Lucia-pulla

Lucia-pullat tuoksuvat sahramilta – näin leivot klassiset joulupullat!

Pohjoismaiseen perinteeseen kuuluu tapa leipoa sahraminkeltaisia, kierteiksi muovattuja Lucia- eli lussekatt-pullia juhlapöytään Lucianpäivänä 13.12.

Lucian päivä (13.12.) on valon juhla, jota seuraa vuoden pisin yö. Lucian päivänä ja jouluna syödään sahramin keltaisia Lucia-pullia eli lussekatteja, jotka uskomuksen mukaan tuovat hyvää onnea ja karkoittavat kissan pukuun pukeutuneen paholaisen.

Muodokkaat Lucia-pullat

Klassiset joulupullamallit ja niiden nimet tulevat saksalaisesta ja pohjoismaisesta muinaistarustosta. Monet pullat on muovattu kierteisiksi. Klassinen hannunvaakuna on onnea ja suojelusta tuova ikivanha riimumerkki.

lucia-pullat

Rullaamalla taikinanauhojen päät vastakkaisiin suuntiin syntyy ässän muotoisia jouluporsaita. Rullaamalla nauhojen päät samaan suuntaan syntyy kierrepullia, joita voit asettaa kaksi kierteettömältä sivultaan vastakkain joulupullaksi.

lucia-pullat

Kun kierrepullat asettaa ristikkäin, syntyy Hannun vaakuna, jota myös kultavaunuiksi kutsutaan. Ristikkäin solmittu taikinanauha on nimeltään sotilaspoika.

lucia-pullat

Kierteisistä pullista voi muovata Lucian kruunun ja eri mittaisista kierrenauhoista papin tukan tai parran.

lucia-pullat

Säteittäin asetetuista kierteistä syntyy vuodenpyörää muistuttava joulupulla. Soikean pullapalan ylle muovatut kierteet tekevät pullasta sarvipäisen pukin.

Lisää vinkkejä joululeivontaan:
Joulupulla x 10
Joulun parhaat pikkuleivät
Uudet ja perinteiset joululeivonnaiset
Jouluinen täytekakku x 5
Ruoka.fi: Joulun parhaat suklaakakut

Kuvitus: Kati Vuorento

Keskustelu

Kommentoi juttua: Lucia-pullat tuoksuvat sahramilta – näin leivot klassiset joulupullat!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X