Lucia sai oman leivoksen – valkosuklaaliekit kruunaavat tyylikkään nimikkoleivoksen
Fazer Café Kluuvikadun ja Folkhälsanin yhteistyön tuloksena syntyi Lucia-leivos, joka tuo valonpilkahduksen pimeyden keskelle. Kondiittorimestari Eero Paulamäki kertoo, millaisista aineksista leivos rakentuu.
Lucia-neito tuo valoa vuoden synkimmän ajan keskelle, ja nyt hän on saanut oman leivoksensa. Fazerin kondiittorimestari Eero Paulamäen suunnittelema Lucia-leivos on oodi pimeyden keskellä pilkahtavalle valolle. Leivos on Fazer Café Kluuvikadun ja Folkhälsanin yhteistyön tuotos.
”Lucia-leivos on oma tulkintani siitä, mitä Lucia on. Valoisuutta, puhtautta, raikkautta”, Eero Paulamäki kuvailee leivosta.
”Sekä minulle että Folkhälsanille oli myös erityisen tärkeää, että leivoksessa käytetään kotimaisia raaka-aineita, kuten puolukoita.”
Lue myös: Lucia-pullat tuoksuvat sahramilta – näin leivot klassiset joulupullat!
Jotakin valkoista, jotakin punaista ja pilkahdus valoa
Lucia-neidon asuun kuuluu perinteisesti valkoinen puku, puolukan varvuista tehty kynttiläkruunu ja kirkkaanpunainen vyö. Lucian puku toistuu niin ikään leivoksessa – vaalea leivos kätkee valkoisen juustokakkumoussen sisään kirpsakan puolukkahillosydämen ja valuvaa kinuskia. Kaiken pohjana on punainen masariinipohja ja leivoksen viimeistelevät käsintehdyt, värjätyt valkosuklaaliekit.
Ensimmäisellä lusikallisella suuhun osuu samettista ja raikasta juustokakkumoussea sekä red velvet -kakkua muistuttavaa punertavaa mantelimassapohjaa. Toisella lusikallisella syöjä pääsee jo leivoksen sydämeen – itse keitettyyn puolukkaiseen hilloon, jota ympäröi veden kielellelle tuova kiiltelevä kinuski.
Paulamäki kertoo, että kinuski on lisätty leivokseen erityisesti perheen pienimpien mieliksi. Näin leivoksen makumaailma ei ole pelkästään aikuiseen makuun.
Lucia-leivos: tuotoista lahjoitetaan euro lapsiperheiden hyväksi
Lucia tuo ihmisille joulun alla toivoa, lämpöä ja valoa. Suomen Lucia kruunataan Tuomiokirkossa 13. joulukuuta kello 17, ja juhla lähetetään suoraan televisiossa. Koronapandemian vuoksi osa perinteisistä juhlallisuuksista, kuten Helsingin Tuomiokirkolta starttaava Lucia-kulkue, jäävät kuitenkin tänä vuonna toteutumatta.
Lucia-leivoksen tärkein tehtävä onkin tuoda iloa synkkään pandemiansävytteiseen talveen. Fazer lahjoittaa jokaisesta myydystä leivoksesta euron Folkhälsanin Lucia-keräykseen. Keräyksen tuotoilla tuetaan lapsiperheitä, joilla on erilaisia haasteita arjessaan.
”Kaiken tämän vuoden tuoman kurjuuden ja negatiivisen uutisoinnin keskellä on kiva ilahduttaa ihmisiä edes pienellä tavalla, on se sitten pieni kaunis leivos tai pieni summa hyväntekeväisyyteen”, Eero Paulamäki sanoo.
Lue myös Seura.fi: Köyhien perheiden avun tarve on kasvanut koronakeväänä – Näin sinäkin voit auttaa vähävaraisia ja kriisin kohdanneita perheitä
Leivoksella on myös henkilökohtainen merkitys sen suunnitelleelle Paulamäelle.
”Olen itse elänyt vaikean nuoruuden. Olen lama-ajan lapsi ja pikkuskidinä kotona oli vähän kaikenlaista murhetta. Sanotaanko, että tie on ollut pitkä ja kivinen. Senkin takia minusta on niin hieno juttu, jos voimme tuoda ihmisille edes pienen ilonpilkahduksen.”
Paulamäki toivookin, että Lucia-leivos pääsee suomalaisten sydämeen.
”Nyt jo edesmennyt oppi-isäni opetti minulle aikoinaan suuren viisauden. Ulkonäön avulla asiakas ostaa tuotteen ensimmäistä kertaa, mutta maku saa palaamaan. Sitä mantraa olen pyrkinyt tässäkin noudattamaan.”
Kommentoi
Kommentoi juttua: Lucia sai oman leivoksen – valkosuklaaliekit kruunaavat tyylikkään nimikkoleivoksen