Terveys

Nivuskipu rauhoittuu oikealla hoidolla – lääkäri kertoo, mistä vaiva johtuu ja mikä kipua helpottaa

Ortopedi kertoo, mistä nivuskipu voi johtua ja milloin kivun vuoksi on syytä hakeutua lääkäriin.

Nivuskipu on ikävä vaiva, mutta mistä se oikein johtuu? Nivuskivun taustalla on tavallisesti lonkkaniveleen ja lonkkaa ympäröiviin jänteisiin liittyvät ongelmat, linjaa ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Matti Seppänen Terveystalosta. 

Kipuun voi liittyä myös rutinaa tai napsahtava ääni, joka tulee yleensä lonkan koukistajajänteestä. Lonkan napsahtaessa saattaa tuntua siltä kuin lonkka menisi sijoiltaan. Joskus napsahdus voi olla sen verran kovaääninen, että se kuuluu vierustoverinkin korviin.

”Lonkan hyvät liikelaajuudet omaavista nuorista naisista saattaa usein tuntua, että heidän lonkkansa on aina paukkunut. Napsahdus itsessään ei ole vaarallista, mutta jos siihen liittyy esimerkiksi nivuskipua, kannattaa tilannetta hakeutua selvittämään lääkäriin”, Seppänen kehottaa.

Nivuskipu voi johtua myös nivustyrästä, reisiluunpään verenkiertohäiriöstä tai selkäongelmista. Tyypillisin nuorten aikuisten nivuskivun aiheuttaja on lonkkanivelen rustoreunuksen repeämä, joka liittyy usein ahdas lonkka -oireyhtymään. Lonkkanivelen rustoreunuksen repeämä voi syntyä myös lonkan vääntövamman tai poikkeuksellisen kovan tai toistuvan rasituksen seurauksena.

Lisäksi lonkan nivelrikko ja lonkan koukistajajänteen tai lähentäjien tulehdus oireilevat myös nivuskivulla. Naisilla äkillisen nivuskivun taustalla voivat olla myös gynekologiset syyt, miehillä urologiset. 

”Miehillä eturauhastulehdus on tyypillinen nivusen seudulla tuntuva vaiva. Tällaiset vaivat eivät yleensä kuitenkaan reagoi alaraajan liikkeeseen. Jos jalan nosto suorana aiheuttaa kipua, kivun aiheuttaja löytyy todennäköisimmin lonkkaa ympäröivistä rakenteista tai lonkkanivelestä.”

Lue myös: Mistä lonkkakipu voi johtua? Lääkäri listaa syyt kivun taustalla ja kertoo, miten kipua voi hoitaa tehokkaasti

Nivuskipu ja syöpä: Voiko nivuskipu olla merkki syövästä?

Nivuskivun taustalla on harvemmin pahanlaatuinen sairaus, vaikka esimerkiksi lonkan alueen pahanlaatuiset kasvaimet oireilevat tyypillisesti nivuskivulla.

”Todennäköisimmät syyt nivuskivulle ovat kuitenkin muualla kuin kasvaimissa”, Seppänen muistuttaa.

Myös ylipaino ja luiden rakenteelliset ominaisuudet saattavat altistaa nivuskivulle sekä lonkkanivelen ja lonkkaa ympäröivien rakenteiden ongelmille.

”Lonkan liikelaajuuksista voidaan päätellä hyvin, millainen luinen rakenne lonkan alueella on. Jos lonkan liike, esimerkiksi lonkan sisäkierto on jollain tavalla rajoittunut, se altistaa nivuskivulle ja nostaa nivelrikon riskiä huomattavasti.”

nivuskipu saa miehen pitelemään jalkaansa

Miten nivuskipua voi helpottaa itse? Milloin hakeudutaan hoitoon?

Nivuskipua voi yrittää helpottaa särkylääkkeillä ja kevyellä venyttelyllä. Kivun ehkäisemisessä tärkeintä on tukiharjoittelu, jolla huolehditaan lonkan ja lantion alueen lihaksista ja pyritään ehkäisemään lonkan ja nivusen kipeytymistä.

Fysioterapeutin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos kipu ei rauhoitu parissa viikossa siitä huolimatta, että on keventänyt kuormitusta ja ottanut tarvittaessa särkylääkettä.

Jos kipu ei rauhoitu kohtuullisessa ajassa fysioterapeutin harjoituksilla, on syytä mennä lääkäriin.

”Lääkärin tutkimuksiin kannattaa hakeutua nopeammin, jos painon laittaminen raajalle tekee kipeää. Silloin syynä saattaa olla nivelpinnan alainen tulehdusmuutos tai reisiluunpään verenkiertohäiriö. Nämä vaivat voivat johtaa nivelen nopeaan kulumiseen, jos kuormitusta jatketaan”, Seppänen kertoo.

Jos kävelyä kevennetään hetkeksi kyynärsauvoilla, voidaan tilanne saada rauhoittumaan niin, että lonkka ja nivusalue muuttuvat oireettomiksi. 

Miten nivuskivun syytä selvitetään lääkärissä?

Lääkärissä nivuskivun aiheuttajaa lähdetään kliinisen tutkimuksen jälkeen selvittämään yleensä kuvantamistutkimuksella, joko röntgen- tai magneettikuvauksella.

Jos kliininen tutkimus viittaa jännetulehdukseen, potilas ohjataan fysioterapeutin vastaanotolle ja harjoitteiden tueksi otetaan aluksi kipulääkitys. Jos harjoitukset eivät kohtuullisessa ajassa helpota tilannetta, jatketaan tutkimuksia kuvantamisella.

Vaivasta pääsee yleensä sitä nopeammin eroon, mitä aiemmin on hakeuduttu fysioterapiaan.

”Jos oireilu on jatkunut useita kuukausia, se tarkoittaa, että, ihminen on kävellyt jo satojatuhansia askelia ontumalla ja opetellut ontuvan kävelytyylin, joka usein pahentaa kipua. Silloin tilanteen rauhoittuminenkin kestää yleensä pidempään. Keventämällä rasitusta ja ottamalla särkylääkettä vaiva saadaan useimmiten silloinkin rauhoittumaan sellaiseksi, että sen kanssa voi pärjätä”, Seppänen tietää.

Aina fysioterapeutin harjoitteista ja kipulääkityksestäkään ei ole riittävää apua nivuskipuun. Nivelrikosta tai ahdaslonkkaoireyhtymästä kärsivä voi joutua turvautumaan leikkaushoitoon. Leikkauksesta toipuminen on aina pitkä prosessi.

”Lonkkanivelen tai -jänteen leikkauksesta toipuminen kestää yleensä kolmisen kuukautta. Liikunnan pariin palaaminen onnistuu tavallisesti 6–8 kuukauden kuluttua leikkauksesta. Tekonivelen kanssa ei suositella kovin raskasta urheilua, vaikka monesti potilaat pystyvät harrastamaan myös sellaista.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nivuskipu rauhoittuu oikealla hoidolla – lääkäri kertoo, mistä vaiva johtuu ja mikä kipua helpottaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.