Ihmiset

Kuvittaja Kasper Strömman: "Voin teeskennellä, että kirpputorimööpeli on lapsuudenkodista"

Helsingin Vallilassa asuva kuvittaja ei kiinny tavaroihin ja antaa mieluusti vaimonsa hoitaa kodin sisustuksen.

Kuvittaja Kasper Strömman luuli toivovansa liikoja, kun ihasteli kävelyllä nykyistä kotitaloaan. Eihän Helsingin Vallilasta, vanhalta puutaloalueelta tule koskaan asuntoja myyntiin. Sitten tuli yksi, joka sattui olemaan juuri sellainen mukavannäköinen.

kuvittaja Kasper Strömman asuu Helsingin Vallilassa vanhassa puutalossa.
Kuvittaja Kasper Strömman asuu Helsingin Vallilassa vanhassa puutalossa.

Aina silloin tällöin kolmelapsinen perhe harkitsee muuttoa nykyistä suurempaan kotiin.

”Tässä kodissa parasta ovat vehreä piha ja valoisuus. Hirsitalossa ilma tuntuu aina raikkaalta. Koti ei ole vilkkaasti liikennöityjen teiden varrella, mutta nekin löytyvät korttelin päästä, missä kulkee paljon julkista liikennettä. Meillä ei ole verhoja, koska ikkunoista ei ole suoraa näköyhteyttä naapureihin. Ei hemmetti, onpa muuten hyvän kuuloinen asunto.”

Ehkä muutto ei sittenkään tule kysymykseen.

Miten luovaa työtä tekevän pariskunnan kotona sitten sisustetaan?

kuvittaja Kasper Strömman asuu Helsingin Vallilassa vanhassa puutalossa.
1970-luvun ranskalainen lasten piirustuskirjan kannesta teetetty juliste on Kasperin lempijuliste. Jalkavalaisin Flying Tigeristä ja String-hylly Finnish Design Shopista.

1 Sisustaminen on vaimon heiniä

”En ole oikeastaan minkäänlainen sisustaja, koska vaimoni Maija sisustaa meillä. Hän on sitäkin intohimoisempi. Maija on niin innoissaan, että en halua viedä häneltä iloa.”

kuvittaja Kasper Strömman asuu Helsingin Vallilassa vanhassa puutalossa.
Kasperilla ja Maijalla on yli sata mukia. Kasper ei myönnä keräilevänsä niitä, mutta jos vastaan tulee hauska muki, se on pakko saada.

2 Huonekalujen tarinat voi teeskennellä

”Tällä hetkellä meillä ei ole yhtään perittyä huonekalua. En kyllä kaipaakaan niitä, koska en ole niin kiintynyt huonekaluihin. Voin yhtä hyvin ostaa kirpputorimööpelin ja teeskennellä, että se on omasta lapsuudenkodista.”

Minkä designklassikon omistat? ”Olen ostanut Maijalle syntymäpäivälahjaksi Dorothee Beckerin suunnitteleman Uten.Silo-hyllyn. Sen voi änkeä täyteen epämääräistä roinaa ja silti kokea, että on ”designkodissa”.”

Mikä on lempipaikkasi hankkia huonekaluja ja muita kodin tavaroita? ”Ikea. Se on tosi hyvä. Ostin Ikean PS-mallistosta hyllyn kylpyhuoneeseen poikani Atlaksen hoitopöydän tilalle. Sain Ikeasta bussikyydin kaupunkiin, mutta menin loppumatkan raitiovaunulla, koska ajattelin, että hylly on kevyt. Olisi tosin pitänyt tarkistaa, että hylly on metallia ja painaa 21 kiloa. Myös roskalavat ovat olleet jo pitkään suosikkejani.”

kuvittaja Kasper Strömman asuu Helsingin Vallilassa vanhassa puutalossa.
Graafikon kotona on paljon julisteita. P-kirjain on tanskalaisen Playtypen juliste. Palaset-hylly on rakentunut pikkuhiljaa. Sininen sohva on Habitatista. Kasper tykästyi sen pulleisiin muotoihin.
kuvittaja Kasper Strömman asuu Helsingin Vallilassa vanhassa puutalossa.
Kasperin ja Atlaksen lukutuokio. Kaakeliuuni toimii, mutta vielä sitä ei ole käytetty kertaakaan.

3 Kaakeliuuni onkin koriste

”Kaveritkaan eivät tiedä, että en ole koskaan käyttänyt nurkassa seisovaa kaakeliuunia enkä todennäköisesti aiokaan käyttää. Minun ei tarvitse, koska meillä on kaukolämpö.”

kuvittaja Kasper Strömman asuu Helsingin Vallilassa vanhassa puutalossa.
Kasper ihmetteli, miksi ravintolassa on aina nimenomaan suolaa ja pippuria pöydässä. Hänen versionsa sirottimista on gluteeni ja laktoosi.

Juttu on julkaistu Dekossa 9/17.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuvittaja Kasper Strömman: "Voin teeskennellä, että kirpputorimööpeli on lapsuudenkodista"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.