Himahella

Brunssi, brinneri, linneri ja dunchi - uudet ruokarytmit

Italialainen sienifritatta
© Tiina Rantanen

Aterioiko perheesi yhdessä vai syödäänkö teillä on-the-go? Maistuuko aamiaissafkat yöpalana? Ruoka-ajat ovat heittäneet häränpyllyä ja saaneet uusia trendikkäitä nimityksiä. Tunnetko jo brinnerin, linnerin ja dunchin?

Brunssilla maistuu vaikkapa smoothie ja frittata

Frittata ja smoothie ovat aamiaisruokia, joita voi nauttia ympäri vuorokauden.

Kun kellon viisarit kolahtavat kahteentoista, vatsasta alkaa kuulua kurinaa. Kroppa toimii kuin Pavlovin koira, se viestittää, että nyt olisi lounaan aika. Työpaikoilla aletaan huhuilla lounas- eli lunssiseuraa ja ruokailemaan lähdetään usein porukalla. Harrastetaanhan lounaalla myös sosiaalista syömistä eli seatingia. Seating on lyhenne sanoista social eating. Seatingissa vaihdetaan niin henkilökohtaiset kuulumiset kuin kuumimmat juorut.

Viikonloppuisin nukutaan mielellään pitkään. Mikäpä olisi ihanampaa kuin hidas sunnuntai. Niinpä on kätevää yhdistää aamiainen ja lounas yhdeksi ateriaksi, brunssiksi. Ja jos kokkaus ei huvita, iltapäivään asti tarjottavaa aamiaista on tarjolla pääkaupunkiseudulla lähes jokaisessa sunnuntaina avoinna olevassa ravintolassa ja kahvilassa. Varsinkin nuoremmat ikäluokat kokoontuvat mielellään brunssille isommalla jengillä. Ilmiö on niin suosittu, että pääkaupungin brunssipaikkoja voi surffailla kaupunginosittain Stadissa.fi -sivustolla.

Ravintola Meritorpan sunnuntaibrunssilla (39 e) Helsingin Munkkiniemessä, pöydät notkuvat herkkuja. 

Ruokakulttuuri on aamiaistunut

Ruokailulla on aina ollut tärkeä merkitys päivän rytmille ja ihmisten väliselle sosiaaliselle vuorovaikutukselle. Tutkimusten mukaan perheen yhteinen ruokailu on koko ajan harvinaistunut ja syöminen työn, viihteen ja tietokoneen ääressä lisääntynyt. Väitetään, että television seurassa ruokailu lisää nautitun ruoan määrää jopa 71 prosentilla. Jokainen voi ihan itse päätellä, miten tämä napostelu näkyy vaa´an osoittamissa lukemissa.

Avokadosmoothie
© Tiina Rantanen

Välipalaistuminen eli pääaterioiden korvaaminen välipaloilla on tullut osaksi suomalaista ruokakulttuuria. Myös on-the-go eli liikkeessä syöminen lisääntyy koko ajan. Lattemukit tai smoothiepullot näkyvät katukuvassa ihmisten kiirehtiessä paikasta toiseen. Jopa ruokatrendien aallonharjalla surffaavan puuron voi nykyisin ostaa mukaan ja nauttia lennossa.

”Usein puhutaan, että syöminen on välipalaistunut, mutta se on myös aamiaistunut”, ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä Helsingin yliopistosta sanoo Ylen Aikamatka arkeen -radiosarjan haastattelussa. ”Ihmiset syövät pitkin päivää sellaisia ruokia, jotka ennen miellettiin aamiaisruoiksi.”

Brunssilta dunchille

Varsinkin 1980-90 -luvulla syntynyt nettisukupolvi suhtautuu ruokaan ja ruoka-aikoihin eri tavalla kuin vanhemmat ikäluokat. He ovat tottuneet vieraisiin kulttuureihin ja eksoottisiin makuihin. Yhteisöllisyys ja sosiaalinen syöminen on heillekin tärkeää. Maailma on virtuaalielämän myötä kutistunut ja frendejäkin saattaa olla useilla eri aikavyöhykkeillä. Nettinatiivit ovat luoneet oman joustavan päivä- ja ruokailurytminsä.

Ruokailurytmit ovat taipuneet uussanoiksi maailman ruokaslangiin. New Yorkissa erittäin suosituiksi ovat tulleet linnerit ja dunchit, jotka nautitaan kello 15-17 välillä. Eli sinä aikana kun ravintoloissa valmistaudutaan illalliskattauksiin. Mikä linnerin ja dunchin ero sitten on? Dunch tarjotaan lähempänä illallisaikaa kuin linner. Eli englanniksi ruoka-aikajana menisi seuraavasti: Lunch –> Linner –> Dunch –> Dinner. Ettäs tiedätte.

Kahvi ja croissant ovat tyypillistä aamiaisruokaa, kuva: Kristiina Kurronen, copyright: Otavamedia

Brinneriksi kutsutaan aamiaisruokien, vaikkapa munien ja pekonin, nauttimista illallisaikaan. Ilmiö tunnettiin jenkeissä jo viime vuosikymmenellä. It’s hard to beat Brinner -niminen sketsi esitettiin jenkkiläisessä Tuho-osasto (eng. Scrubs) -nimisessä tilannekomediasarjassa vuonna 2008. Brinner-klippi löytyy täältä. Nykyisinhän ainakin maailmalla, ehkä Suomessakin, on ravintoloita, jotka tarjoavat aamiaista ympäri vuorokauden.

Vuorokauden viimeinen, tai ensimmäinen, safka on sitten neljäs ateria eli fourth meal. Se nautitaan yöllä ennen aamiaista. Dinosaurukset kutsuivat sitä yöpalaksi.

Nautitaan sitten brunssi, linneri tai dunchi, tärkeää on myös se seating. Ruoka on tarkoitettu jaettavaksi läheisten kanssa.

Terveisin Blonditiina

© Tiina Rantanen

Ps: Lue lisää ruokarytmin ravitsemuksellisesta merkityksestä: Ruokarytmi on opas hyvään oloon

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Brunssi, brinneri, linneri ja dunchi - uudet ruokarytmit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.