Quiche Lorraine (kinkku-juustopiirakka)
Quiche Lorraine eli kinkkujuustopiirakka on klassikko, josta on monia muunnelmia. Perinteisissä versioissa piirakan täytteeksi lisätään sakeaa kermaa, munia ja pekonia, muttei juustoa. Quicheen voi kuitenkin lisätä lähes mitä tahansa, mikä sopii yhteen kananmunien ja kerman kanssa, jokainen voi tehdä omat yhdistelmänsä. Täyte kaadetaan voitaikinakuoreen ja paistetaan uunissa kuohkeaksi ja kullanruskeaksi. Nappaa tästä talteen Himahella-blogin Tiinan mehevä palvikinkulla, purjosipulilla, kananmunilla ja ranskankermalla täytetyn ja muskottipähkinällä maustetun herkullisen Quiche Lorraine -piiraan ohje, jolla onnistut varmasti. Tarjoa Quiche Lorraine lämpöisenä raikkaan salaatin kanssa.
Ainekset
pohja:
- 200 g voita tai margariinia
- 4 dl vehnäjauhoja
- noin 3 rkl Kylmää vettä
täyte:
- noin 300 g (2-4 kpl) purjoa
- 2 rkl öljyä
- 250-300 g palvikinkkua
- 3 kananmunaa
- noin 2 dl kermaa
- 2 dl ranskankermaa
- 3 dl juustoraastetta
- 2 rkl silputtua tuoretta basilikaa
- ripaus mustapippuria
- ripaus muskottipähkinää
Valmistusohje
1. Nypi rasva ja jauhot murumaiseksi. Lisää kylmää vettä ja sekoita ainekset nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa taikinaa.
2. Levitä taikina piirakkavuokaan (suorakaiteen muotoisen vuoan koko noin 23 x 25 cm tai pyöreän vuoan halkaisija noin 24 cm). Laita pohja jääkaappiin odottamaan.
3. Pese, halkaise ja leikkaa purjo ohuiksi puolirenkaiksi. Kuumenna tilkka öljyä ja kääntele purjosilppua pannussa, kunnes se pehmenee ja maku mietonee. Mausta ja jäähdytä.
4. Leikkaa kinkku ja juusto pieniksi kuutioiksi tai viipaleiksi ja levitä piirakkapohjalle purjon kanssa.
5. Sekoita kananmunat, kerma ja ranskankerma ja mausteet. Kaada seos piirakan päälle.
6. Paista piirakka 200 asteessa 35-40 minuuttia aluksi uunin alimmalla ritilätasolla, niin pohja kypsyy rapeaksi. Jos pinta ei saa tarpeeksi väriä, siirrä piirakka kypsymisen loppuvaiheessa ylemmälle ritilätasolle. Tarjoa Quiche Lorraine lämpöisenä raikkaan salaatin kanssa.
Katso myös videolta miten Himahellan suolainen piirakka tehdään!
Kommentoi
Kommentoi juttua: Quiche Lorraine (kinkku-juustopiirakka)