Terveys

Mistä lonkkakipu voi johtua? Lääkäri listaa syyt kivun taustalla ja kertoo, miten kipua voi hoitaa tehokkaasti

Lonkkakipu on useimmiten vaaraton vaiva, mutta joskus se voi olla merkki vakavammasta sairaudesta. Entä mistä yöllinen lonkkakipu johtuu?

Lonkkakipu on yleinen vaiva, joka yleistyy iän myötä. Jopa 20 prosenttia yli 65-vuotiasta on viimeisen kuuden viikon aikana kärsinyt merkittävästä lonkkakivusta.

Useimmiten lonkkakipu lähtee joko nivelestä, jänteestä tai lihaksesta. Ehdottomasti yleisin syy lonkan seudun kipuun ovat jänteiden tulehdukset. Niistä tyypillisin on keskimmäisen pakaralihaksen jänteen kiinnityskohdan tulehdus.

”Sen ensioireena on yleensä lonkan ulkosivulla tuntuva kipu, joka ilmaantuu portaita tai ylämäkeä kävellessä. Kipu voi myös herättää yöllä. Kipeän lonkan päällä nukkuminen voi tuntua hankalalta etenkin, jos lonkkaa on rasittanut päivällä enemmän esimerkiksi kävelemällä”, kertoo ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Matti Seppänen Terveystalosta.

Keskimmäinen pakaralihas on tärkein kävelylihaksemme, joka pitää lantion kasassa. Jos pakaralihas ei ole yhtä hyvässä kunnossa kuin reisilihakset, se alkaa väsyä kesken kävelylenkin. Lihaksen väsyminen saa lantion keinumaan, ja kun alamme siirtää kuormitusta lonkan koukistajajänteelle, se alkaa kipeytyä ja kipu tuntuu tyypillisesti nivuskipuna.

Nivusen kipeytyessä alamme ontua lisää, lantio keinahtaa ja lonkan ulkosyrjällä alkaa tuntua kipua.

”Vähitellen kipu vaeltaa lonkan ja nivusen seudulla niin, ettemme oikeastaan enää tunnista, mikä paikka on kipeä”, Seppänen toteaa.

Mistä muusta syystä lonkkaa särkee?

Nivelrikon eli nivelen kulumisen aiheuttamat kivut yleistyvät iän myötä. Jo 20 prosentilla yli 75-vuotiasta on oireileva lonkan nivelrikko. Nivelrikon aiheuttama lonkkakipu oireilee alussa erityisesti rasituksen jälkeen. Jos kävelylenkit alkavat kivun vuoksi lyhentyä, lonkan nivelrikko on yksi mahdollinen syy.

Nuorten lonkkakipujen taustalla taas on yleensä lonkan rakenne tai erilaiset lonkan kasvuhäiriöt. Myös kilpaurheilun harrastamine nuorena altistaa lonkan rakenteellisille poikkeamille ja lonkkakivulle. Urheillessa lonkat joutuvat jatkuvan kuormituksen alaisiksi. 

”Etenkin tytöt harrastavat notkeutta vaativia lajeja, jotka altistavat lonkkakivulle. Laajoja liikelaajuuksia kysyvän klassisen baletin tai rytmisen voimistelun harrastaminen varhaisessa ikävaiheessa voi aiheuttaa sen, että lonkkamalja kehittyy matalaksi, mikä altistaa lonkkakivuille.”

Väestöstä 30–40 prosentilla on lonkan rakenteellinen poikkeama. Poikkeava rakenne voi altistaa kivulle ja lonkan nivelrikolle, mutta ei automaattisesti aiheuta niitä.

”Sen sijaan alaselän rakenteemme vaikuttaa paljolti siihen, miten käytämme lonkkaniveltämme. Lonkkanivelen käyttö taas vaikuttaa siihen, millainen alttius meillä on lonkan nivelrikolle ja lonkkanivelen vaurioitumiselle”, Seppänen toteaa.

Voiko lonkkakipu olla oire syövästä?

Lonkkakipu on tavallisesti vaaraton vaiva, mutta se voi olla myös merkki vakavammasta sairaudesta.

”Pahanlaatuiset syöpäkasvaimetkin saattavat oireilla lonkkakipuna.”

Luusta lähtöisin olevat pahanlaatuiset kasvaimet ovat harvinainen lonkkakivun syy, sillä ne käsittävät vain 0,2 prosenttia kaikista pahanlaatuisista syöpäkasvaimista.

Eturauhas- ja kilpirauhassyöpä voivat myös lähettää luustoon etäpesäkkeitä, jotka aiheuttavat kipua, heikentävät luuta ja altistavat murtumille.

”Pahan- tai hyvänlaatuisen kasvaimen mahdollisuus pidetään aina mielessä lonkkakipua tutkittaessa, vaikka se onkin äärimmäisen harvinaista. Jos fysioterapia ei auta kipuun, kasvaimen poissulkemiseksi riittää aluksi röntgenkuvaus.”

Missä vaiheessa lääkäriin lonkkakivun takia?

Pahimmillaan lonkkakipu saattaa johtaa siihen, ettei käveleminen onnistu, nukkuminen on vaikeaa ja tarvitaan vahvempia kipulääkkeitä. Kivun taustalla ei välttämättä ole merkittävää lonkkanivelen ongelmaa, vaan itsensä voi saada varsin kipeäksi pelkällä ontuvalla kävelyllä.

”Jos lonkka kipeytyy vähitellen ilman edeltävää tapaturmaa, kannattaa itsehoitona keventää rasitusta ja ottaa tarvittaessa kipulääkkeeksi parasetamolia. Jos kipu ei rauhoitu viikossa tai parissa, olisi hyvä hakeutua fysioterapeutille”, Seppänen neuvoo.

Ensimmäisinä viikkoina lonkka on usein ärtyneempi fysioterapeutin harjoitteiden takia, mutta sen jälkeen kivun pitäisi laantua. Jos fysioterapeutin ohjauksessa vaivaan ei saada riittävää apua kuukaudessa tai kahdessa, jatketaan tutkimuksia ortopedin vastaanotolla kuvantamistutkimuksilla.

Keski-ikäisten ja sitä vanhempien kohdalla lonkkakipuun voi suhtautua rauhallisemmin. Nuorilla ihmisillä nivusessa tuntuvaan toistuvaan kipuun pitäisi puuttua herkemmin.

”Nuoremmilla ihmisillä voi olla lonkassa rakennepoikkeamia, joista osa olisi hyvin hoidettavissa leikkaushoidolla. Nuorten potilaiden rakenteeseen puuttuvassa leikkaushoidossa tulokset ovat parempia, mitä varhaisemmassa vaiheessa operaatioon ryhdytään”, Seppänen muistuttaa.

Milloin fysioterapia auttaa lonkkakipuun?

Jos lonkkakivun aiheuttaa jännetulehdus tai nivelrikko, kipua hoidetaan harjoittelemalla fysioterapeutin ohjauksessa tai tekemällä harjoitteita itse kotona. 

”Harjoitteilla yritetään palauttaa kävelyrytmi ennalleen, päästä eroon ontuvasta kävelytavasta ja saada lihastasapaino takaisin. Kävelyrytmin palauttaminen lievittää usein kipua varsin tehokkaasti.”

Fysioterapeutin ohjeistamat harjoitukset ovat varsin tehokas keino taltuttaa lonkkakipu, joka johtuu jännetulehduksesta tai jänteiden kiinnityskohdan tulehduksesta. Lonkka on yleensä jo kolmen kuukauden jälkeen melko vähäoireinen. Puolen vuoden jälkeen lonkka on yleensä käytännössä oireeton.

”Jos lonkkakipu myöhemmin uusii, harjoitteita jatkamalla kipu usein rauhoittuu nopeasti.”

Lonkkakipua voidaan ennaltaehkäistä lihastasapainosta ja lihaskunnosta huolehtimalla. Kun kävely- ja juoksurytmi pysyvät kunnossa, vältytään virheasennoilta ja niiden aiheuttamalta lonkkakivulta.

Voiko lonkan nivelrikosta johtuvaa lonkkakipua hillitä?

Lonkan nivelrikko on jatkuva, aaltomaisesti etenevä vaiva. Vaikka nivelrikko muuttuisi oireettomaksi, on todennäköistä, että vaiva jossain vaiheessa uusiutuu.

”Nivelrikossa voi olla hankalampia vaiheita ja pitkäkestoisia hyviä jaksoja, joiden aikana lonkka on varsin vähäoireinen. Nivelrikon edetessä hyvät jaksot jäävät pois ja särkylääkettä tarvitaan säännöllisesti. Omalla tekemisellään ei pysty todennäköisesti juurikaan vaikuttamaan nivelrikon etenemiseen.”

Omalla tekemisellään pystyy kuitenkin vaikuttamaan siihen, kuinka voimakkaasti nivelrikko oireilee.

”Jos lonkka on kipeä ja kävelyrytmi häiriintynyt, pitkät kävelylenkit kannattaa jättää tauolle ja korvata ne esimerkiksi vesiliikunnalla ja -juoksulla sekä aloittaa rinnalla fysioterapeutin harjoitteet. Lonkkakivun rauhoituttua voi kokeilla sauvakävelyä. Juoksua ja hyppivää liikuntaa ei kannata hetkeen harrastaa, sillä kipu johtaa helposti väärään liikerytmiin”, Seppänen kehottaa.

lonkkakipu saa naisen pitelemään lonkkaansa käsillään
Yleisin syy lonkan seudun kipuun ovat jänteiden tulehdukset. Niistä tyypillisin on keskimmäisen pakaralihaksen jänteen kiinnityskohdan tulehdus. © iStockphoto

Milloin lonkkakipua hoidetaan leikkauksella?

Lonkan leikkaushoito hoitokeinoista viimeinen.

”Tekonivelleikkaukseen ei kannata mennä, jos pärjää fysioterapeutin ohjaamilla harjoitteilla ja satunnaisilla pidemmillä särkylääkejaksoilla.”

Leikkaukseen sisältyy aina merkittäviä riskejä. 10 prosenttia lonkan tekonivelpotilaista on tyytymättömiä ja noin 4 prosenttia joutuu uusintaleikkaukseen jo ensimmäisen vuoden aikana. Aina, kun nivel leikataan uudelleen, toiminnallinen lopputulos on huonompi kuin silloin, jos leikkaus onnistuu ensimmäisellä kerralla.

Jos tuntuu, ettei lonkkakivun kanssa pärjätä enää miedommilla kipulääkkeillä, vaan tarvitaan vahvempia, keskushermostoon vaikuttavia särkylääkkeitä, on lonkan tekonivelleikkausta syytä ryhtyä harkitsemaan.

”Useimmiten tekonivelleikkaus tuo suuren avun potilaille, jotka kärsivät pitkälle edenneestä lonkan nivelrikosta”, Seppänen kertoo.

Lue myös Seura.fi: Lonkkaleikkaus toi Arja-Riitan varjosta valon: ”Olin vasta 55-vuotias ja tiesin, että vaikka tekonivel on kestävä, se ei ole ikuinen”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mistä lonkkakipu voi johtua? Lääkäri listaa syyt kivun taustalla ja kertoo, miten kipua voi hoitaa tehokkaasti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.