Terveys

Lonkan nivelrikko alkaa usein jomottavana kipuna, joka pahenee liikkuessa – Katso ortopedin ohjeet nivelrikon hoitoon

Jomottavaa kipua, jäykkyyttä ja kävelemisvaikeuksia. Lonkan nivelrikko on yleinen vaiva, joka hankaloittaa elämää monin tavoin. Sen etenemistä voi itse kuitenkin hidastaa.

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus, jonka esiintyvyys lisääntyy iän myötä. Yli 75-vuotiaista suomalaisista jo 20 prosentilla on lonkan nivelrikko eli lonkkakuluma. Nivelrikko ei nimestään huolimatta kuitenkaan tarkoita sitä, että nivel olisi rikki.

”Kyse on nivelen sairaudesta, joka aiheuttaa muutoksia nivelrustossa, luussa ja niveltä ympäröivissä kudoksissa. Silloin nivelpinnan peittävän rustokudoksen rakenne heikentyy vähitellen ja rusto muuttuu ohuemmaksi paljastaen lopulta luun pinnan. Nivelrikkoa voi esiintyä samanaikaisesti molemmissa lonkissa tai vain toisella puolella”, kertoo ortopedi Rami Madanat Terveystalosta.

Lue myös: Lonkkien nivelrikko yllätti liikunnallisen Annen, 64: ”Molemmat lonkkani olivat niin sököt, että ne täytyi leikata välittömästi”

1. Mitkä ovat lonkan nivelrikon oireet?

Lonkan nivelrikko oireilee tyypillisesti jomottavana kipuna, joka pahenee liikkuessa ja helpottaa yleensä levossa. Nivelrikon edetessä kipu voi muuttua jatkuvaksi ja vaivata myös nukkumaan käydessä ja nukkuessa.

”Kipu tuntuu nivustaipeessa, mutta sitä voi esiintyä myös pakaran tai reiden alueella. Lonkkanivelet voivat tuntua aamulla jäykiltä ja pidemmän istumisen jälkeen liikkeelle lähteminen voi olla tahmeaa.”

Nivelrikon edetessä toiminnalliset rajoitteet lisääntyvät. Etenkin lonkan kiertoliikkeet muuttuvat hankalammiksi.

”Esimerkiksi varpaankynsien leikkaamisesta tai kenkien ja sukkien laittamisesta jalkaan tulee vaikeampaa, kun lonkkaa ei saa enää kierrettyä. Nivelrikko voi aiheuttaa myös kävelemisvaikeuksia ja rajoittaa kävelymatkan pituutta. Potilas voi tarvita apuvälineitä kävelemisen tueksi”, Madanat toteaa.

2. Mistä lonkan nivelrikko johtuu?

Perimmäistä syytä lonkan nivelrikolle ei tiedetä, mutta sille altistavia riskitekijöitä ovat ikääntyminen, erilaiset nivelvammat, ylipaino ja raskas nivelen kuormitus. Myös synnynnäiset lonkan epämuodostumat tai virheasennot ja lonkan nivelen kehityshäiriöt saattavat altistaa nivelrikolle.

Nivelen toiminnan kannalta kohtuullinen nivelkuormitus ylläpitää ja parantaa nivelruston ominaisuuksia. Siksi liikkumattomuus voi altistaa nivelrikon kehittymiselle.

”Pitkäaikaisen liikkumattomuuden jälkeen nivelrusto on heikompaa kuin normaali rusto, jolloin se myös vaurioituu herkemmin voimakkaassa kuormituksessa. Säännöllinen terveysliikunta kaikissa elämänvaiheissa parantaa niveltoimintaa ja edesauttaa sitä, että nivelet säilyvät mahdollisimman pitkään terveinä ja toimintakykyisinä”, Madanat muistuttaa.

Tutkimusten perusteella nivelrikon taustalla saattaa olla useita altistavia geenejä, eli se vaikuttaa olevan ainakin osittain perinnöllistä.

Todennäköisyys sairastua lonkan nivelrikkoon kasvaa iän myötä. Tavallisesti lonkan nivelrikkoon sairastuvat ovat yli 65-vuotiaita. Alle 45-vuotiailla sairaus on hyvin harvinainen.

”Suomessa kuusi prosenttia yli 30-vuotiaista miehistä ja viisi prosenttia naisista sairastaa lonkan nivelrikkoa. Yli 75-vuotiaista miehistä ja naisista taas jo 20 prosenttia sairastaa lonkan nivelrikkoa.”

Lue myös Anna.fi: Naksuvat nivelet – mistä nivelien naksuminen johtuu ja onko se vaarallista?

3. Miten lonkan nivelrikko hoidetaan?

Nivelvaivojen vuoksi kannattaa hakeutua lääkäriin viimeistään silloin, kun nivelkipu häiritsee liikkumista, päivittäisiä toimia, työntekoa ja liikuntaharrastuksia. Lääkärissä diagnoosi perustuu potilaan kertomiin oireisiin, lonkkanivelen ja lonkan liikeratojen tutkimiseen ja lonkkanivelestä otettuun röntgenkuvaan.

”Röntgenkuva paljastaa luiden välisen nivelraon, joka on nivelrikkotapauksissa yleensä kaventunut. Joskus tarvitaan lisätutkimuksia, kuten magneettikuvausta, jos röntgenlöydökset eivät anna tarpeeksi tietoa nivelruston tilanteesta”, Madanat kertoo.

Hoidon tavoitteena on kivunhallinta ja lonkan liikkuvuuden ylläpito ja parantaminen.

”Sopiva liikuntaharjoittelu on hoidon perusta. Liikunnan suhteen kannattaa suosia nivelelle ystävällisiä liikuntamuotoja, kuten kävelyä, pyöräilyä, vesijuoksua, uintia ja hiihtoa.”

Sen sijaan liikuntamuotoja, joissa niveliin kohdistuu voimakkaita iskuja, nopeita kiertoliikkeitä tai äkkipysähdyksiä kannattaa välttää, sillä ne voivat pahentaa lonkan nivelrikon oireita. Myös raskaiden taakkojen nostamista on syytä mahdollisuuksien mukaan välttää.

”Ylipainoiselle potilaalle suositellaan laihduttamista, sillä se yleensä lievittää kipua ja parantaa lonkan toimintakykyä.”

4. Onko lääkkeistä apua, kun lonkan nivelrikko oireilee?

Liikunnan lisäksi lonkan nivelrikkoon voidaan määrätä tulehduskipulääkettä lievittämään kipua ja parantamaan lonkan toimintakykyä.

”Ensisijaisesti käytetään Parasetamolia ja tarvittaessa tämän lisäksi tulehduskipulääkkeitä, joita voidaan käyttää joko tablettina tai paikallishoitogeelinä.”

Säännöllinen liikunta ja ylipainon ja nivelvammojen välttäminen saattavat hidastaa nivelrikon etenemistä. Toistaiseksi nivelrikkoon ei kuitenkaan ole olemassa parantavaa tai etenemistä hidastavaa lääkehoitoa.

Lue myös: Yksi tavallinen virhe voi pahentaa polvikipua – fysioterapeutti vinkkaa 7 liikettä, jotka helpottavat särkyä

5. Missä vaiheessa harkitaan leikkaushoitoa?

Jos liikuntaharjoittelusta tai kipulääkkeistä ei ole riittävästi apua särkyyn ja toiminnallisiin rajoituksiin, pitkälle edenneessä nivelrikossa harkitaan lonkan tekonivelleikkausta. Siinä kulunut nivel korvataan keinonivelellä. Se, miten nopeasti tarvitaan leikkaushoitoa, on kuitenkin aina yksilöllistä.

”Nivelrikko on parantumaton ja etenevä sairaus, joka yleensä etenee vähitellen. Oireilu ja kipu voi aluksi olla aaltoilevaa ja jossain vaiheessa se voi muuttua jatkuvaksi ja toimintakykyä haittaavaksi. Silloin ryhdytään harkitsemaan tekonivelleikkausta”, Madanat toteaa.

Tekonivelleikkaus on erittäin toimiva hoitokeino lonkan nivelrikkoon silloin, kun muut hoitokeinot eivät ole auttaneet riittävästi. Se vie pois kivun ja palauttaa suurimmalle osalle potilaista liikunta- ja toimintakyvyn ennalleen.

”On arvioitu, että 10 vuoden kuluttua leikkauksesta noin 95 prosenttia tekonivelistä on paikallaan ja toimivat normaalisti.”

Uudet tekonivelmateriaalit mahdollistavat sen, että lonkan tekonivel saattaa kestää parhaimmillaan jopa 20–30 vuotta.

”Jos tekonivelleikkaus tehdään yli 65-vuotiaalle potilaalle, valtaosa leikatuista pärjää tekonivelen kanssa loppuelämänsä ilman uusintaleikkausta.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lonkan nivelrikko alkaa usein jomottavana kipuna, joka pahenee liikkuessa – Katso ortopedin ohjeet nivelrikon hoitoon

osteopaatti yli 40 v. kokemuksells

Mekanismi, joka lonkkanivelen rappeumaa useimmiten aiheuttaa on seuraava (ei traumaperäiset eikä sairauksista johtuvat ongelmat): Lonkkanivelen reisiluun osa saa valtimoverenkierrolta ravinteensa viidestä valtimosta, jotka kulkevat joko nivelkapseli- / nivelsiderakenteiden läpi tai nivelsiteen sisällä. Nämä niveltä ympäröivät rakenteet ovat sitkeintä kudosta ollen ainoat kudostyypit, jotka kykenevät vaimentamaan valtimon sykettä. Tämä johtaa heikentyneeseen ravinnon- / hapensaantiin reisiluun päässä, josta puolestaan sen nivelrusto saa rakennusaineensa.
Kaikessa elävässä terveessä kudokesessa vallitsee homeostaasitila, joka tarkoittaa hajottavien ja rakentavien prosessien tasapainoa.
Kun siis rakennusaineiden tuonti alueelle heikkenee niin hajottavat prosessit saavat ylivallan ja alkaa reisiluun pään rustokudoksen rappeutuminen. Tämä muodostaa nivelen sisään happamia hajoamistuotteita, jotka puolestaan aiheuttavat tulehdusta, joka puolestaan aiheuttaa myös lonkkaluun puolen nivelruston rappeutumista.
Tämä taasen aiheuttaa kipua eikä niveltä enää raaskita käyttää kuten ennen. Ja niin on noidankehä valmis.
Mielestäni koko prosessi alkaa usein jo varhaiskeski-iässä. Normielämä ei vaadi juurikaan lonkan kiertoja ja tämä alkaa hiljakseen lyhentämään lonkan nivelside-kapselirakenteita, jotka sitten hitaasti mutta varmasti heikentävät valtimoiden pulsaatiota.
Kaikki lonkkanivelen nivelsiteet ovat kiertäviä, joten lonkkanivelen terveyden kannalta olisi syytä harjoittaa nivelelle kiertäviä venytyksiä.
Tästä olisi paljon muutakin sanottavaa, mutta tuossa nyt lyhykäisyydessään prosessi. joka useimmiten syynä lonkkanivelen rappeumaan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.