Kodinhoito

Kynttilät, sähkölaitteet, palovaroitin... Näin pidät huolta paloturvallisuudesta ja ehkäiset tulipalot kotonasi

Arvaatko, mikä on suurin syypää joulunajan tulipaloihin?

Joulukoristeluiden keskellä on hyvä uhrata ajatus jos toinenkin kodin paloturvallisuuden miettimiselle. Kynttilät ovat perinteinen ja kaunis koriste pimeässä talvi-illassa, mutta ne sijoitetaan usein jopa hengenvaarallisille paikoille.

”Joulunajan tulipaloihin syypäänä on yleensä kynttilä”, Helsingin vapaapalokunnan päällikkö Kauko Köykkäri sanoo.

”Kynttilä on laitettu palavalle alustalle, kuten suoraan pöydälle, pöytäliinalle tai liian lähelle verhoja, jotka ikkunaa avattaessa heilahtavat liekkiin. Myös lemmikkieläimet tai lapset voivat leikkiessään kaataa kynttilän.”

Lue myös: Steariinin poisto kotikonstein – näin saat steariinin pois kankaista ja kodin pinnoilta

Paloturvallisuus on tärkeä pitää mielessä, kun polttaa kynttilöitä.
Kuva: Tommi Tuomi

Älä unohda palovaroitinta

Monesti palovaroitin otetaan irti katosta kinkunpaiston ajaksi, jotta vältyttäisiin turhilta hälytyksiltä. Joulukiireissä varoittimen takaisinlaitto kuitenkin helposti unohtuu. Kaikkein huolestuttavin yhdistelmä syntyy, kun nukkumaan mentäessä jätetään sekä kynttilät valvomatta palamaan että palovaroitin lojumaan pöydälle.

Lue myös: Haluatko valoa pimeyden keskelle? – Kauneimmat kynttilälyhdyt kattoon, seinälle ja pöydälle

Lautanen on hyvä kynttilänalusta

Kynttilän paloturvalliseksi alustaksi käyvät palopäällikön mukaan kiviset pannunaluslevyt tai ihan tavalliset kahvikupin aluslautasetkin. Posliiniset lautaset eristävät hyvin lämpöä ja kestävät myös kynttilästä vapautuvan kuumuuden.

Melko turvalliset tuikkukynttilät muuttuvat vaarallisiksi, jos niitä laitetaan liian monta vierekkäin, sillä ne tuottavat paljon lämpöä. Jos tuikkuja on paljon, Köykkäri suosittelee laittamaan ne kellumaan veteen isoon vatiin. Yksittäisen tuikun voi laittaa kellumaan myös vesilasiin. Se on sekä turvallinen että kaunis ratkaisu.

”Mihin tahansa tuikkuja laittaakin, niiden kokonaismäärää kannattaa pitää silmällä. Steariini voi pahimmillaan olla jopa 250-asteista. Jos siihen roiskahtaa tai heitetään vettä, käy kuin palavan rasvakattilan kanssa: siitä pamahtaa iso liekkipatsas ylöspäin.”

Lue myös: Koristele kynttiläpullo havuilla

Etenkin jouluna paloturvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota, koska kynttilöitä poltetaan paljon.
Kuva: Ari Heinonen

Sammutuspeite on vakiovaruste 

Kynttilöiden ohella myös sähkölaitteiden kanssa on oltava tarkkaavainen – etenkin kun jouluna niiden käyttö on tavallista kiivaampaa.

Varsinkaan televisiopalot eivät ole Suomessa mitenkään poikkeuksellisia. Niiden sammuttamiseen on lämmön ja sähkön tehokkaasti eristävä sammutuspeite suositeltava valinta.

”Jos taloudessa ei vielä ole sammutuspeitettä, joulupukille kannattaa laittaa toivomus – mielellään vaikka vähän etukäteen”, Köykkäri kehottaa.

”Sammutuspeite kuuluu nykyaikana joka talouteen, eikä se vaadi huoltoa ja tarkastuksia. Tietysti sen käyttöä on hyvä opetella etukäteen.”

Sammutuspeitteitä on saatavilla erikokoisia. Köykkärin mukaan televisiopaloon riittävä turvallinen sammutuspeite on vähintään 1,80 x 2 metrin kokoinen.

”Jos pienikin tulipalo pääsee syttymään, soittakaa hätänumeroon 112 ja pyytäkää tulemaan tarkistamaan, ettei mitään ole jäänyt kytemään. Sitä, että kotona on tulipalo ollut, ei kannata enää siinä vaiheessa yhtään hävetä.”

Lue myös: Tee itse kynttiläpidike

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kynttilät, sähkölaitteet, palovaroitin... Näin pidät huolta paloturvallisuudesta ja ehkäiset tulipalot kotonasi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.