Sirkka-Liisa Anttila on rakastunut eläkeläinen: ”Ilman Ristoa en olisi pystynyt yhdistämään työtä ja uraa”

Kun Sirkka-Liisa Anttilan avioliitto oli tuore, puoliso totesi, että jos he ovat kaikki päivät yhdessä maatilalla, kohta kukaan ei voi hyvin. Niin Sirkka-Liisa lähti tekemään uraa, vaikka sen yhdistäminen perhe-elämään ei aina ollut helppoa.

Teksti Essi Salonen

Kuvat Niclas Mäkelä

Vihreä, Juha Sipilän ideoima kepupyörä odottaa pihassa. Kun aamupuuro ja ruisleivät on syöty ja Forssan lehti ja Helsingin Sanomat luettu, Sirkka-Liisa Anttila nousee pyörän selkään ja lähtee naapurin emännän kanssa polkemaan halki lounaishämäläisten peltojen. 15 kilometriä taittuu helposti ennen kuin Suomen pitkäaikaisin naiskansaedustaja kurvaa Siparintieltä takaisin kotipihaan.

Pihasta on vain 700 metriä matkaa sikatilalle, jota nykyisin emännöi esikoistytär Hanna. Kun sukupolvenvaihdos aikoinaan tehtiin, Sirkka-­Liisan puoliso Risto Anttila oli jo katsellut heille asuntoa Forssan keskustasta, mutta Sirkka-Liisa sanoi, että hän ei lähde maalta minnekään. Ovesta on päästävä suoraan pihalle ja saunasta hankeen.

Niin he rakensivat paikallisten timpureiden kanssa suuren keltaisen talon. Siellä on totuteltu vuoden verran arkeen, jossa Sirkka-Liisa ei lähde kukonlaulun aikaan Helsinkiin. Mitä hän ajattelee kaikesta kokemastaan tässä elämänvaiheessa, 76-vuotiaana?

02.06.2020

X