Kotihiiri puikahtaa sisälle vain peukalonpään kokoisesta kolosta ja kapuaa jopa pystysuoraa seinää 

Kotihiiri on ihmisen ikuinen seuralainen. Loppua ei näy vaikka loukku laulaisi: naaras voi saada jopa 50 poikasta vuodessa. ­

Teksti Kirsi Haapamatti

Kuvat iStockPhoto

Kotihiiri eli Mus musculus elää nimensäkin mukaan ihmisasutusten liepeillä. Kesäkotiaan kotihiiri pitää metsänreunoilla ja ylipäätään luonnossa, mutta syksyn tullen se hakeutuu lämmön, pesäpaikkojen ja ravinnon perässä ihmisten rakennelmiin.

Pistävä hiirenpissan haju ja pikkuruiset mustahkot papanat ovat varma merkki tämän jyrsijän valtaamasta reviiristä.

Reilun tulitikkuaskin mittainen ruskeanharmaa jyrsijä, jolla on painoa vain 10–25 grammaa, ei tarvitse peukalonpäätä suurempaa aukkoa kulkureitikseen. Kotihiiri kapuaa näppärästi pystysuoraa seinää ja hyppää kepeästi puolen metrin loikkia.

09.11.2020

X