Sisustus

Ahdistaako tavarapaljous? Ota mallia muotoilija Laura Väreen avarasta ja kodikkaasta minikodista, josta on karsittu kaikki turha tavara

Vuoden nuorena muotoilijana 2019 palkitun Laura Väreen pienessä kalliolaisasunnossa kalusteet vaihtuvat tiuhaan, mutta jokainen hankinta on tarkkaan harkittu. Lue, mitä Laura kertoo tilaihmekodistaan ja sen sisustuksesta!

”Ehdin metsästää ensimmäistä omaa kotiani puolisen vuotta. Olin aloittamassa kalustemuotoilijan maisteriopintoja Helsingissä ja haaveilin, että löytäisin vanhan asunnon, jossa olisi leveät ikkunalaudat ja lautalattiat.

Lue myös: Uskoisitko, että minikoti voi toimia näin hyvin? Katso sisustusideat pieneen asuntoon!

Kun astuin sisään, tiesin, että tästä tulisi kotini. Olin sanonut sille mielessäni jo kyllä, kun näin rakennuksen ensi kertaa ulkoa.

Ihastuin asunnon kauniisiin yksityiskohtiin. Kaareva seinä, ikkunoiden väliin jäävä pylväs ja katonrajan pyöristys miellyttivät. Vanha, pulleanmuotoinen patteri oli myös ihana, ja kahteen ilmansuuntaan avautuvat maisemat harvinaisen hienot.

Muotoilijan omat protot kuuluvat sisustukseen

Asunnon pohja muuttui jonkin verran putkiremontin yhteydessä. Alun perin asuntoon kuului pieni keittokomero ja ”metri x metri”-vessasuihku. Remontin myötä sain uuden avokeittiön ja isomman kylpyhuoneen.

Samassa yhteydessä kaikki pinnat uusittiin, mutta toivomuksestani vanha lautalattia ja listat säilytettiin. Isäni kanssa tasoitin ja maalasin vanhat ikkunalaudat.

Otan suunnittelemieni tuotteiden protot usein käyttöön ensin kotona. Tällä hetkellä sisustukseen kuuluvat Hide- ja Laaka- valaisimet, Eden-kukkapöytä, Po-peili sekä pienet Donut-kynttilänjalat. Ne ovat kaikki mustia, koska se on minulle luonteva ja helppo väri.

Musta korostaa esineiden muotoa ja toimii hyvänä, graafisena kontrastina muuten vaaleasävyiselle tilalle. Viihdyn myös itse parhaiten mustissa vaatteissa. Se tekee oloni itsevarmaksi.

Lauran sisustusmaku on ajan myötä selkeytynyt. Pienesineitä on esillä harkitusti eikä tasoilla ajelehdi mitään ylimääräistä. ”Kaapeista ja laatikoista löytyy vielä karsittavaa ja vinttikomero pullistelee protoja”, Laura kertoo.
Ruokapöytä ja pinnatuolit ovat kulkeneet Lauran matkassa jo kymmenen vuotta. Pyöreä muoto on sympaattinen ja kätevä pienessä tilassa. Laura nauttii aamukahvit pöydän ääressä ja jatkaa sujuvasti töitä, kun koti muuttuu arkisin työhuoneeksi.
Monet kodin kalusteista ovat kirpputorilöytöjä Lauran lapsuudenkaupungista Lohjalta. Vanhan liinavaatekaapin kauniisti kulunut puupinta sointuu hyvin asunnon kiinteiden kaapinovien kanssa.

Kotiin ostetaan vain harvoin uutta

Hankin uutta harkitusti ja pääsääntöisesti käytettynä. En yleensä osta mitään heti. Esimerkiksi, kun halusin Tivoli Audio -radion, niin metsästin sitä kolme kuukautta. Olisin toki voinut ostaa sen uutena kaupasta, mutta päätin, että hankin radion mieluummin käytettynä.

Kun etsii jotain pitkään, niin yleensä ajan kuluessa käy ilmi, että haluaako sitä todella. Löytöä osaa myös arvostaa enemmän kuin hätäisesti ostettua.

Hairahdun harvoin ostamaan jotain, mistä en pidä, mutta silloin laitan tavaran nopeasti kiertoon. Käytän ahkerasti erilaisia kirppisryhmiä enkä heitä mitään roskiin. Korjaan myös rikkimenneitä tavaroita.

Lue myös: Muotoilija Hemmo Honkosen 23 neliön minikodissa on soivia huonekaluja – katso kuvat!

Lempipaikkani kotonamme on pyöreän pöydän ääressä ikkunaa vastapäätä. Näen auringon nousun ja laskun sekä vuodenajasta riippuen vihreää luontoa. Aamukahvin juon aina samalla paikalla ja sen jälkeen aloitan päivän työt. Vaaleansävyisessä tilassa on helppo keskittyä ja saavuttaa levollinen olo.

Putkiremontin yhteydessä pienestä keittokomerosta tehtiin moderni avokeittiö. Kaapin päällä Muuton Crushed-kulhot.
Po-peilisarjaan kuuluu kolme erikokoista peiliä. Kaapin päällä mustat Donut-kynttilänjalat, Young Finnish Design.

Useat valaisimet luovat tunnelmaa

Valaistus vaikuttaa viihtyvyyteen. Meillä on monenlaisia valonlähteitä ja iltaisin on tunnelmallista, kun voi sytyttää useita pieniä valaisimia.

Myös viherkasvien määrä on kodissamme lisääntynyt. Välillä tuntuu jopa siltä, että apua, onko niitä jo liikaa. Annan ylimääräisiä viherkasveja lainaan veljelleni odottamaan aikaa, jolloin meillä on isompi koti.

Olen myös heikkona Arabian vanhoihin ruukkuihin enkä voi olla ostamatta niitä, jos näen jonkun hyvän halvalla. Niissä on kaunis, pelkistetty muoto.

Lue myös: Sisustusarkkitehti Pirkko Kaartinen rakensi perintökaksionsa keskelle kekseliään säilytyskontin

Poikaystäväni Joona pitää ruusuista. Jo ennen kuin muutimme yhteen, hän keräsi kuihtuneita ruusuja pieneen purkkiin. Kun hän muutti luokseni, annoin hänelle isomman lasipurkin. Ruusupurkissa tuoksuvat nyt monen vuoden kuihtuneet arki- ja juhla- ruusut.

String-hyllyssä on asetelma tärkeitä esineitä ja voimaeläimiä. Jänis on Joonan voimaeläin, kun taas vuohilla on tärkeä merkitys Lauralle. Patterin kulmassa on lasinen ruusupurkki.
Kodin mustavalkoinen värimaailma on sävyiltään hallittu. Kun sen yhdistyy kalusteiden erilaisiin pintoihin ja materiaaleihin, syntyy kiinnostava vuoropuhelu. Niukka värien käyttö saa myös pienen tilan tuntumaan kokoaan avarammalta.

Viihdymme Joonan kanssa hyvin yksiössä. Luonteemme sopivat yhteen ja tulemme toimeen pienessäkin tilassa. Vietämme paljon aikaa kotona, teemme ruokaa ja kutsumme ystäviä kylään. Tarpeen tullen osaamme myös blokata toisen pois ja tehdä omia juttuja.

Sijainti Harjussa, Brahenkentän laidalla sopii meille hyvin. Harrastan pipolätkää ja talvisin voin tarkistaa kentän jäätilanteen kätevästi ikkunasta kurkistamalla. Kulku- yhteydet ovat hyvät joka suuntaan ja vasta- päinen koirapuisto on Iivon kanssa plussaa.

Lue myös: Yksiökin voi olla täynnä taidetta – 8 kuvaa minikodista, joka on todellinen poptaiteen aarreaitta

Joskus mietimme, että pitäisikö muuttaa isompaan. Haaveilen mustasta, avarasta ja valoisasta omakotitalosta lähellä luontoa. Vieressä voisi olla joku vaja tai paja, jossa voisin työstää kalusteiden protoja. Autotallikin soveltuisi testailuun.

Olen kuitenkin tyytyväinen nykyiseen kotiimme, joten olen aika nirso. Mietin, että mistä löytäisimme yhtä kodikkaan ja meille täydellisen paikan. Löysin lopulta ihanamman kodin kuin mitä osasin etukäteen toivoa.”

Juttu on ilmestynyt Dekossa 11/2019. Haluatko lukea lisää modernista asumisesta ja sisustamisesta, nähdä ihania skandikoteja ja saada uusimmat ideat ja trendit kotisi päivittämiseen? Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ahdistaako tavarapaljous? Ota mallia muotoilija Laura Väreen avarasta ja kodikkaasta minikodista, josta on karsittu kaikki turha tavara

Sinun täytyy kommentoidaksesi.