
- Ihmiset
- Tilaajille
Taltuta kaaos! Helena Karihtala neuvoo 7 vinkkiä, joiden avulla kodin saa järjestykseen
Sisustussuunnittelija Helena Karihtala on uuden edessä lasten muutettua omilleen. Moni suuntaisi kompaktiin kaupunkikotiin, mutta Helena aikoo rakennuttaa miehensä kanssa vihdoinkin sen omakotitalon!
Teksti Hanni Maula
Kuvat Niclas Mäkelä
Patio, johon pääsee astumaan suoraan ruokailutilasta. Oma piha mäntyjen katveessa.
Sisustussuunnittelija Helena Karihtala on läväyttänyt pöytään rakenteilla olevan talonsa pohjapiirustukset. Tulossa on moderni omakotitalo kahdelle aikuiselle. Ei jättijääkaappeja, käteviä kuraeteisiä tai tyhjänä kumisevia ylimääräisiä makuuhuoneita, vaan runsaasti avointa oleskelutilaa, erillinen tv-huone ja vaatesäilytykselle omistettu oma soppi.
Lue myös: Sisustussuunnittelija Helena Karihtala: ”Tyylini on selkeä ja skandinaavisen kansainvälinen”
”Mietimme muuttaisimmeko keskustaan, mutta me emme ole kahvilassa istuskelevaa tyyppiä. Minusta on kiva olla rauhassa kotona, juoda kahvit hiljaisuudessa omalla parvekkeella.”
Helena Karihtala on asunut puolisonsa Markon kanssa kahdessa tasossa olevassa rivitalokodissa Helsingissä jo kuuden vuoden ajan. Ostohetkellä koti oli täydellinen heille ja lapsille. Nyt Huuko ja Tara ovat muuttaneet omilleen.
”Onhan tämä haikeaa, vaikka koko ajan onkin tunne, että juuri näin sen elämän kuuluu mennäkin. Odotan jännityksellä, miten suhteemme tulee lasten kanssa muuttumaan, kun se olenkin kohta minä, joka piipahtaa lapsilla kylässä.”

Alakerran makuuhuoneet ovat tyhjentyneet, ja pian on aika vaihtaa asunto kahdelle aikuiselle sopivaksi. Vuoden päästä kesällä uusi talo odottaa muuttovalmiina kivenheiton päässä nykyisestä kodista. Jos kaikki menee putkeen.
Helenan pöytä on oman talon pohjapiirustusten lisäksi muutenkin papereita tulvillaan, hän nimittäin viimeistelee parhaillaan toista sisustuskirjaansa. Funktio (Cozy Publishing) ilmestyy tänä syksynä.
En todellakaan enää ota mitään hillottavaa tavaraa mukaan uuteen kotiimme.
”Esittelen kirjassa suunnittelemiani kotikokonaisuuksia, mutta visuaalisuuden ohella haluan puhua kodin toimintojen huomioimisesta, siitä kirjan nimikin juontaa.”
Helena listasi pyynnöstämme vinkit, jotka auttavat joka kodin sisustuksen järkeistämisessä.
1. Helena Karihtala vinkkaa: varo mehulingon houkutusta
”Keittiösuunnittelussa ei aina ole helppo hahmottaa, mitä tilaan oikeasti mahtuu. Kun ihmiset remontoivat keittiötä, tilaan liittyy usein paljon toiveita – halutaan viinikaappeja sun muita ja sitten vielä riittävät tilan kierrätykselle. Jos keittiön tasot ovat täynnä kodinkoneita, siellä ei välttämättä ole enää tilaa tehdä sitä ruokaa.

Mutta kyllä minä itsekin haksahdan samaan! Juon lomamatkalla aamupalaksi terveellisiä, vastapuristettuja mehuja ja kotiin palattuani päätän hankkia mehulingon. Ja sitten se jää pölyä keräämään.”
2. Pelasta valoilla
”Asumme Suomessa, jossa pimeä aika on pitkä. Silti kodin valaistusta ei usein muisteta miettiä asunnon suunnitteluvaiheessa. Onneksi sisustusvalaisimilla voi täydentää valaistusta, jos pistokkeita vain on riittävästi.

Huonolla valaistuksella voi pilata hyvänkin sisustuksen – ja taidokkaalla valaistuksella pelastaa. Kun kaikki valo ei tule ylhäältä alaspäin, vaan eri tasoilla valaisevista lampuista, syntyy tunnelmallinen valaistus.”
3. Älä unohda, kuka kodissasi asuu, muistuttaa Helena Karihtala
”Kodin pintamateriaaleja valittaessa kannattaa miettiä rehellisesti, miten omassa kodissa eletään. Marmori on esimerkiksi ollut pitkään suosittu materiaali – ja se onkin todella kaunis. Jos vaalealle marmorille kaatuu punaviiniä tai sen päällä leikkaa punajuurta, sen pinta on kuitenkin vaikea puhdistaa. Hapot taas vievät sen kiillon. Kyllä marmori kestää kulutusta, mutta siihen jää jälkiä. Jos sen materiaalin haluaa kotiinsa valita, naarmujen kanssa pitää sitten pystyä vain elämään.
Lue myös Anna.fi: Sisustussuunnittelija Helena Karihtala suosii ulkoliikuntaa toimistotyön vastapainoksi: ”Vaellusreissut ovat myös rauhoittumista”

Ihmisen pitäisi siis olla rehellinen omalle elämälleen. Sama rehellisyys kannattaa myös asunnon tilasuunnittelussa. Joku saattaa vaikka ajatella, että asunnon jälleenmyyntiarvon kannalta on järkevää rakennuttaa sauna, vaikka itse kävisi saunassa vain kerran vuodessa. Minusta fiksumpaa on miettiä tilajakoa oman elämän kannalta, ottaa se potentiaalinen saunatila vaikka vaatesäilytykseen tai osaksi olohuonetta. Kun jo remonttivaiheessa suuntaa varat siihen, mikä on oikeasti itselle tärkeää, säästyy turhilta kuluiltakin.”
4. Kaapeissa on siisteyden avain
”Jos kodissa on paikka kaikille tavaroille, röykkiöiden todennäköisyys pienenee huomattavasti. Parhaiten arki toimii, jos säilytystilat on suunniteltu niin, että jokaiselle tavaralle ja vaatekappaleelle on paikka mietittynä.

Koska kaappitilaa tarvitaan usein runsaasti, niiden hankinta voi tuntua aikamoiselta sijoitukselta, mutta vaatekaappien ei tarvitse olla niitä kaikkein kalleimpia. Esimerkiksi Ikean PAX-systeemi on varsin mainio monen tilaan.”
5. Luovu turhasta
”En todellakaan ole mikään konmarittaja, mutta arjen järjestyksenpito helpottuu, jos kaappejaan käy aina välillä vähän läpi ja laittaa tarpeettomat asiat kierrätykseen. Toki kaappien sortteeraaminen vaatii aikaa ja vaivaa.
Suosittelen unohtamaan eteisen kaaoksen, jos vain pystyy.
Olemme muuttamassa uuteen kotiin ja minäkin käyn juuri varastoja läpi kriittisin silmin. Pyysin lapsiakin tekemään saman omien tavaroiden kanssa. En todellakaan enää ota mitään hillottavaa mukaan uuteen kotiimme . Vaikka varmaan ne lasten laskettelukamat kuitenkin tulevat meille säilytykseen, kun eivät opiskelijakämppiin mahdu.”
6. Opi sulkemaan silmäsi
”Ei mikään koti voi aina olla niin kuin sisustuslehdessä. Tästä eteinen on yksi hyvä esimerkki. Siellä kaikki on helposti sikin sokin. Toki hyvät säilytysratkaisut auttavat, mutta turha keskelle lattiaa jääneistä kengistä on aina nipottaa. Suosittelen unohtamaan eteisen kaaoksen, jos vain pystyy. Ei tämä sisustaminen onneksi niin vakavaa touhua ole.”
7. Mieti, mihin satsaat
”Aina sanotaan, että kannattaa ostaa laatua. Jos ollaan realisteja, aika harvalla on rahaa ostaa aina vain laadukkaimpia huonekaluja. Kannattaakin miettiä, mihin rahansa satsaa. Kodista toiseen mukana kulkevaan suosikkinojatuoliin tai moneen tilaan sopiviin ajattomiin irtokalusteisiin on fiksua panostaa, mutta esimerkiksi kaappiratkaisut ja kirjahyllyt voi hankkia edullisesti.

Minusta keittiön kodinkoneisiin on syytä panostaa, jos se suinkin on mahdollista. Liesi on kovalla käytöllä, ja jos se rikkoutuu, koneen korjaus hankaloittaa arkea merkittävästi. Saattaa esimerkiksi olla, että pöytätasokin menee samalla uusiksi.
Satsaa kotonasi asioihin, jotka kohentavat juuri sinun elämänlaatuasi.”
Helena Karihtala, 51
Työ: Yrittäjä, sisustussuunnittelija ja -kirjailija. Julkaisee uutuuskirjan Funktio (Cozy Publishing) tänä syksynä.
Koti: 174 neliön rivitalokoti Helsingissä.
Perhe: Puoliso Marko Koski. Lapset, Tara ja Huuko, ovat jo muuttaneet omilleen.
Juttu on julkaistu Kotiliedessä 18/2019.