Arkkitehdit Kristiina ja Martino ovat ex-kämppiksiä – katso, miten ihana perheasunto kommuunista tuli  

Arkkitehti Martino De Rossi muutti kollegansa Kristiina Kuusiluoman luo kommuuniin. Sitten rakkaus muutti kaiken. Martino kertoo, millaisen yhteisen kodin he loivat Helsingin Vallilaan. 

Teksti Anna Varakas

Kuvat Niclas Mäkelä

Olen kotoisin Italiasta ja muutin Suomeen, koska olin kiinnostunut puurakentamisesta. Viisi vuotta sitten, kun olimme Kristiinan kanssa vielä ystäviä, jäin ilman asuntoa. Kristiinan koti toimi silloin kommuunina ja yksi huone oli vapaana. Muutin sisään, ja myöhemmin meistä tuli pariskunta.

Kotimme sijaitsee 1920-luvulla rakennetussa kerrostalossa. Se on Vallilan ensimmäinen kivitalo, jonka rakennuttajat olivat tavallista työväkeä, kuten veturimiehiä, puuseppiä ja leskirouvia. He olivat kyllästyneet vuokra-asumisen surkeaan laatuun ja päättivät rakentaa asuinkorttelin, josta tuli asumismukavuuksiltaan monella tapaa vallankumouksellinen. Rakennuksen syvyys on vain yksitoista metriä ja asunnot ovat läpituulettuvia, valoisia ja väljiä. Kaikki huoneet ovat muodoltaan neliömäisiä ja samankokoisia. Sen ansiosta huonejärjestystä on helppo vaihtaa.

Kortteli on umpinainen ja keskellä on sisäpiha. Se muistuttaa roomalaisesta domus-periaatteesta eli ensin on katu, joka on julkinen tila ja sitä seuraa piha, joka on puolijulkinen. Vasta sen jälkeen astutaan sisään porrashuoneisiin ja yksityiseen tilaan.

07.03.2021

X