Mustaherukka-macaronit
Mustaherukka-macaronit täytetään valkosuklaalla ja mustaherukoilla. Ranskalaisten leivosluomusten teko vaatii tarkkuutta ja malttia. Käytä macaronien värittämiseen pastavärejä eli geelimäisiä elintarvikevärejä. Huomaa, että värit saattavat muuttaa ratkaisevasti valkuaisvaahdon koostumusta.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 30 annosta
- Gluteeniton
- Kasvis
Ainekset
Taikina:
- 3 kananmunanvalkuaista
- 1 dl sokeria
- 4 rkl vettä
- 3 dl hienojakoista mantelijauhoa (Risenta)
- 2.5 dl tomusokeria
- tippa punaista ja sinistä pastaväriä
Täyte
- 50 g valkosuklaata
- 1 dl kuohukermaa
- 4 rkl mustaherukoita
Valmistusohje
1. Valmista ensin täyte. Rouhi suklaa hienoksi. Kuumenna kerma kattilassa kiehumispisteeseen. Nosta kattila syrjään ja lisää joukkoon suklaarouhe. Sekoita tasaiseksi. Painele herukat haarukan avulla siivilässä niin, että sose valuu kermaseoksen joukkoon. Sekoita täyte tasaiseksi. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin noin 4 tunniksi tai yön yli.
2. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunanvalkuaiset teräskulhossa sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Mittaa kattilaan sokeri ja vesi. Keitä sokerilientä, kunnes lämpötila saavuttaa digitaali-mittarilla mitattuna tasan 116-astetta. Ole tarkkana, koska lämpötila nousee hetkessä ja helposti monella asteella.
3. Lisää kuuma sokeriliemi valkuaisvaahtoon ohuena nauhana, samalla koko ajan sähkövatkaimella vatkaten. Jatka vatkaamista noin 5 minuuttia, kunnes vaahto on tukevaa ja jäähtynyttä.
4. Yhdistä mantelijauhe ja tomusokeri. Siivilöi seos valkuais-sokerivaahtoon vähän kerrallaan ja varovaisesti nuolijalla samalla käännellen tasaiseksi taikinaksi. Kaavi taikina pursotinpussiin ja leikkaa pussin kärkeen kunnon reikä. Pursota leivinpaperoiduille uunipelleille kolikon kokoisia kekoja noin 60 kpl. Jätä hieman leviämisvaraa. Kopauta peltejä muutaman kerran, jotta leivosten pinta tasoittuu.
5. Anna macaronien levätä 30 minuuttia. Paista leivospohjia 150-asteisen uunin keskitasolla 15 minuuttia. Anna macaronien jäähtyä. Irrota pohjat varovasti lastalla.
6. Vaahdota täyteseos ja täytä juuri ennen tarjoilua. Säilö mustaherukka-macaroneja vuorokausi jääkaapissa. Täyttämättömät macaron-pohjat säilyvät huoneenlämmössä tiiviissä rasiassa.
Katso myös: Vaaleanpunaiset Macaronit
Kommentoi
Kommentoi juttua: Mustaherukka-macaronit