Joulumenu pienelle perheelle - perunablinejä, piparikinkkua ja karpalopavlovaa
Koska kinkku on pöydän kunkku, kehitin sen ympärille klassinen, mutta helppon joulumenun pienelle porukalle. Minun perheessäni se on koesyöty jo monena jouluna. Ohjeet löytyvät myös keittokirjastani Lauantaina lautasella – Herkuttelua ystävien kanssa, Readme, 2013.
Ohje: Ailan sillipannacotta
Kinkku on yhä joulun kunkku
Jouluna 2017 on trendikkäintä ainakin lihatalo HooKoon kokkien mukaan on liekittää kinkku. Sitäkin tapaa voi pienessä perheessä kokeilla.
Joulujuurekset 3 porkkanaa 2 palsternakkaa 1 pieni lanttu 1 iso punasipuli 1 dl öljyä ½ dl juoksevaa hunajaa 2 tl suolaa 2–3 valkosipulinkynttä 1 tl raastettua inkivääriä ½ –1 tl rouhittua mustapippuria
- Pese ja kuori kaikki juurekset. Leikkaa ne tasakokoisiksi (noin 2,5 x 2,5 cm) lohkoiksi. Älä poista sipulin kantaa vaan lohko se niin, että rakenne pysyy kasassa kannasta.
- Sekoita öljy, hunaja, suola, hienonnettu valkosipuli, inkivääri ja pippuri keskenään suuressa kulhossa. Lisää lohkotut juurekset kulhoon kastikkeen joukkoon ja sekoita. Anna mausteiden vetäytyä 1–2 tuntia.
- Kaada juurekset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paahda kypsiksi 225-asteisessa uunissa noin 30–40 minuuttia. Tarjoa lämpiminä tai haaleina lisäkkeenä kinkun kanssa.
Pavlovan tekoa helpottaa valmiiksi erotellut valkuaiset.
Karpalopavlova tuo terveiset maailman toiselta puolelta
Pavlova on Australian kansallisleivonnainen, jonka paikallinen kokki kehitti venäläisen balettitanssija Anna Pavlovan (1881-1931) vierailun innoittamana. Ja kyllähän se marenki ballerinan tutua selvästi muistuttaakin. Toisaalta uusiseelantilaiset haluavat oman palansa kakusta ja väittävät marenkiunelmaa 1920- tai 1930-luvulla kiivivaltiossa kehitetyksi. Kiiviähän usein käytetään pavlovan täytteenä persikan ja vadelman ohella. Jouluna täytteenä käytetään usein karpaloita.
Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Joulumenu pienelle perheelle - perunablinejä, piparikinkkua ja karpalopavlovaa