Aikuisen pojan huumeidenkäyttö estää Tanjaa elämästä omaa elämäänsä – Mikä neuvoksi?

Huumeidenkäyttö pilaa usein vähintään kaksi elämää: sekä narkomaanin että läheisen, joka yrittää auttaa häntä.

Teksti Kristiina Walstén

Kuvat iStockphoto

”Poikani käyttää huumeita. Hän jäi koukkuun kannabikseen jo 12–13-vuotiaana yhdestä ainoasta kerrasta. Vaikka hän on jo melkein kolmekymppinen mies, kannan tietysti hänestä yhä huolta. Olen yrittänyt auttaa hoitamalla hänen asioitaan, antanut rahaa ruokaan ja kuunnellut. Hän on ollut vuosia asunnoton, ja viime kesä meni vankilassa. Nyt hän asuu asuntolassa.

En ole voinut elää omaa elämääni yli kymmeneen vuoteen pojan tilanteen takia. Olen varmaankin läheisriippuvainen. Poika kaataa tunnekuormansa minun päälleni. Joskus olen vain antanut hänelle rahaa päästäkseni tilanteesta hetkellisesti eroon. En odota mitään poikani tulevaisuudelta, ehkä vain hautajaisia. Onko minulla oikeus elää omaa elämääni ja olla onnellinen siitä huolimatta, että poikani elämä on pilalla? Ja mistä saisin tukea tilanteeseeni?” kysyy Tanja, 53.

”Suoraan kysymykseen suora vastaus: Tanjalla on oikeus omaan elämään ja olla onnellinen.  Mutta sitä ennen hänen täytyy saada itselleen ulkopuolista apua,” aloittaa terveydenhoitaja, kehittämiskoordinaattori Anne Ovaska A-Klinikkasäätiöstä.

02.10.2021

X