Kodinhoito

Pienen kylpyhuoneen säilytysratkaisut tuottavat monelle päänvaivaa – nämä ammattijärjestäjien vinkit tuovat asiaan helpotusta

Pieni kylpyhuone tilavamman tuntuiseksi, kyllä kiitos! Erilaiset sisutus- ja säilytysratkaisut auttavat tilanpuutteen kanssa tuskailevia.

Etenkin monen kerrostalossa asuvan kylpyhuone on usein aivan liian pieni tarpeisiin nähden, eikä kodin pinta-ala tai vuokrasopimus anna periksi lisätilan rakentamiselle. Pienen kylpyhuoneen säilytysratkaisut on kehitettävä olemassa oleviin neliöihin.

Onneksi pienen kylpyhuoneen toimivuutta voi parantaa huomattavasti. Kotiliesi kysyi kahdelta ammattijärjestäjältä miten. Tiina Vihervaara ja Kiiki Vento antavat parhaat vinkit siihen, miten turhauttavasta tilanteesta voi selvitä ilman mittavaa remonttia tai uuden asunnon etsintää.

Minimoi tavaran määrä

Ammattijärjestäjä Tiina Vihervaara huomauttaa, että kylpyhuoneessa kannattaa aina säilyttää vain päivittäisessä käytössä olevia tavaroita, kuten esimerkiksi arkikäytössä olevaa kosmetiikkaa. Käyttämättä jäänyt ja vanhentunut kosmetiikka on fiksua heittää pois.

”Varapyyhkeet ja vastaavat säilyttäisin itse toisaalla. Jos jotain tuotteita on lukumääräisesti useita, tee varasto jonnekin muualle esimerkiksi vaate- tai siivouskomeroon”, Vihervaara neuvoo.

Ammattijärjestäjä Kiiki Vento on samaa mieltä. Hän suosittelee pitämään tilassa vain sen, mitä tarvitset.

”Älä säilytä pienessä wc-tilassa isoja säkkejä vessapaperia vaan muutama rulla kerrallaan”, Vento sanoo.

Pienen kylpyhuoneen säilytysratkaisut.
Vento vinkkaa, että pytyn viereen saattaa myös mahtua kori lattialle, jossa voi säilyttää sopiva määrä wc-paperirullia. © Ari Heinonen

Etsi jokaiselle tavaralle oma paikka

Mikäli karsimisen jälkeen tavaraa tuntuu edelleen riittävän, on jokaiselle esineelle hyvä etsiä kylpyhuoneesta oma paikkansa, neuvoo Vihervaara. Tämä helpottaa järjestyksen ylläpitämistä silloin, kun tavaraa on paljon suhteessa säilytystilaan.

Vihervaara vinkkaa esimerkiksi erottelemaan eri perheenjäsenten käyttämät tavarat omille hyllyilleen tai omiin laatikoihin. Tämä auttaa järjestyksen ylläpitoa ja kaikki löytävät omat tarvikkeensa helpommin.

”Kategorisoi tuotteet, säilytä samanlaiset tuotteet yhdessä. Sijoita pienet tavarat, kuten hiuspinnit ja ponnarit tai kaikki kynsilakkapullot, pieneen laatikkoon”, Vihervaara neuvoo.

”Altaan alla oleviin laatikoihin tai kaappeihin on hyvä sijoittaa erillisiä säilytyslaatikoita niin, että ne ovat kyseisille tavaroille tarkoituksenmukaisen kokoisia. Näin tavarat pysyvät niissä järjestyksessä ja niitä on helpompi löytää käytettäviksi”, Vento komppaa.

Pienen kylpyhuoneen säilytysratkaisut: Ota kaikki tila hyötykäyttöön

Toisinaan säilytystilaa voi löytää sellaisista paikoista, jotka eivät heti tule mieleen. Vento vinkkaa hyödyntämään esimerkiksi vessanpöntön takana olevaa seinää, mikäli tarvetta lisäsäilytysratkaisuille ilmenee.

”Hyödynnä tila vessanpöntön takana lisäämällä esimerkiksi avohyllyjä. Seinälle kannattaa muutenkin kiinnittää mahdollisuuksien mukaan muun muassa koukkuja lisätilan saamiseksi”, Vento listaa.

Vento vinkkaa, että kylpyhuoneen ovea voi hyödyntää ripustamalla siihen pyyhetelineen tai koreja hiustarvikkeille ja muille pienille esineille.

”Kannattaa pohtia, voisiko esimerkiksi sivusta täytettävän pesukoneen päällistä hyödyntää säilytystilana”, Vihervaara lisää.

Pienen vessan säilytysratkaisut.
Seinille tai oveen lisätyt koukut ja korit tuovat lisää säilytystilaa. © Ari Heinonen

Tee pienestäkin tilasta viihtyisä

Vento huomauttaa, että harmonialla ja siisteydellä on paljon merkitystä sen kannalta, kuinka tilavana tila näyttäytyy. Yhtenäisellä värisävyllä saadaan avaruutta ja harmoniaa tilaan, ja peilit ja valot luovat illuusiota todellista suuremmasta tilasta.

”Esimerkiksi jo kertaalleen mainituille lisähyllyille voi laittaa vaikka huonekasveja, sillä ne tekevät ilmeelle paljon”, Vento kannustaa.

”Kirpputoreilta saattaa löytää erilaisia vanhoja puisia laatikoita tai pieniä pöydälle sijoitettavia arkistolaatikostoja ja vastaavia, joilla saat käytännöllisyyden lisäksi kivan persoonallisen ilmeen”, Vihervaara lisää.

Lue myös Anna.fi: Some on täynnä ”shelfie”-kuvia ihanista kylppärikaapeista ojennuksessa – tätä on ryönän todellisuus Tiinan, Emman ja Tinkan vessojen hyllyillä 

Pienen kylpyhuoneen sisutus.
Peili luo illuusion isommasta tilasta. © Mirva Kakko

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pienen kylpyhuoneen säilytysratkaisut tuottavat monelle päänvaivaa – nämä ammattijärjestäjien vinkit tuovat asiaan helpotusta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.