Himahella

Antipastosta kalkkunatonnatoon - nopeat herkut vuodenvaihteeseen

Trendikäs antipastolautanen

Himahellan uuden vuoden herkut ovat helppoja ja nopeita, koska monissa perheissä jouluna puuhailtiin paljon keittiössä. Nämä herkut syntyvät lähinnä yhdistelemällä valmiita, kaupasta saatavia aineksia.  Kuitenkin herkullisesti nautiskellen.

Torinolainen antipastolauta

neljälle

laktoositon, gluteeniton

250 g Le Gruyére AOP Reservé -juustoa

200 g ilmakuivattua parmankinkkua

200 g Wanhan ajan lakuja

  1. Kuutioi juusto ja irrota ilmakuivatut kinkkuviipaleet toisistaan. Asettele kaikki ainekset kauniisti puiselle laudalle tai tarjoiluvadille
  2.  Tarjoa antipaston kanssa punaista vermuttia viilennettynä.

Lue myös

Meze – Lähi-idän pikkuherkkuja

Keitetyt simpukat ovat merellistä pikaruokaa. © Tiina Rantanen & Krista Launonen © Tiina Rantanen & Krista Launonen

Simpukat merimiehen tapaan

2 kg sinisimpukoita

oliiviöljyä

2 salottisipulia

1 valkosipulinkynsi

6 dl kuivaa valkoviiniä

1/2 dl silputtua persiljaa

2 rkl voita

  1. Esivalmistele simpukat: puhdista ja tarkista ne kopauttamalla jokainen avautunut simpukka pöytään. Jos se sulkeutuu, simpukka elää. Heitä pois ne, jotka jäävät avoimiksi.
  2. Kuori ja silppua salottisipulit (ja valkosipulinkynsi).
  3. Kuumenna öljy laakeassa kattilassa tai paistokasarissa. Kuullota sipuli- ja valkosipulisilppu.
  4. Lisää viini ja kuumenna se kiehuvaksi.
  5. Lisää simpukat. Anna kiehua kannen alla noin 5 minuuttia. Simpukoiden ei tarvitse peittyä liemeen: päällimmäiset kypsyvät höyryssä. Käännä simpukat varovaisesti kerran kiehumisen aikana.
  6. Siirrä avautuneet simpukat reikäkauhalla tarjoiluastiaan, heitä pois kiinni jääneet.
  7. Lisää liemeen hienonnettu persilja ja voi. Kaada kuuma liemi simpukoiden päälle.
  8. Tarjoa patongin, maalaisranskanperunoiden ja majoneesin kera.

Lue myös

Yrtteillä ja juustolla kuorrutetut simpukat ovat elegantti tarjottava.

Juustoiset simpukat ovat juhlavaa pikaruokaa

Jambalaya rennoin rantein

Savukalkkuna vitello tonnaton tapaan sopii alkupalaksi tai buffapöytään. © Tiina Rantanen

Savukalkkunaa tonnaton tapaan

5-6 annosta

gluteeniton, maidoton, fodmap

noin 500 g viipaloitua  kalkkunan ravustettua rintafileetä

Tonnikalakastike

1 tlk  (142g/102 g) tonnikalaa öljyssä

3 anjovisfileetä

2 dl majoneesia

( 1 tl sriracha-kastiketta)

2 tl  karkeaa dijonsinappia

2 rkl limetti- tai sitruunamehua

ripaus mustapippuria

LISÄKSI

kapriksia

parmesaanilastuja

(rucolaa)

  1. Tee kastike.  Pane ainekset monitoimikoneesen tai tehosekoittimeen ja pyöräytä tahnaksi. Tarkista suola.
  2. Leikkaa kalkkunan rintafileestä ohuita viipaleita ja asettele ne lautasille.  Lusikoi päälle tonnikalakastiketa. Ripottele päälle kapriksia, parmesaanilastuja ja rucolaa.
Perunasalaatti kuuluu suomalaiseen uuteenvuoteen ja vappuun. © Tiina Rantanen

Nakit ja saksalainen perunasalaatti 

3-5 kpl nakkeja/ruokailija

 vehnätortilloita tai tortillaveneitä

SAKSALAINEN PERUNASALAATTI

8 kiinteää perunaa

vettä, suolaa

pieni sipuli tai punasipuli

2–3 rkl kapriksia

ÖLJYKASTIKE

2/3 dl öljyä

3 rkl balsamiviinietikkaa

2 tl karkeaa dijoninsinappia 1 tl sokeria

suolaa

mustapippuria

  1. Keitä perunat kuorineen ja kuori kuumina Kuutioi perunat ja kaada päälle öljykastike. Se maustaa hyvin lämpimät perunat.
  2. Silppua sipuli.  Sekoita sipulit ja kaprikset perunasalaatin joukkoon.
  3. Kääri kuumennetut nakit perunasalaatin kanssa tortillaan tai tarjoa ne tortillakupista.

Lämmin veneperunasalaatti

6-8 annosta

1,5 kg jauhoisia perunoita

0,75 dl oliiviöljyä

2 tl sormisuolaa

mustapippuria

1 oksa rosmariinia

Lisäksi

1 punasipuli hienonnettuna

2 dl mustia oliiveja

6¬7 pilkottua aurinkokuivattua tomaattia

2 rkl kapriksia

1 dl hakattua lehtipersiljaa

2 rkl balsamiviinietikkaa

sormisuolaa

mustapippuria

  1. Pese perunat hyvin ja lohko veneiksi. Pyöräytä lohkot suolalla, pippurilla ja rosmariinilla maustetussa oliiviöljyssä. Levitä perunat pellille ja kypsennä 225 asteessa noin 30 minuuttia.
  2. Sekoita sillä välin kaikki kastikkeen ainekset. Kääntele kuumat perunat kastikkeeseen. Tarjoa kuumana tai kylmänä.

Himahella-blogi haluaa toivottaa herkullista tulevaa vuotta 2021 kaikille lukijoilleen!

Terveisin Blonditiina

Koronavuosi 2020 hyvästellään pienellä porukalla. © Tiina Rantanen

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Antipastosta kalkkunatonnatoon - nopeat herkut vuodenvaihteeseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *