”Mene takaisin päiväkotiin” – vihreiden Iiris Suomela, 27, saa palautetta, jonka perkaamiseen tarvitaan avustajia

Iiris Suomelasta on juuri tullut vihreiden puoluejohtaja Maria Ohisalon äitiysloman ajaksi. Nuori kansanedustaja on kasvattanut nahkaansa judotatamilla, yleisurheilukentällä ja pianoa soittamalla.

Teksti Riikka Lehtovaara

Kuvat Sara Pihlaja

Pienellä Iiris Suomelalla oli tapana pötkötellä vatsallaan vaalealla kulmasohvalla ja tavata pää alaspäin lattialla lepäävää kirjaa. Kaikenlaiset tarinat maistuivat, mutta kun kuusivuotias Iiris sai käsiinsä Tylypahkan noidista ja velhoista kertovan Harry Potterin ja Viisasten kiven, maailma ei ollut entisellään.

Iiristä kiehtoi tarina, jossa arkisesta ja toisinaan ankeastakin maailmasta pääsi noin vain hujauksessa satuun, hyvän ja pahan taisteluun. Siinä missä esikouluikäiset yleensä vasta tutustuvat kirjaimiin leikin lomassa, Iiris pisteli sivu sivulta menemään yli kolmesataasivuisen romaanin.

Ja kun lukemisen makuun pääsi, Iiris luki kaikkialla, jopa kävellessään. Välitunneilla hän sentään malttoi irrottaa kirjan kädestään, koska vielä 1990-luvulla vanhemmat saattoivat ajatella, että lapsen pitää välillä tehdä muutakin.

24.11.2021

X