Hyvinvointi

Vastustuskyky paranee ja ripulin kesto lyhenee – syötkö sinä probiootteja oikein?

Probioottien vaikutuksista tiedetään jo paljon, mutta useita hyötyjä voi olla vielä selvittämättä. Ainakin se on selvillä, että probiootit hoitavat suoliston terveyttä ja vaikuttavat sitä kautta hyvinvointiimme kokonaisvaltaisesti.

Probiootteja on käytetty perinteisesti turistiripulin ehkäisyyn ja antibioottikuurien yhteydessä korvaamaan menetettyjä hyviä suolistobakteereita. Nykytiedon valossa probiooteista saa parhaan hyödyn, kun niitä käyttää vastustuskyvyn parantamiseen ennaltaehkäisevästi.

”Probioottien hyödyistä on saatu näyttöä erityisesti lapsilla, mutta todennäköisesti probiootit tekevät hyvää myös aikuisille. Niiden tärkeä hyöty saattaakin olla vastustuskyvyn parantaminen ennaltaehkäisevästi”, sanoo Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja, dosentti Kristina Hotakainen.

Nauti probiootit ruoan mukana

Probiootteja voi nauttia purkista tai elintarvikkeina. Ostoksia tekevä törmää kaupan hyllyllä jogurtteihin, juustoihin, maitoihin, mehuihin ja mehukeittoihin, joihin on lisätty probiootteja. Lisäksi piimässä, luonnonjogurtissa ja hapankaalissa on probiootteja luonnostaan.

Probiootit parantavat suoliston mikrobitasapainoa.

Eri probiooteilla on erilaisia vaikutuksia, mutta omaan vaivaan ei voi noin vain valita sopivaa probioottia kuin apteekin hyllyltä. Vaikutukset selviävät parhaiten käytössä, ja etenkin probiootteja sisältäviä elintarvikkeita kannattaa käyttää mahdollisimman laajasti ja vaihtelevasti.

”Probioottielintarvikkeet lyhentävät esimerkiksi ripulitaudin kestoa keskimäärin vuorokaudella.”

Tabletit ja kapselit voi jättää erikoistilanteisiin, kuten antibioottikuurin yhteyteen tai matkalle, sillä probiootit toimivat parhaiten, jos ne saa ruoan mukana. Tämä johtuu siitä, että kapselivalmisteet ovat monella tapaa käsiteltyjä, ja probiootit ovat voineet menettää tehoaan käsittelyprosessissa.

Käytä probiootteja, jos suoliston bakteeritasapaino on häiriintynyt

Antibiootit tuhoavat niin huonoja kuin hyviäkin bakteereita, joten suoliston bakteerikanta voi olla kuurin jäljiltä tuhoutunut. Tällöin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota probioottien saantiin. Probiootteja olisi hyvä nauttia jo kuurin aikana ja vähintään kuukausi kuurin jälkeen, mahdollisesti huomattavasti pidempäänkin.

Pari jogurttia eivät vielä paranna mikrobistoa, vaan probiootteja pitää nauttia tasaisesti hyötyjen saavuttamiseksi. On viitteitä siitä, että tasainen probioottien saanti tehostaa immuniteettisuojaa, jolloin myös sairastelu vähenee.

Jos vatsa on ärtyvää sorttia, probiooteista voi olla apua, mutta tällöin kannattaa myös selvittää, onko taustalla joku muu vaiva.

”Esimerkiksi laktoosi-intoleranssi ja keliakia aiheuttavat ravinnon imeytymishäiriöitä, ja tätä ei voi probiooteilla korjata.”

Probiootit parantavat suoliston mikrobitasapainoa.

Näin probiootit vaikuttavat

Probioottien terveyshyödyistä julkaistaan jatkuvasti uusia tutkimuksia, ja on todennäköistä, että läheskään kaikki hyödyt eivät ole vielä paljastuneet.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vastustuskyky paranee ja ripulin kesto lyhenee – syötkö sinä probiootteja oikein?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.