hyvin yleinen vaiva: Lääkäri kertoo, miten ärtyvää suolta kannattaa hoitaa

Ärtyvän suolen oireyhtymä on kivulias vaiva, joka voi ajan kanssa kuitenkin helpottaa. Hoito ei käy käden käänteessä. Lääkäri kertoo, miten ärtyvä suoli hoidetaan kuntoon.

Vatsaa kivistää ja turvottaa. Ilmavaivat, ummetus ja ripuli piinaavat. Voisiko kyseessä olla ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS (irritable bowel syndrome)?

Kysyimme yleislääkäri Toni Vänniltä Terveystalosta, miten ärtyvän suolen oireyhtymä tunnistetaan, miten se oireilee ja miten sitä hoidetaan.

Lue myös: Taasko kipristää ja turvottaa? Varo näitä vatsan vihollisia

Mistä ärtyvän suolen oireyhtymässä on kyse?

Ärtyvän suolen oireyhtymä on krooninen, toiminnallinen suolistovaiva. Toiminnallinen suolistovaiva tarkoittaa sitä, että suolesta ei löydy mitään nähtävää vikaa, mutta sen toiminta on jostain syystä häiriintynyt.

Suolisto-oireet voivat johtua ruokavaliosta, muutoksista paksusuolen mikrobistossa, autonomisen hermoston häiriöstä, stressistä, poikkeavuudesta suolistossa tai häiriöstä suoliston liikkumisessa. Toiminnallinen vatsavaiva voi alkaa myös tulehduksen seurauksena.

IBS on hyvin yleinen vaiva. Sitä sairastaa ainakin yksi kymmenestä suomalaisesta. Naisilla IBS on kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä. Vaiva voi olla kiusallinen, mutta ei onneksi vaarallinen.

Lue myös: Turvottaako, kärsitkö ilmavaivoista? Selvitä syy herkän vatsan vaivoihin

Miten ärtyvän suolen oireyhtymä oireilee?

Tauti diagnosoidaan lääkärissä sille tyypillisten oireiden perusteella. Oireita ovat esimerkiksi nämä: 

Milloin kannattaa suunnata lääkäriin suolisto-oireiden takia?

Jos vatsa vaivaa, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Ärtyvään suoleen liittyvät oireet on tärkeää erottaa muista samankaltaisia oireita aiheuttavista, jopa vakavistakin sairauksista.

”Etenkin ripulia aiheuttavista sairauksista on hyvä poissulkea suolistoseinämän tulehdukset, keliakia, loiset, laktoosihäiriöt, suoliston bakteeritulehdukset ja paksusuolen syöpä. Myös erilaiset lääkitykset voivat aiheuttaa suolisto-oireita”, Vänni kertoo.

”Ummetus on harvemmin oire vakavammasta sairaudesta. Siksi se ei vaadi yhtä laajoja tutkimuksia kuin voimakas ripuli.”

Jos lähisuvussa on ollut tulehduksellisia suolistosairauksia, keliakiaa tai suolistosyöpiä, voi se altistaa samankaltaisille suolistosairauksille. Jos suolistovaivoihin liittyy seuraavia oireita, kyseessä on todennäköisesti jokin muu sairaus kuin IBS:

Mikäli tyypillisistä suolisto-oireista kärsivä on 20-30-vuotias, muuten terve henkilö, jolla ei ole suolistosairauksia suvussaan, riittää verikokeiden ja ulostenäytteen ottaminen.

”Kilpirauhas-, sokeri-, kalkki- ja munuaisarvot sekä tulehduksellisissa sairauksissa kohoava ulosteen kalprotektiiniarvo kannattaa selvittää. Myös gynekologilla on syytä käydä, jos suolisto-oireilun lisäksi on hormonaalisia ongelmia ja alavatsakipuja. Iäkkäämpien henkilöiden kohdalla tähystetään usein myös paksusuoli.”

Lue myös: Miten välttää flunssa ja vatsatauti? Hyvä vastustuskyky koostuu monista asioista ja useisiin niistä voi vaikuttaa itse

Ärtyvän suolen oireyhtymä, miten sitä hoidetaan?

Timo Vänni muistuttaa, että IBS:n hoidossa luottamuksellinen suhde lääkärin kanssa on tärkeää.

”Monilla ärtyvän suolen oireilu on saattanut kestää kuukausia tai jopa vuosia, eikä sen hoitokaan tapahdu hetkessä. Taudin hoitaminen on usein hidasta, ja eri hoitokeinoja, ruokavaliota ja liikuntaa kokeillaan pikkuhiljaa”, Vänni uskoo.

Yleensä ruokavalion ja liikuntatottumusten muutoksilla saadaan hyviä tuloksia aikaan. Silloin suolistovaivat saattavat helpottaa kokonaan.

Yksi ärtyvän suolen oireyhtymän käytetyimmistä hoitomuodoista on FODMAP-ruokavalio.

Ruokavalio perustuu fermentoituvien hiilihydraattien eli FODMAP-hiilihydraattien välttämiseen. FODMAP-hiilihydraatit aiheuttavat paksusuolessa niin sanotun käymistilan, joka edistää kaasun syntymistä ja aiheuttaa kipuja ja turvotusta. Ruokavaliota on noudatettava 4–6 viikkoa ennen kuin oireet alkavat vähitellen helpottaa.

Lue ohjeet FODMAP-ruokavalion toteuttamiseen aiemmasta jutustamme:

FODMAP-ruokavalio rauhoittaa ärtyneen vatsan – lue mitä ruokia kannattaa välttää, mitä suosia

Lähteenä käytetty myös: Duodecimin Terveyskirjasto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ärtyvän suolen oireyhtymä on hyvin yleinen vaiva: Lääkäri kertoo, miten ärtyvää suolta kannattaa hoitaa

Pekka Lönnroth

Suoliston solujen oleellinen ravintoaine on butyraatti. Sitä on mm. äidinmaidossa ravitsemassa ja suojaamassa vastasyntynyttä heti ensimmäisestä ateriasta alkaen. Ilman butyraattia suoliston solut voivat hyvin huonosti ja voivat jopa kuolla.

Kun ihminen syö kuituja, niin suoliston bakteerit muuttavat nuo kuidut juuri butyraatiksi. Joissain tilanteissa tuo bakteerien toiminta ei tapahdu oikein ja butyraattia ei muodostu tarpeeksi ja suolisto kärsii. Onkin todettu, että butyraatin lisääminen ateriaan helpottaa ainakin osaa ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsiviä. On hyvä muistaa, että lehmä on myös nisäkäs ja niinpä voissa ja täysrasvaisissa maitotuotteissa on myös butyraattia (lat. butyrum, eng. butter, suom. voi).

totuustekeevapaaksi

-Poikaa piti käyttää kastrolla kiusattavana kunnes myönsivät etteivät mitään asialle voi. Paranee itsestää jos paranee. Vyöhyketerapeutti laittoi sapen takas toimintaan jalkapohjan mistälie pisteestä ja siihen loppuivat turvotukset ja mahavaivat.
-Ihminen ei ole mikään kone eikä tämä rokkefelleireiden omistama tapa hoitaa ihmistä ole se ainoa ja oikea. Mutta bisnestä pitää suojella ja median rakkikoirat laitetaan haukkumaan jos tarve vaatii.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.