Hyvinvointi

Tommy Hellsten kasvoi rakkaudettomassa kodissa, jossa oli alkoholismia – miten hän oppi päästämään irti katkeruudesta ja antamaan anteeksi?

Anteeksi antaminen vaatii, että hyväksyy oman ja toisten keskeneräisyyden. Kaikki on mahdollista antaa anteeksi, vaikkei kaikkea tarvitse hyväksyä.

Terapeutti, teologi, kirjailija ja kouluttaja Tommy Hellsten, 71, kertoo, miten voi välttyä katkeroitumiselta. Anteeksi antamisella on ollut suuri merkitys Tommyn elämässä.

1. Tutustu paremmin itseesi, ymmärrät keskeneräisyytesi

”Anteeksi antaminen on tärkeä taito, joka kannattaa opetella jo itsensä takia. Jos en anna anteeksi, sidon itseni katkeruuteen. Katkeruus taas estää olemasta onnellinen.

Anteeksi antamisen esteenä on ihmisen ego. Ego syntyy meissä lapsina, kun alamme kokea turvattomuutta. Näin syntyvä ego perustuu siis pelkoon ja kontrollin tarpeeseen.

Koska ego on omavoimaisuutta, itseriittoisuutta ja ylimielisyyttä, se ei halua antaa anteeksi – sehän olisi merkki heikkoudesta. Ego haluaa pitää kiinni oikeassa olemisesta. Se syyttää muita ja vetää ihmistä uhrin rooliin.

Aikuisena olemiseen kuuluu tietoisuus egosta ja sen pitäminen aisoissa. Kun olet tietoinen egostasi, se ei vie sinua. Jos et ole tietoinen egostasi, olet yhtä kuin egosi.

Tiedostaminen on avain hyvinvointiin, onnellisuuteen – ja kykyyn antaa anteeksi. Kun tutustuu paremmin itseensä, ymmärtää oman keskeneräisyytensä. Oikeassa olemisen pakkomielle karisee pois. Kun näkee vikoja peilikuvassaan, on helpompi olla tuomitsematta muita.”

Tommy Helsten
Anteeksi antamisella on ollut suuri merkitys Tommy Helstenin elämässä.

2. Päästin irti menneestä

”Anteeksi antaminen on ollut minulle keskinen teema henkisen kasvuni matkalla. Syvimmät haavani liittyvät lapsuuteeni. Kasvoin rakkaudettomassa kodissa, jossa oli alkoholismia ja työnarkomaniaa.

Äitini teki itsemurhan, kun olin 27-vuotias. Jo pienenä minuun iskostui ajatus siitä, etten ole minkään arvoinen. Näitä kokemuksia olen työstänyt itsekseni ja terapiassa.

Enää en tunne katkeruutta vanhempiani kohtaan. Vaikka en hyväksy kaikkia heidän tekojaan, ymmärrän heitä. He toimivat omasta keskeneräisyydestään käsin ja niiden eväiden voimalla, ­jotka he olivat saaneet elämäänsä. Minulla ei ole enää heitä kohtaan mitään anteeksi annettavaa. Olen päästänyt irti.

Kun vaimoni Carita Hellsten kuoli yllättäen kuusi vuotta sitten, kysyin aluksi itseltäni, miksi minulle kävi näin. Muutamassa päivässä ymmärsin, että tämä on ensimmäinen askel katkeruuteen. Käänsin kysymyksen mielessäni muotoon ’miksei minulle voisi käydä näin?’. Moni muukin menettää yllättäen puolisonsa. Minulla ei ole mitään erityistä oikeutta olla kokematta vaimoni kuolemaa. Näin leikkasin katkeruudelta siivet.

Oivalsin, että katkeruus ei koskaan ole asia, joka tapahtuu ihmiselle. Se on aina valinta.”

Lue myös: Pelottaako tai hävettääkö anteeksipyyntö? Näin opit pyytämään kunnolla anteeksi

3. Ota peiliksi toinen ihminen

”Anteeksi antamisen opettelu on prosessi, joka vaatii aikaa ja armollisuutta itseään kohtaan. Siihen liittyy vaihe, jolloin ihminen ei anna anteeksi. Ennen kuin voi päästää irti väärin kohtelusta, on tunnistettava ne tunteet, jotka itsessä sen myötä herää. Tässä kohtaa saattaa syyttää esimerkiksi vanhempiaan lapsuuden aikaisista tapahtumista.

Jotta voi antaa anteeksi, täytyy saada elää ­läpi vaihe, jolloin ei anna anteeksi. Silloin tarkastelee sitä jälkeä, jonka väärinkohtelu sai aikaan.

Usein tähän vaiheeseen tarvitsemme peiliksi toista ihmistä. Se voi olla terapeutti tai hyvä ystävä, jonka kanssa keskustella. Peilin tulee olla viisas ja luja ihminen, joka uskaltaa sanoa myös vaikeita asioita. Pelkkä myötäkarvaan silittäminen ei auta eteenpäin. Kun olet saanut ilmaista vihaasi, peilinä toimiva ihminen johdattelee sinut tarkastelemaan itseäsi ja omia reaktioitasi. Kun syyttely kääntyy ymmärrykseksi, anteeksianto tulee mahdolliseksi.

Minunkin kasvuni on tapahtunut vaivihkaa. Olen oppinut näkemään selkeämmin omat rajani. Tunnistan, milloin vika on itsessäni ja milloin olen väärän kohtelun kohteena.”

Piirroskuva naisesta, joka katsoo itseään käsipeilistä.
© Tiina Kälkäinen

4. Ymmärrä toisen teot

”Anteeksi antamisessa on oikeastaan kyse ymmärtämisestä. Kun ymmärtää toisen toimintaa, pystyy päästämään irti loukatuksi tulemisen tunteista.

Kaikkia ihmisen tekoja voidaan ymmärtää, vaikkei niitä voisi hyväksyä. Kaikki on siis mahdollista antaa anteeksi.

On selvää, että on olemassa vääriä tekoja. Esimerkiksi murha on kauhistuttava teko, jota ei voi hyväksyä. Silti ihminen voi ymmärtää myös murhaajaa.

Parhaimmillaan anteeksiantoa edeltää anteeksipyyntö ja aito katumus. Ihminen, joka pyytää anteeksi, osoittaa ymmärtävänsä tekonsa vaikutukset.

Mielessään on kuitenkin mahdollista antaa anteeksi myös sellaiselle ihmiselle, joka ei osoita katuvansa. Silloin voi ymmärtää sitä, että ihminen ei ymmärrä tekojensa seurauksia.

Kyky antaa anteeksi on merkki henkisestä kasvusta. Henkisessä kehityksessä pitkälle päässyt ihminen ymmärtää oman ja toisten keskeneräisyyden.”

Lue myös Anna.fi: Annatko helposti anteeksi vai katkeroidutko? Tämän se sinusta kertoo

5. Ruoki nöyryyttä ja hyväksy keskeneräisyys

”Tie anteeksiantoon kulkee tietoiseksi tulemisen kautta. Tärkeimmät tietoisuustaidot ovat kyky olla läsnä, vastuun ottaminen omista tunteista ja nöyryys. Sen sijaan että tutkisi jatkuvasti muita ihmisiä ja olosuhteita tietoinen ihminen kääntää katseen itseensä. Kun alkaa muiden käytöksen sijaan tutkia omia reaktioitaan, syntyy tuloksia.

Tietoinen ihminen lakkaa olemasta uhri, sillä hän ymmärtää olevansa toimija, ei toiminnan kohde. Hän ei enää makaa lattialla ihmettelemässä, miksi naama on täynnä jalanjälkiä. Törmätessään seinään hän ei syytä seinää siitä, että se on väärässä paikassa.

Tietoinen ihminen tajuaa, että toisia ei voi muuttaa. Siksi hän keskittyy muuttamaan omaa ajatteluaan.

Tietoiseksi kasvamiseen ei ole olemassa valmista työkalupakkia. Kyse on pikemminkin elämälle ja kasvulle antautumisesta. Ennen kaikkea ­kyse on nöyryydestä: tiedän olevani keskeneräinen ja hyväksyn sen. Hyväksyn myös toiset sellaisina kuin he ovat.”

Lue myös Seura.fi: Pitääkö äidille antaa aina anteeksi?

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 6/23.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tommy Hellsten kasvoi rakkaudettomassa kodissa, jossa oli alkoholismia – miten hän oppi päästämään irti katkeruudesta ja antamaan anteeksi?

Lukija174020

Tommy Hellstenillä on ollut kovia koettelemuksia molempien vanhempien puolelta ja vielä puolisonkin menettäminen. Voi sanoa, että vahvasti häntä on kannettu tuon kaiken kestäneenä. Rakkaus se on joka pelastaa ja se tulee ihan itseltään Jumalalta Jeesuksen meitä kohtaan osoittaman veriuhrin kautta. Kun on saanut anteksi ja sen myötä rakkauden, niin voi oppia rakastamaan itseään ja tosiaan hyväksyen ja ymmätäen anteeksiantaen, jakamaan rakkautta. Tälle rakkaudelle ei ole mittaa , eikä määrää.terveisin: Rakkaudettoman ja hyväksymistä ja näkemistä vaille jäänyt , mutta pelastettu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.