Koska kinkku on pöydän kunkku, kehitin sen ympärille klassinen, mutta helppon joulumenun pienelle porukalle. Minun perheessäni se on koesyöty jo monena jouluna.
Ohjeet löytyvät myös keittokirjastani Lauantaina lautasella – Herkuttelua ystävien kanssa, Readme, 2013.
Blinit perinteisin lisäkkein ovat mitä mainointa alkuruokaa, jos porkukkaa on pöydässä vähän. Perunablinit syntyvät ihan pakasteperunasoseaineksista. Ne voi myös paistaa etukäteen ja vain kuumentaa pöytään ennen tarjoilua. Jotta ne säilyvät mehevinä, päälle kannattaa lusikoida hieman voisulaa.
Perunablinit
neljälle
suolalla. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto taikinaan.
2. Paista taikinasta runsaassa voissa perunablinejä.
Ohje: Ailan sillipannacotta
Kinkku on yhä joulun kunkku
Jouluna 2017 on trendikkäintä ainakin lihatalo HooKoon kokkien mukaan on liekittää kinkku. Sitäkin tapaa voi pienessä perheessä kokeilla.
Jouluna 2017 on trendikkäintä ainakin lihatalo HooKoon kokkien mukaan on liekittää kinkku. Sitäkin tapaa voi pienessä perheessä kokeilla.
Lue lisää: Vuoden 2017 trendikkain joulukinkku liekitetään
Monina jouluina kinkkukuorrutteeni ovat vaihdelleet vähän fiiliksen mukaan,olen jopa kuoprruttanut kinkun pesolla ja parmesaanilla. Mutta klassisemman tyylin vaihtoehto on murskatut piparkakut, jotka toimivat kuorrutuksessa loistavasti.
Piparkakkukuorrutettu kinkku
harmaasuolattu joulukinkku
tulisi olla noin 10 astetta uuniin laitettaessa. Huuhtele kinkku ja pyyhi pinta talouspaperilla kuivaksi.
Joulujuurekset
3 porkkanaa
2 palsternakkaa
1 pieni lanttu
1 iso punasipuli
1 dl öljyä
½ dl juoksevaa hunajaa
2 tl suolaa
2–3 valkosipulinkynttä
1 tl raastettua inkivääriä
½ –1 tl rouhittua mustapippuria
- Pese ja kuori kaikki juurekset. Leikkaa ne tasakokoisiksi (noin 2,5 x 2,5 cm) lohkoiksi. Älä poista sipulin kantaa vaan lohko se niin, että rakenne pysyy kasassa kannasta.
- Sekoita öljy, hunaja, suola, hienonnettu valkosipuli, inkivääri ja pippuri keskenään suuressa kulhossa. Lisää lohkotut juurekset
kulhoon kastikkeen joukkoon ja sekoita. Anna mausteiden vetäytyä 1–2 tuntia. - Kaada juurekset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paahda kypsiksi 225-asteisessa uunissa noin 30–40 minuuttia. Tarjoa lämpiminä tai haaleina lisäkkeenä kinkun kanssa.
Pavlovan tekoa helpottaa valmiiksi erotellut valkuaiset.
Karpalopavlova tuo terveiset maailman toiselta puolelta
Pavlova on Australian kansallisleivonnainen, jonka paikallinen kokki kehitti venäläisen balettitanssija Anna Pavlovan (1881-1931) vierailun innoittamana. Ja kyllähän se marenki ballerinan tutua selvästi muistuttaakin. Toisaalta uusiseelantilaiset haluavat oman palansa kakusta ja väittävät marenkiunelmaa 1920- tai 1930-luvulla kiivivaltiossa kehitetyksi. Kiiviähän usein käytetään pavlovan täytteenä persikan ja vadelman ohella. Jouluna täytteenä käytetään usein karpaloita.
5. Tarjoa heti.
Kommentit
Kommentoi juttua: Joulumenu pienelle perheelle – perunablinejä, piparikinkkua ja karpalopavlovaa