Ruoka

Miten kuorruttaa kakku? Katso täydellinen opas juhlien kauneimpiin kuorrutuksiin – vinkit ja reseptit

Miten kuorruttaa kakku niin, että se näyttää upealta ja myös kestää juhlapöydässä näyttävän näköisenä? Listasimme eri kuorrutevaihtoehdot sekä vinkit valintaan ja valmistukseen.

Miten kuorruttaa kakku, saatat tuskailla juhlien lähestyessä. Tärkein asia on, että kakku maistuu herkulliselle. Kaunis ulkonäkö ei tosin yhtään huononna makua, joten myös ulkonäköön kannattaa panostaa. Kakun voi kuorruttaa esimerkiksi kermavaahdolla, erilaisilla kreemeillä tai kaulittavilla kuorrutteilla.

Listasimme erilaistet kuorrutusvaihtoehdot sekä niiden edut ja valmistusvinkit. Näillä kuorrutusvinkeillä kakku on taatusti juhlapöydän puheenaihe.

Perinteinen tapa kuorruttaa kakku: Kermakuorrutus

Perinteisin ja todennäköisesti vaivattomin tapa kuorruttaa kakku, on käyttää kermavaahtoa ja makeuttaa se maun mukaan sokerilla. Vispikerma on kuohukermaa turvallisempi vaihtoehto, sillä se ei mene helposti voiksi eli vatkaudu yli. Lisäksi siitä saa kuohukermaa valkoisemman ja hieman kestävämmän vaahdon. 

Etenkään kesähelteellä kermavaahto ei kuitenkaan kestä kauniina kovin pitkään. Hieman jämäkämmän vaahdon saat, kun yhdistät kerman kanssa rahkaa tai tuorejuustoa, kuten mascarponea. Myös vaniljakreemijauhe auttaa jämäköittämään vaahdon. Kahta desilitraa vispikermaa kohden lisätään puoli ruokalusikallista vaniljakreemijauhetta ja ruokalusikallinen sokeria. Jämäkästä kermavaahdosta saa myös kauniit pursotukset kakun pintaan. 

Lämpötila vaikuttaa vaahdon tilavuuteen, joten kerma tulisi aina vatkata jääkaappikylmänä. Kermavaahtoa voi myös maustaa esimerkiksi vaniljasokerilla tai värjätä pastaväreillä mieleisekseen. 

Miten kuorruttaa kakku kauniisti kermavaahdolla? Kermavaahtoa käytettäessä, kannattaa kakun pintaan levittää tarttumapinnaksi murukerros. Murukerroksella tarkoitetaan ohutta kermavaahtokerrosta, joka pitää samalla kakkumurut pois pintakermasta sekä kiinnittää pursotukset paremmin kakkuun kiinni.

Käytä kerman levitykseen sopivan kokoista palettiveistä, jonka avulla saat kakun pinnasta sileän tasaisen. Kakun pinnan ja reunat voi halutessaan vielä viimeistellä koristeluraapalla tai koristeveistäjällä.

Ohje: Kermakuorrutus kakkuun

Kestävä kakun kuorrutus voikreemillä 

Juhlissa kuorrutetut kakut seisovat pöydässä useammankin tunnin. Kuorrutuksen ja pursotusten pitää pysyä kasassa eikä se saa valua. Miten siis kuorruttaa kakku niin, että se kestää juhlissa useamman tunnin?

Kermakuorrutusta parempi vaihtoehto on klassinen voikreemi. Voi-pohjainen kreemi kovettuu kylmässä, mikä tekee pursotuksista kestävämpiä. Siksi kreemi soveltuu loistavasti kakun kuorrutukseen esimerkiksi ganachen alle. Lisäksi voikreemiä on helppo muokata liukuvärjäykseen ja se pysyy tyylikkäänä myös lämpimällä.

Täydellisen ja monipuolisen voikreemin koostumus on vaalea, kuohkea ja silkkinen. Voikreemikin voi olla kevyt kun sen maustaa raikkaaksi ja malttaa vatkata oikein. Voikreemi on myös hyvin monikäyttöinen. Kakkujen kuorrutuksen ja pursotusten lisäksi sitä voi käyttää esimerkiksi kuppikakkujen kuorrutteena tai kääretortun tai vaikkapa macaron-leivosten täytteenä.

Voikreemiä valmistettaessa tärkeää on, että voi on oikean lämpöistä. Voi ei saa olla liian kylmää, mutta ei myöskään liian pehmeää. Lisäksi sitä pitää myös malttaa vatkata riittävän kauan. Kuohkea, vaalea ja notkea kreemi on helppo levittää jääkaappikylmän kakun päälle palettiveistä apuna käyttäen.

Aloita voikreemin valmistus vatkaamalla huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi. Vaahto on valmista, kun voin väri vaalenee ja seos kuohkeutuu. Tähän menee useampi minuutti. Lisää sitten tomusokeria pienissä erissä koko ajan vatkaten ja jatka vatkaamista useampi minuutti. Lisää lopuksi kylmä maito ja jatka vielä vatkaamista. Valmis voikreemi on kuohkeaa, vaaleaa, silkkistä eikä se maistu voilta. Valmiin voikreemin vatkaamiseen menee kokonaisuudessa ainakin 10 minuuttia. 

Voikreemiä voi maustaa oman maun ja mielikuvituksen mukaan lisäämällä kreemiin  esimerkiksi kanelia, hunajaa, aromeja, marjajauheita tai sitruunan kuorta. Oikeastaan kreemiä voi maustaa melkein millä vain. Nestemäisiä aineita ei kuitenkaan kannata käyttää, jotta kreemi ei juoksetu.

Vegaanisen voikreemin voi valmistaa maidottomasta leivontamargariinista ja kasvijuomasta samaan tapaan.

Miten kuorruttaa kakku marenki-voikreemillä?

Kun haluat jämäkän kreemin kakun kuorrutteeksi, ganachen alle tai kun teet vaikkapa nakukakun, jonka pinta saa jäädä rosoiseksi, valitse kakun kuorrutteeksi marenki-voikreemi

Marenkikreemin koostumus on erittäin kevyt ja sileä. Monien mielestä sen maku on myös parempi kuin perinteisen voikreemin. Se sopii paitsi kakun kuorrutukseen, myös pursotukseen ja koristeluun. 

Marenki-voikreemin etuihin kuuluu juurikin sen kestävyys ja maku, mutta sen valmistus vaatii kuitenkin hieman taitoa ja tarkkuutta. 

Perinteisesti marenki-voikreemi valmistetaan kananmunan valkuaisista, sokerista ja voista, mutta tarvittaessa sen voi valmistaa vaikka vegaanisena maidottomasta leivontamargariinista sekä säilykekikherneiden liemestä eli aquafabasta. 

Tärkeää marenkivoikreemin valmistuksessa on, että kreemiin käytetty voi on huoneenlämpöistä, joten se pitää muistaa nostaa pehmenemään pöydälle vähintään pari tuntia ennen leivontaa. Valkuaisten joukkoon ei myöskään saa eksyä tippaakaan keltuaista, muuten valkuaisvaahto ei vatkaudu jämäkäksi. 

Marenki-voikreemin valmistukseen tarvitset sähkövatkaimen sekä lämpömittarin. Vatkaa ensin valkuaisia ja sokeria lämpimässä vesihauteessa, kunnes vaahto on 58-60 asteista ja sokeri on sulanut vaahtoon. Vesi ei saa kuumentaa kulhon pohjaa liikaa, muuten sokeri ja valkuaiset palavat kiinni kulhoon. Myöskään vettä tai vesihöyryä ei saa päästä kulhoon. 

Jäähdytä vaahto 28 asteiseksi ja lisää sitten pehmeitä huoneenlämpöisiä voikuutioita yksi kerrallaan koko ajan sähkövatkaimella vatkaten, kunnes kaikki voi on käytetty ja seos on sileää.

Marenki-voikreemin voi halutessaan maustaa lukuisilla eri tavoilla: aromeilla, hunajalla, kaakaolla tai vaikkapa marjajauheilla. Voit myös väräjätä kreemin tai osan siitä pastaväreillä.

Miten kuorruttaa kakku marenkikreemillä? 

Italialainen marenkikuorrutus on todella kestävä ja se on täysin maidoton, joten se on hyvä vaihtoehto maidottomaan kakkuun. Italialainen marenki on myös monen kondiittorin suosikkikuorrutus.

Italialaisen marenkikreemin valmistusta varten tarvitset yleiskoneen sekä lämpömittarin. Marenkikreemi valmistuu lisäämällä kovaksi vatkatun valkuaisvaahdon joukkoon 120-asteista sokerilientä ohuena nauhana samalla koko ajan vatkaten. Kun kaikki sokeriliemi on käytetty, vatkaustehoa pienennetään, mutta  vatkaamista jatketaan keskeytyksettä pienellä teholla, kunnes massa on huoneenlämpöistä. Valmis italialainen marenki on notkeaa ja kiiltävää. 

Marekinkreemin voi levittää tai pursottaa piirakan tai kakun päälle sellaisenaan. Se ei tarvitse erillistä kypsennystä uunissa, sillä kuuma sokeriliemi kypsentää kananmunan eli marenkimassa on jo valmiiksi kypsää. Halutessaan pintaan saa kauniin paahteisen värin grillivastusten alla tai kaasupolttimella. 

Valmiin marenkimassan voi säilöä rasiassa tai pursotinpussissa jääkaapissa pari päivää. Sen voi myös pakastaa.

Miten kuorruttaa kakku kaulittavilla kuorrutteilla eli sokerimassalla, marsipaanilla tai kaulintamassalla?

Erilaisten kreemien lisäksi kakun voi kuorruttaa myös erilaisilla valmiilla, kaulittavilla massoilla, kuten sokeri- tai kaulintamassalla tai marsipaanilla. Kaulittava kuorrute on tuttu esimerkiksi klassisen prinsessakakun pinnalta. 

Kaulittavan kuorrutteen alle eli kakun pintaan kannattaa valmistaa ohut kerros voikreemiä, jolloin kuorrute on helpompi levittää ja se myös pysyy paremmin paikallaan.

Kaulittava kuorrute kaulitaan leivonta-alustan päällä. Tarvittaessa voit öljytä alustan kevyesti tai vaihtoehtoisesti käyttää tomusokeria välissä. Tomusokeri kuitenkin kuivattaa massaa, joten sen käyttöä kannattaa vältellä. Hyvästä silikonialustasta massa irtoaa ilman öljyämistä tai tomusokerointiakin. 

Nosta kuorrute kaulimen avulla kakun päälle ja silottele pinta käsin tai kakun silottajalla. Siloittajan avulla kakun pintaan ei jää käden jälkiä ja pinnasta tulee tasainen ja tiivis. Leikkaa ylimääräiset massat pois ja viimeistele kakku koristeilla. 

Valmiissa sokerikuorrutteissa on paljon upeita värisävyjä mutta voit myös värjätä valkoista kuorrutetta pastaväreillä.

Lue myös Anna.fi: Mansikkakakun koristelu marjoilla ja kukkasilla – näin koristelet kakkusi kahvipöydän katseenvangitsijaksi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten kuorruttaa kakku? Katso täydellinen opas juhlien kauneimpiin kuorrutuksiin – vinkit ja reseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.