Himahella

Joulumenu pienelle perheelle - perunablinejä, piparikinkkua ja karpalopavlovaa

 

© Tiina Rantanen

Koska kinkku on pöydän kunkku, kehitin sen ympärille klassinen, mutta helppon joulumenun pienelle porukalle. Minun perheessäni se on koesyöty jo monena jouluna.  Ohjeet löytyvät myös keittokirjastani Lauantaina lautasella – Herkuttelua ystävien kanssa, Readme, 2013.

© Tiina Rantanen

Blinit perinteisin lisäkkein ovat mitä  mainointa alkuruokaa, jos porkukkaa on pöydässä vähän. Perunablinit syntyvät ihan pakasteperunasoseaineksista. Ne voi myös paistaa etukäteen ja vain kuumentaa pöytään ennen tarjoilua. Jotta ne säilyvät mehevinä, päälle kannattaa lusikoida hieman voisulaa.

Perunablinit

neljälle

400 g perunoita tai pakasteperunasoseaineksia
1 dl kuohukermaa
2 rkl vehnäjauhoja (tai gluteenittomia vehnäjauhoja tai tattarijauhoja)
2 munaa
1 ½  tl suolaa
2 valkuaista
PAISTAMISEEN
voita
1. Kuori perunat, keitä ne kypsiksi ja soseuta siivilän läpi hienoksi soseeksi. Sekoita perunasose, kerma, vehnäjauhot ja kananmunat tasaiseksi taikinaksi ja mausta se suolalla. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto taikinaan. 2. Paista taikinasta runsaassa voissa perunablinejä.
3. Tarjoile blinit mädin, hakatun sipulin ja smetanan kera. Myös sillipannacotta sopii blien lisäkkeeksi.

Ohje: Ailan sillipannacotta

Kinkku on yhä joulun kunkku

Jouluna 2017 on trendikkäintä ainakin lihatalo HooKoon kokkien mukaan on liekittää kinkku. Sitäkin tapaa voi pienessä perheessä kokeilla.

Jouluna 2017 on trendikkäintä ainakin lihatalo HooKoon kokkien mukaan on liekittää kinkku. Sitäkin tapaa voi pienessä perheessä kokeilla.

Lue lisää: Vuoden 2017 trendikkain joulukinkku liekitetään

Monina jouluina kinkkukuorrutteeni ovat vaihdelleet vähän fiiliksen mukaan,olen jopa kuoprruttanut kinkun pesolla ja parmesaanilla.  Mutta klassisemman tyylin vaihtoehto on murskatut piparkakut, jotka toimivat kuorrutuksessa loistavasti.

Piparkakkukuorrutettu kinkku

harmaasuolattu joulukinkku

KUORRUTUS
2 keltuaista
½ dl perunajauhoja
1 dl sinappia
2 dl piparkakkuja murskattuna
tuoretta rosmariinia
1. Anna pakastetun kinkun sulaa hitaasti viileässä. Se sulaa koosta ja sulatuslämpötilasta riippuen parissa päivässä. Nosta kinkku huoneenlämpöön. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin 10 astetta uuniin laitettaessa. Huuhtele kinkku ja pyyhi pinta talouspaperilla kuivaksi.
2. Nosta kinkku ritilälle foliolla vuoratun uunipannun päälle nahkapuoli ylöspäin. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki tulee mahdollisimman keskelle mutta ei kosketa luuta. Paistomittari kannattaa työntää kinkun kylkeen, jotta pistoreiästä kypsänä tihkuva lihasneste ei kostuta myöhemmin tehtävää kuorrutusta. Kypsennä kinkkua 125 asteessa, kunnes paistomittari osoittaa 75–80 astetta. Aikaa kuluu 60–80 minuuttia / kg. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan. Kinkku on mehevä  75-asteisena. Perinteisen pehmeä ja murea se on 80-asteisena.
3. Anna kinkun jäähtyä foliolla peitettynä. Poista nahka.
4. Sekoita keltuaiseen perunajauhot ja sinappi. Sivele kinkun pinta sinappiseoksella ja ripottele päälle piparkakkumurskaa. Kuorruta kinkkua 225 asteessa noin 15 minuuttia.
Pienelle porukoille laatikkojen valmistaminen tuntuu turhauttavalta, ellei niitä sitten halua syödä viikkotolkulla. Siksi paahdeut juurekset sopivat mainiosti pienen perheen joulupöytään.

Joulujuurekset 3 porkkanaa 2 palsternakkaa 1 pieni lanttu 1 iso punasipuli 1 dl öljyä ½ dl juoksevaa hunajaa 2 tl suolaa 2–3 valkosipulinkynttä 1 tl raastettua inkivääriä ½ –1 tl rouhittua mustapippuria

  1. Pese ja kuori kaikki juurekset. Leikkaa ne tasakokoisiksi (noin 2,5 x 2,5 cm) lohkoiksi. Älä poista sipulin kantaa vaan lohko se niin, että rakenne pysyy kasassa kannasta.
  2. Sekoita öljy, hunaja, suola, hienonnettu valkosipuli, inkivääri ja pippuri keskenään suuressa kulhossa. Lisää lohkotut juurekset kulhoon kastikkeen joukkoon ja sekoita. Anna mausteiden vetäytyä 1–2 tuntia.
  3. Kaada juurekset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paahda kypsiksi 225-asteisessa uunissa noin 30–40 minuuttia. Tarjoa lämpiminä tai haaleina lisäkkeenä kinkun kanssa.

 Pavlovan tekoa helpottaa valmiiksi erotellut valkuaiset. 

Karpalopavlova tuo terveiset maailman toiselta puolelta

Pavlova on Australian kansallisleivonnainen, jonka paikallinen kokki kehitti venäläisen balettitanssija Anna Pavlovan (1881-1931) vierailun innoittamana.  Ja kyllähän se marenki ballerinan tutua selvästi muistuttaakin. Toisaalta uusiseelantilaiset haluavat oman palansa kakusta ja väittävät  marenkiunelmaa 1920- tai 1930-luvulla kiivivaltiossa kehitetyksi.  Kiiviähän usein käytetään pavlovan täytteenä persikan ja vadelman ohella.  Jouluna täytteenä käytetään usein karpaloita.

 8-10 annosta
gluteeniton
6 munanvalkuaista
hyppysellinen suolaa
2 dl erikoishienoa sokeria
2 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl valkoviinietikkaa
2 tl maizenaa
TÄYTE
1 tlk (3,3 dl) laktoositonta kuohukermaa
1 1/2 dl valmista kinuskikastiketta
1 tl vaniljasokeria
5 dl jäisiä karpaloita
LISÄKSI 
valmista kinuskikastiketta
1. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon sokerit erissä vatkaten. Lisää lopuksi vaniljasokeri, valkoviinietikka ja maizena.
2. Levitä marenkivaahto leivinpaperilla peitetylle pellille halkaisijaltaan noin 25 cm kokoiseksi levyksi. Painele levyn keskelle lusikalla syvennys täytettä varten.
3. Kypsennä marenkia 125-asteisessa uunissa puoli tuntia. Laske lämpö 100-asteeseen ja kypsennä edelleen 1 ½ tuntia. Sammuta uuni ja anna pohjan jäähtyä uunin jälkilämmössä.
4. Täytä pavlova juuri ennen tarjoilua. Vaahdota kerma ja mausta se kinuskikastikkeella ja vaniljalla. Lisää kinuskia kermavaahtoon vähitellen ja maista. Makeusaste kun on mieltymyskysymys.  Lusikoi vaahto kakun keskelle ja koristele pinta karpaloilla ja kinuskikastikeraidoilla. 5. Tarjoa heti.
Herkullista joulua toivottaa
Blonditiina

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joulumenu pienelle perheelle - perunablinejä, piparikinkkua ja karpalopavlovaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *